Trabzonspor yüzde 160 değer kazandı

Kulüpler sahada dursa da borsada hareketli

Trabzonspor yüzde 160 değer kazandı

Kovid-19 salgınından ulaştırma ve turizm sektörüyle birlikte en fazla etkilenen spor sektörü oldu. Bütün dünyada ligler ertelendi, müsabakalar iptal oldu. Virüsün Avrupaya ulaşmasıyla birilikte borsalarda işlem gören spor hisseleri tepe taklak düştüler. Borsa İstanbul'da işlem gören 4 kulüpte Türkiye'deki  ilk virüs vakasıyla birlikte sert düşüşler görüldü. Martın son haftasında toplarlanmaya başlayan hisseler borsanın yüzde 10 yükselişine neden oldular. 

Milliyet'ten Zeynep Aktaş'ın köşe yazısında belirttiğine göre;

BIST 100 Endeksi son bir ayda yüzde 10.61 oranında yükselirken spor şirketleri borsadaki getiriyi yediye katladı. Trabzonspor yüzde 160, Galatasaray yüzde 75, Beşiktaş yüzde 40, Fenerbahçe ise yüzde 36 değer kazandı.

Kulüplerin piyasa değeri katladı 

Trabzonspor 1 milyar 205 milyon TL piyasa değerine ulaşarak Galatasaray’dan sonra piyasa değeri en yüksek ikinci şirket oldu. Galatasaray 1 milyar 382 milyon TL ile piyasa değeri en büyük firma konumunda bulunuyor. Fenerbahçe’nin piyasa değeri 1 milyar 15 milyon TL, Beşiktaş’ın ise 504 milyon TL oldu. Spor firmalarının toplam piyasa değeri 4 milyar 107 milyon TL’ye çıktı.

19 Ocak’ta 92 bin seviyesinde olan BIST Spor Endeksi 23 Mart’ta 28.782 seviyesine kadar geriledi. Hisselerin aşırı gerilemesi ve borsada gelen alımlarla yönünü yukarı çeviren spor endeksi, haftayı 57.352 seviyesinden kapattı.

Avrupa’da büyük zarar

Oynanmayan maçların küresel bazda spor endüstrisine zarar vereceği kesin. Avrupa’nın beş büyük ligindeki toplam zararın 3.5 milyar euro yani yaklaşık 26 milyar TL olması bekleniyor.

Türkiye’de maçlar haziran ayının ikici haftasında başlıyor. Kulüpler Birliği Başkanı Mehmet Sepil, maçların 12-13-14 Haziran’da başlayıp 26 Temmuz’da bitmesinin öngörüldüğünü dile getirdi. Hayat normalleştikçe en olumsuz etkilenen sektörlerde de hareketlenme devam edecektir. Spor endeksinin 20 Şubat günü 105.871 ile zirve yaptığı seviyeye hızla ulaşması zor gibi görünse de sürecin psikolojisi fiyatlamalarda çok daha iyimser verilerin görülmesine olanak sağlayacak.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler