"Kefenin cebi varmış aslında"

Trabzon'da görev yapan aile hekimi Oktay Mumcu, karaciğer yetmezliği çeken hastasının yaşadıklarından etkilenerek, gönüllü olarak organ bağışı toplamaya başladı. Sorumluluk alanında bulunan vatandaşları ikna eden Mumcu, bir gecede 80 kişinin organ bağışın

"Kefenin cebi varmış aslında"

Trabzon'da görev yapan aile hekimi Oktay Mumcu, karaciğer yetmezliği çeken hastasının yaşadıklarından etkilenerek, gönüllü olarak organ bağışı toplamaya başladı.

Sorumluluk alanında bulunan vatandaşları ikna eden Mumcu, bir gecede 80 kişinin organ bağışında bulunmasını sağladı.

Mumcu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Trabzon'da 19 yıl Sağlık Müdür Yardımcılığı yaptığını, 5 aydır da Erdoğdu Mahallesi 2 Nolu Aile Sağlığı Merkezi'nde aile hekimliği görevini sürdürdüğünü belirtti.

Bu göreve başladıktan sonra hasta muayene etmenin yanı sıra genel bir takım konularda da vatandaşa katkı sunmayı amaçladığını ifade eden Mumcu, ''Özellikle yakın çevremde yaşayan diyaliz hastalarının durumu ve bir karaciğer hastamızın duygusal konuşması beni çok etkiledi, organ bağışı konusunda çalışma yapmaya karar verdim'' dedi.

Bir gecede mahalle halkını organize ettiğini, mahallede bulunan bir kıraathaneye giderek burada kağıt oyunu oynayan ya da çay içmeye, sohbet etmeye gelen vatandaşlarla birebir görüştüğünü anlatan Mumcu, şöyle devam etti:

''Kahvehanede vatandaşlarımızla konuşurken mahallelinin organ bağışı konusuna bakışını test etmek amacıyla bağış senetlerini önlerine sürdüm. Bir iki direnç oldu ama duygusal bir konuşma yaptım. Arkadaşlarından bazılarının da diyaliz hastası olması nedeniyle vatandaşların katkılarını bekledim. Olağanüstü bir katkı oldu. O anda orada bulunan 30-40 kişi ve duyup gelenlerle birlikte 80 kişi o gece organ bağışında bulundu. O gün 29 Ekime denk gelmişti. Hem Cumhuriyet Bayramı'nı kutladık, hem de böyle bir bağış yoğunluğunu.''
Bu kadar önemli bir toplu bağışın, kişisel olarak toplanmasının çok az örneğinin bulunduğunu, sadece sendikalar gibi bazı kurumların toplu halde organ bağışında yüksek rakama ulaşabildiklerini dile getiren Mumcu, ''Daha sonra bu çalışmayı biraz daha genişlettik. Mahallemizin spor kulübünden yaşını dolduran 15 sporcu, durak başkanlığından şoförlerimiz, camide yapılan konuşmalarla birlikte 119 kişiye organ bağışı konusunda senet imzalattık'' diye konuştu.

Aile hekimi olarak sorumluluk alanında 3 bine yakın vatandaş bulunduğunu, çocukların, kadınların ve yaşlıların bu sayıdan çıkarılması halinde sadece yetişkin erkeklerle 119 sayısına ulaştıklarına dikkati çeken Mumcu, ''Bu sayı, hiç de azımsanacak bir sayı değil. Toplumumuzda organ bağışı konusuna bakış belli. Bu rakamı da 5 günlük bir çalışmayla sağladık. O da kendi başına bir rekor. Ama amacım rekor kırmak değil, bu iş için örnek teşkil etmek'' dedi.

-YENİ BAĞIŞLAR İÇİN FORMLARI KENDİSİ DOLDURDU-

Kısa sürede ulaştığı bu rakamı artırmak için bir süredir veri tabanı çalışması yaptığını, sorumluluk sahasında bulunan 25 ile 65 yaş arasındaki kadın ve erkek vatandaşların bilgilerini organ bağış formlarına kodladığını ve bu senetleri hazır hale getirdiğini belirten Mumcu, ''Şimdi iş, sadece ikna edilip imzalamalarında. Bir yandan işimizin gereğini yaptığımız için çok vakit ayıramıyoruz. Bu nedenle kadınlar üzerindeki çalışmamız eksik kaldı. Bundan sonra, sorumluluk sahamdaki tüm bağış yapabilecek kapasitedeki insanları bağış yapmaya yönlendirmeyi amaçlıyorum'' diye konuştu.

Vatandaşların, yapılan tüm uyarılara rağmen organ bağışı konusunda hala tedirginlik yaşadığını ifade eden Mumcu, şöyle devam etti:
''Her ne kadar Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bu konuda olumlu ve destekleyici açıklamaları varsa da vatandaşımız özellikle dini açıdan tedirgin oluyor. Bazı vatandaşlarımız organ bağışına, sanki canlı canlı alacaklar gibi bir endişeyle bakıyor. 'Ben gencim şimdi vermeyeyim' diyor. Halbuki bu zaten öldükten sonra alınacak bir şey. Tedirginliği aşmakta zorlanıyoruz.''

-''KEFENİN CEBİ VARMIŞ ASLINDA...''-

Organ bağışı konusunda özellikle canlıdan canlıya sıklıkla alındığı için böbrek naklinin gündeme geldiğine, ancak kornea, pankreas, akciğer, karaciğer, kalın bağırsak, ince bağırsakta da organ nakli yapıldığına dikkati çeken Mumcu, ''Organ yetersizliği çok zor bir durum. 'Kefenin cebi yok' deniyordu ama büyük bir servetle öbür dünyaya gidiyoruz aslında. Kefenin cebi varmış aslında. O bakımdan bu konuda organ bağışının, ihtiyaç duyan aileleri rahatlatacağını düşünüyorum'' dedi.

Çalışmasının diğer aile hekimlerine de örnek olmasını dileyen Mumcu, ''Biz sadece gribal enfeksiyonları engellemekle yükümlü değiliz, toplumun sağlığının tümüyle ilgilenmek zorundayız'' diye konuştu.

Erdoğduspor Kulübü Başkanı ve mahalle muhtarı Sayim Kantarcı ise mahalle halkı adına Dr. Mumcu'ya teşekkür ederek, ''Kulüpte tüm yöneticilerim organlarını bağışladı. Ayrıca yaşı dolan 15 sporcum da bağışta bulundu'' dedi.

Erdoğdu Cami Yanı Dolmuş Durağı Başkanı Erol Bülbül de tüm mahallelere örnek bir uygulamaya katkıda bulunduklarını kaydederek, ''Durağımda 90 şoför var. Bir bölümünün bağışını aldık. Bu konuda hepsinin desteğini vereceğim'' diye konuştu.

-BÖBREK YETMEZLİĞİ ÇEKEN ANNESİNİ KAYBEDEN MUSTAFA BÜLBÜL-

Mahallede yaşayan ve 2 ay önce böbrek yetmezliği çeken annesi Müzeyyen Bülbül'ü kaybeden Mustafa Bülbül ise annesini 7 yıl sırtında diyalize taşıdığını belirtti. Bülbül, şunları kaydetti:

''Maddi durumumuz iyiydi ama maddiyat çözüm olmadı. Ben böbreğimi verecektim ama uymadı. Annem 2 ay önce rahmetli oldu. Acısı hala içimde. Tereddüt eden vatandaşlardan, acı çekmiş biri olarak bağışta bulunmalarını istiyorum. Ben Hollanda'da doğup büyümüş bir insanım. Oranın insanının yüzde 99'u bu bağışları biliyor ve yapıyor. Türkiye Müslüman devlet olarak biliniyor ama bu tür şeylerden kaçınıyoruz'' Böbrek hastası Adem Köse ise Dr. Mumcu'nun önerisiyle ilk bağışta bulunan kişilerden biri olduğunu belirterek, ''Daha sonra bir anda rahatsızlığım ortaya çıktı. Şişlik oldu yüzümde. Tansiyon, kolesterol çıktı. Diyalize girmiyorum ama ilaç tedavisi görüyorum. Ben hasta olmadan önce bağışta bulundum. Herkesin aynı duyarlılığı göstermesini istiyorum'' dedi

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler