Trabzonspor'da Divan Başkanlığı seçimi için heyecan sürüyor.
Trabzonspor Denetleme Kurulu Başkanı ve Divan Kurulu Başkan Adayı Mahmut Ören, Haber61 TV'de Tuncay Lakot'un sorularını yanıtladı.
Mahmut Ören'in açıklamaları şu şekilde;
"Bir uzlaşı noktasına varamadık"
Süreci Kasım-Aralık ayından itibaren değerlendirebiliriz. Mehmet Ongan Bey, Ali Bey'in yerine devam etme niyeti vardı. Ali Bey ise bırakma niyetindeydi. Ben de farklı bir kurulda görev almış şekilde aday olmak istemedim. Ali Bey devam ederse ya da Başkan Vekili Mehmet Ongan devam ederse, aday çıkmayı doğru bulmazdım. Yusuf Ziya Yılmaz aday olma düşüncesindeydi. Ali Bey ve Mehmet Ongan aday olmayınca, biz de adaylık sürecine girdik. Yusuf Ziya Yılmaz Bey ile görüştük, tek aday olabilir miyiz diye konuştuk. Bir uzlaşı noktasına varamadık. Her ikimiz de aday olmaya karar verdik.
"Çok aday olması halinde kargaşa olacağını düşündük"
Camia içinde bir istişare yaptık. Kimin aday olması gerektiği konusunda konuştuk. Çok aday olması halinde kargaşa olacağını düşündük. Herkesin niyetini sordum. İlk etapta adaylığımı harcamadım. 24 Ocak'a kadar geldik, Yusuf Ziya Yılmaz ve benim dışımda aday olmayacağını düşündük. 24 Ocak günü yeniden bir teyit alıp, 25 Ocak'ta adaylığımı açıkladım.
Adaylar 4-5 civarına çıktı. Yaşar Aşçıoğlu'nun da ismi geçti ama aday olmadı. Yusuf Ziya Yılmaz'ın ayrılığı sonrası aday sayısı 3'e düştü.
"Diğer adaylardan bir farkım olmadığı gibi, avantaj sağlayan bir durum da yok"
Aday olmak için kuruldan ayrılma gibi bir şart yok. İstifa etme gereğimiz yoktu. Denetleme Kurulu Başkanı olarak devam edip niye istifa etmediğime dair sorular var, böyle bir madde yok. Eğer bir kişi iki kurulda görev aldıktan sonra 3 gün içinde bir görevi seçmezse bütün görevlerinden ayrılır maddesi var. Buradan, aday olmamıza bir mani olmadığı yorumu çıkıyor.
Denetleme Kurulu icra makamı değil. Yönetim gibi kulübün sevk ve idaresini yapmıyoruz. Kağıt üzerinde incelemeler yapıyoruz. Sicil kurulu ne biliyorsa, ben de o kadarını biliyorum. Biz 3 ayda bir denetleme yapıyoruz. 25-26 Mart'ta Genel Kurul oldu. O tarihten bu yana denetim süresi gelmediği için bir deneyim de yapmadık. Diğer adaylardan bir farkım olmadığı gibi, avantaj sağlayan bir durum da yok.
Göreve seçilirsek, kuruldan istifa etmek durumundayız. Aksi takdirde tüzüğe aykırı bir durum olacak. Hem Denetleme Kurulu Başkanlığı hem de Divan Başkanlığı görevimiz düşer. Bu katı ve kesin bir madde, yeni bir madde de değil.
"Bu durum, ekonomistlerin bile çare bulabileceği bir durum değil"
Türkiye'deki kulüplerde gelirler ile giderler arasında uçurumlar var. 2018'de kur dolar olarak 3 TL civarındayken, bugün 30 lira civarında. 500 milyon Dolar'dan bahsederken, 130-140 milyon Dolar'a düşen yayın geliri var. Futbolcu maaşları var. Banka faizleri de fahiş bir şekilde artıyor.
Sayın Başkan Ertuğrul Doğan diyor ya, "Şuradan bu kadar para geldi ama borç bir kuruş azalmadı" diye, azalması mümkün değil. Çünkü kur farkı bütçelere büyük darbe vuruyor. Denk bütçe yakalamanız mümkün değil. Bu durum, ekonomistlerin bile çare bulabileceği bir durum değil.
25-26 Aralık'ta verdiğimiz bilançonun hesabı Şubat ayını bağlıyordu. O zaman Trabzonspor'un borcu 4 milyar TL civarındaydı. Daha önce de söyledim, Trabzonspor hiçbir şey yapmadan aylık 110-120 milyon TL açık veriyor.
UEFA ve FİFA, futbol takımlarının geliri futboldan olmalı diyor. Gayrimenkul ya da fabrikadan gelecek gelirleri UEFA çok dikkate almıyor. Ancak Türkiye'de borçları azaltmak ve sürdürülebilir hale getirmek için bu tür yatırımlar kulüpler için önemli.
"İlk kez bu kadar çok aday var"
Divan Kurulu, Trabzonspor'un en köklü kurullarından biri. İlk Divan Başkanı Rıfat Dedeoğlu, daha sonra yeni isimler seçimle değil devrederek gelmiş. 2015 yılına kadar yarış yoktu. 2015'ten sonra seçim yarışı olmaya başladı. İlk kez bu kadar çok aday var.
Aday olmadan önce görüşmeler yaptık. Hayrettin Bey, Yusuf Ziya Yılmaz ve Erol Tuna ile görüştük. Bir çatı aday ismi söylemedim ama bir aday etrafında toplanalım dedim. Maalesef bir çatı aday ortaya koyulmadı ve önerilmedi. Gelinen süreçte 3 adaylı bir seçim olacak. Demokratik ve olgunluk içerisinde bir seçim olmasını temenni ediyorum.
2010 yılından bu yana Denetleme Kurulu Başkanlığı görevini yürütüyorum. Elbette her görevin bir sonu olduğu gibi bu görevin de bir sonu var. Tecrübemizle birlikte Divan'a hizmet etmeyi düşündük. 9 farklı başkan ile çalıştık. Bu tecrübeyi, Divan Başkanlığı'nda devam ettirme düşüncesindeyim.
"Trabzonspor'un zaten hisselerinin yüzde 49'u satılmış"
Trabzonspor'un satışı konusuyla ilgili olarak şunları söyleyebilirim: Trabzonspor şirket üzerinden yönetiliyor. Bunun yüzde 51'i Trabzonspor'da, geri kalan hisse ise zaten 2004'te borsaya açılarak satılmış. Peki nasıl gerçekleşmiş, genel kuruldan izin alarak satılmış. Bugün de baktığımız zaman, genel kurulun kararı ve onayı olmadan yüzde 51'in satılma ihtimali yok. Satışa genel kurul üyeleri onay verir. Bugün genel kurul olsa, ben satılmasına karşı oy kullanırım. Trabzonspor dünyadaki sayılı şehir takımlarından biri. Trabzonspor'un kurucuları ortaya bir felsefe koymuş ve başarılar elde etmiş. Trabzonspor'un zaten hisselerinin yüzde 49'u satılmış. Kalan kısmın ben istemem. Tüzüğe göre genel kurulun izni olmadan da satış yapılamaz.
Kaynak: