Kuş Cenneti Tarla Oldu

Ankara'nın Nallıhan ilçesi sınırlarında bulunan ve 168 kuş türüne ev sahipliği yapan kuş cennetindeki suların çekilmesi ve bölgeyi besleyen Aladağ Çayı'nın kuruması, buradaki kuşların sayısında önemli düşüşe neden oldu.Türkiye'nin büyük kesiminde etkili o
Kuş Cenneti Tarla Oldu

Ankara'nın Nallıhan ilçesi sınırlarında bulunan ve 168 kuş türüne ev sahipliği yapan kuş cennetindeki suların çekilmesi ve bölgeyi besleyen Aladağ Çayı'nın kuruması, buradaki kuşların sayısında önemli düşüşe neden oldu.

Türkiye'nin büyük kesiminde etkili olan kuraklık, doğal yaşamı da olumsuz yönde etkilemeye başladı. Kuraklıktan en fazla etkilenen yerlerden biri olan Ankara'nın çevresindeki birçok su kaynağı ile akarsunun kuruması, Başkentin çevresindeki doğal güzelliklerin kaybolmasına ve doğal yaşamının tehlike altına girmesine neden oldu.

Ankara'ya 120 kilometre uzaklıkta bulunan Nallıhan ilçesine bağlı Çayırhan beldesi sınırları içindeki kuş cenneti de kuraklıktan en fazla etkilenen yerlerin başında geliyor.

Özellikle ilkbahar aylarında doğa tutkunlarının ziyaret ettiği Nallıhan Kuş Cenneti'nde şimdi kuşların yaşam alanlarındaki sular çekildi, bu bölgeyi besleyen Aladağ Çayı ise kurudu.

Sulak, çamur düzlükleri, ağaçlık, bozkır ve kayalık alanları ile çok çeşitli ekosisteme sahip olan, pek çok kuş türünün beslenip, barınma imkanı bulduğu kuş cennetinde, arazideki suların çekilmesiyle bölge yaban otlarıyla kaplı hale geldi.

Bölgede daha önce sayıları binlerle ifade edilen kuşların sayısında da önemli oranda azalma olduğu gözlenirken, kalan az sayıdaki karaleylek ve balıkçıl ise bu yıl kuruyan Aladağ Çayı'nın geçiş güzergahındaki dere yatağında kalan su birikintilerinde yaşam mücadelesi veriyor.

Suların çekildiği alanda toprakta oluşan derin çatlaklar da dikkati çekiyor.

KUŞ CENNETİ'NİN ARAZİSİ TARLA OLARAK SÜRÜLDÜ

Çayırhan beldesi ile Davutoğlan köyü sınırları içinde yer alan geniş bir araziye sahip kuş cennetinin sularının çekilmesiyle birlikte bu bölge çevre köylüler tarafından tarla olarak değerlendirilmeye başlandı.

Köylüler, traktörlerle sürdükleri arazide yaz süresince tarım yapacaklarını belirterek, bu bölgede tarım yapmamaları halinde verimli toprakların yaban otlarıyla kaplı hale geleceğini kaydettiler.

Çayırhan Belde Belediye Başkanı Hüsamettin Yüksel de Nallıhan Kuş Cenneti'nde ilk kez suların bu kadar çekildiğini ve kuş sayısında önemli oranda azalma olduğunu tespit ettiklerini bildirdi.

NALLIHAN KUŞ CENNETİ...

Ankara'ya 120 kilometre uzaklıktaki tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan Nallıhan Kuş Cenneti, 168'den fazla kuş türüne ev sahipliği yapıyor.

Soyu tehlikede bulunan karaleylek, Türkiye'de en çok burada görülüyor. Kuş cennetinde, Türkiye'deki 6 balıkçıl türün tamamı ile 10 tür yırtıcı kuş, 5 tür baykuş, 35 tür su kuşu ve bülbül başta olmak üzere 80 tür ötücü kuş, kara çaylak, leylek, gökkuzgun gibi türler en çok rastlanan kuşlar.

Küçük karabatak, kaya kartalı, bıldırcın kılavuzu, yaz ördeği, ulu doğan, peçeli baykuş, küçük kerkenez, akkuyruklu kartal, balık kartalı, kara akbaba, gökdoğan gibi soyu tehlikede olan kuşlar da burada yaşıyor. Gökdoğanın Türkiye'deki 30 üreme yerinden birisi de yine Nallıhan Kuş Cenneti...

Göç zamanı da pek çok tür ve sayıda kuşun konakladığı alan, kışın binlerce su kuşuna ev sahipliği yapıyor. Nallıhan Kuş Cenneti'nde kuşların en yoğun bulunduğu dönem, ilkbahar mevsimi ve yazın ilk ayları.

Jeolojik yapısı ile açık laboratuvar niteliği sunan saha, çökelme ortamının özelliklerini yansıtan sarı, kahve ve kırmızımsı tabakaların üst üste tekrarlanması ile görsel açıdan da üstün bir güzelliğe sahip

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.