Plastik rögar kapağı üretilecek

Türkiye, metalden yapılan ve trafik kazalarına neden olan rögar kapaklarından kurtuluyor. Atık plastikten üretilen silikopolimer rögar kapakları, geri dönüşümü olmadığı için artık çalınamayacak. Çürüme ve paslanma yapmayan, hafif ve ucuz maliyetli rögar (

Plastik rögar kapağı üretilecek

Türkiye, metalden yapılan ve trafik kazalarına neden olan rögar kapaklarından kurtuluyor.

Atık plastikten üretilen silikopolimer rögar kapakları, geri dönüşümü olmadığı için artık çalınamayacak.

Çürüme ve paslanma yapmayan, hafif ve ucuz maliyetli rögar (pis su veya yağmur suyu veya kablo geçen altyapı kanallarının bakım, onarım amaçlı yeryüzüne çıkış bacaları) kapakları, demir kapakları çalan hırsızların önemli bir yolunu kapatacağa benziyor. 

Ankara'nın Akyurt ilçesinde 14 bin metre kare alanda kurulan üretim tesislerinde atık plastikten ayda 10 bin rögar kapağı üretecek.

On yıl süren Ar-Ge çalışmaları sonunda atık plastikten rögar kapağı üretmeyi başaran ve tüm sistem ve ürünler için patent alan Turmaks İnşaat Sanayi Ltd'in Teknik Müdürü Ali Hakan Güven A.A muhabirine yaptığı açıklamada, Akyurt tesislerinde; çöpe gidip geri dönüştürülemeyen plastik türlerini rögar kapaklarına, ahır zemini malzemelerine, park ve bahçelerdeki şehir mobilyaları ve inşaat kalıplarına dönüştürdüklerini söyledi.

Atık plastiklerin doğaya 800 senede karışabildiğini ifade eden Güven, ''Fabrikamızda her ay çöpten gelen 500 ton atık plastiği, demir ve betondan daha hafif olan rögar kapakları haline getiriyoruz. Geliştirdiğimiz teknoloji ile plastikleri geri dönüştürürken, ayda 750 ton daha az karbon salınımı olmasını sağlıyoruz. Türkiye ve dünyanın problemi olan kirliliğinin azaltılması ve doğal çevrenin korunmasına katkıda bulunuyoruz.'' dedi.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisliği'nden mezun olan Güven, mezun olması sonrasındaki ilk yıllarında deterjan ve kozmetik ürünleri geliştirdiğini anlattı.

Güven, 15 yıldır atık plastik ve geri dönüşüm projeleri üzerinde çalıştığını anlatırken, araştırmaları sonunda geliştirdiği silikopolimer sistemler için patent, faydalı model ve tasarım tescil belgeleri aldığını söyledi.

Silikopolimer malzemelerin çöplerde bulunan deterjan ve naylon atıklarının özel mineraller ve kimyasallarla karıştırılıp preslenmesiyle elde edildiği bilgisini veren Güven, Türkiye'deki ana kent belediyelerin atık yönetimi konusuna ciddiyetle eğildiğini, İstanbul'da bir günde toplanan 10 bin ton çöpün bin tonunun plastikten oluştuğunu bildirdi.

Güven, ürettikleri rögar kapaklarının geri dönüşümü olmadığı için çalınma riski olmadığını, her türlü darbeye karşı dayanıklı ve esneme katsayısı yüksek olduğu için demir, CTP ve beton kapaklar gibi kırılmadığını söyledi.

İstenilen ebatlarda üretilebilen rögarların mevcut döşenmiş demir çerçevelerine rahatlıkla yerleştirilebileceğini anlatan Güven, ''hiç bir zaman kaybı, kazma, asfaltlama maliyeti olmadan, birkaç hafta içinde tüm şehrin kapakları değişebiliyor'' dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler