Trabzonspor’a Olağanüstü Kongre çağrısı
Trabzonspor’da kongre ateşi son sürat devam ederken kulüpte yeni gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Haber61 Spor Servisinin edindiği bilgiye göre; Trabzonspor Denetleme Kurulu, yönetime Olağanüstü Genel Kurul Çağrısı yaptı. Denetleme kurulunun yaptığı çağ
Trabzonspor’da kongre ateşi son sürat devam ederken kulüpte yeni gelişmeler yaşanmaya devam ediyor.
Haber61 Spor Servisinin edindiği bilgiye göre; Trabzonspor Denetleme Kurulu, yönetime Olağanüstü Genel Kurul Çağrısı yaptı. Denetleme kurulunun yaptığı çağrı da, kulüp tüzüğünün 29,30 ve 45. Maddesi ve Medeni Kanunun 75. Maddesi uyarınca olağanüstü kongre yapılması gerektiği belirtildi. Denetleme kurulunun Yönetime yaptığı çağrı'ya göre yönetimin aldığı olağan genel kurul kararının geçerli olmadığı ve olağanüstü genel kurul yapılması gerektiği bildirildi.
Yönetimin bu çağrıya göre hareket etmesi durumunda Aralık ayındaki kongre beklenmeden olağanüstü kongre yapılması ve bu kongreden itibaren 60 gün içerisinde olağan genel kurul kararının alınması gerektiği öğrenildi. Olağanüstü Genel Kurulda mevcut yönetimin yerine başka bir yönetim gelse dahi 60 gün içerisinde olağan genel kurul kararının alması gerektiği vurgulandı.
Dilekçenin ardından yönetimin nasıl bir karar alacağı merakla bekleniyor.
Kulübün 29,30 40 o ve 45.e Maddesinde ve Medeni Kanunun 75 maddesinde neler var?
Trabzonspor Tüzüğü Madde 29: - Olağan Toplantı
Olağan Genel Kurul; her yıl, Kasım ayının yirminci ve Aralık ayının yirminci günleri arasında toplanır. Salt çoğunluğun arandığı ve aranmadığı toplantı günleri bu tarihler içerisinde belirlenir. Olağan Genel Kurul toplantısına katılma hakkına ; yasa ve tüzük hükümleri uyarınca üyelik hakkını yitirmeyen, aidat borcu bulunmayan ve üyelikte iki tam yılı doldurmuş bulunan üyeler sahiptir. Olağan Genel Kurul toplantıları, yasal neden ve gerekçelerle, geri bırakma sebepleri de belirtilmek suretiyle, toplantı ilanının yapıldığı gazeteye yeni bir ilan verilerek ve elektronik ortam yoluyla üyelere duyurularak, en çok iki ay içinde yapılmak üzere ertelenebilir.
Trabzonspor Tüzüğü Madde 30: - Olağanüstü toplantı
Olağanüstü Genel Kurul ; Yönetim veya Denetleme Kurulunun gerekli gördüğü hallerde veya en son Olağan Genel Kurul toplantısına katılma hakkı bulunan üyelerin 1 / 5 inin noterce onaylanmış yazılı istekleri üzerine toplantıya çağrılır. Olağanüstü Genel Kurul toplantısına katılma hakkı : En son olağan Genel Kurul toplantısına katılma hakkı elde etmiş bulunan üyeler, olağanüstü Genel Kurul toplantısına katılma hakkına sahiptir. Bütün üyelerin bir araya gelmeksizin yazılı katılımıyla alınan kararlar ile üyelerin tamamının yazılı çağrı usulüne uymaksızın bir araya gelerek aldığı kararlar geçerli olup bu şekilde karar alınması olağanüstü toplantı mahiyetindedir. Genel Kurul, Yönetim Kurulu’nun gerekli görmesi üzerine olağanüstü toplantıya çağrılmış ve çağrı nedeni ortadan kalkmış ise en geç çoğunluk aranan birinci toplantı gününden bir gün öncesine kadar karar vermek ve aynı araçlarla ilan etmek şartı ile toplantı, Yönetim Kurulunca iptal edilebilir.
Trabzonspor Tüzüğü Madde 45- Denetleme Kurulu Görev ve Yetkileri
a Kulübün, Kulüp’e ait iktisadi işletmelerin ve bağlı ortaklıkların tüm belge ve kayıtları üzerinde inceleme yapar, idari ve mali faaliyetlerin hukuka, tüzüğe, bütçeye ve Genel Kurul kararlarına uygunluğunu denetler, Genel Kurul ve Divan Kuruluna denetimleri ile ilgili rapor sunar.
b Kulüp faaliyetleri ile ilgili olarak Yönetim Kurulu üyelerinden ya da Yönetim Kurulunun bilgisi altında Kulüp çalışanlarından bilgi ister, dört aylık dönemler için rapor düzenler, Yönetim ve Divan Başkanlık Kurullarına verir.
c Yönetim Kurulu’nun talebi üzerine inceleme yapar, borcun hukuka ve bütçeye uygunluğunun tespiti halinde miktarını da belirtmek kaydıyla temliki tasarruflara onay verir.
d Eksik ya da usule aykırı bulduğu işlemlerde, gecikmeksizin yazılı olarak, Yönetim Kurulunu uyarır, Divan Başkanlık Kurulu ile işlemle ilgili organı bilgilendirir.
e Görev ve yetki alanına giren konularda önemli görmesi halinde, Divan Başkanlık Kurulu’na başvurup görüşünü alabilir. Tarih ve gündemini belirlemek koşulu ile bir ayı aşmamak üzere Genel Kurul’u olağanüstü toplantıya çağırması için Yönetim Kurulunu göreve çağırır.
f Noterden onaylı defter tutar, tüm karar ve raporlarını kaydeder.
g Gerekli görmesi halinde konuyu bildirerek Yönetim Kurulu toplantılarına görevlendirilen bir üyesi ile katılır.
h Yasa, Yönetmelik ve Tüzük’ ün verdiği diğer yetkileri kullanır
Medeni Kanun 75. Madde: Olağanüstü toplantı
Genel kurul, yönetim veya denetim kurulunun gerekli gördüğü hâllerde veya dernek üyelerinden beĢte birinin yazılı baĢvurusu üzerine, yönetim kurulunca olağanüstü toplantıya çağrılır. Yönetim kurulu, genel kurulu toplantıya çağırmazsa; üyelerden birinin başvurusu üzerine, sulh hâkimi, üç üyeyi genel kurulu toplantıya çağırmakla görevlendirir.