Prof.Dr. Osman Bektaş
Vatandaş Kime İnanacak?
1996’da Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe giren resmi Türkiye Deprem Bölgeleri Haritasına göre (Deterministik Harita) Doğu Karadeniz Bölgesindeki 100 tonluk bir bina 10 ton deprem yüküne dayanımlı olmalıdır (0.1g).
Bu gün Kandilli Rasathanesinin en üst yöneticisi olan Prof. Dr. Mustafa ERDİK ve arkadaşlarının 1999 yılında hazırladıkları resmi değil de bilimsel özelliği olan Türkiye ve Yakın Çevresinin Deprem Hasar Haritasına göre (Probabilistik Harita) Doğu Karadeniz Bölgesindeki 100 tonluk aynı bina 3 katı, 30 ton yüke, dayanımlı olmalıdır (0.3g).
Marmara Depreminden hemen sonra Prof. Dr. Osman BEKTAŞ halen yürürlükte olan Türkiye Deprem Bölgeleri Haritasının 4. Derece deprem bölgesinde yer alan Doğu Karadeniz Bölgesinin gerçek deprem potansiyelini yansıtmadığını, Karadeniz Fayından dolayı tüm Karadeniz in 1968 Bartın Depremi gibi M6.6 büyüklüğündeki bir depreme hazır olması gereğini Ulusal Deprem Konseyine sunmuştur.
BEKTAŞ a göre Doğu Karadeniz Bölgesinin jeolojik ve jeofizik verileri resmi haritaya değil, ERDİK ve arkadaşlarının hazırladığı Probabistik Deprem Hasar Haritasıyla bütünüyle uyumludur.
Yaşadığı bölgenin gerçek deprem potansiyelini veya o bölgedeki fayların üretebileceği en büyük depremin ne olabileceğini, oturduğu binanın bu depreme karşı dayanımlı olup olmadığını, bu depreme karşı dayanımlı binaların nasıl yapılacağını bilmesi her vatandaşın yaşamsal hakkıdır.
Şimdi vatandaş soruyor: BİZ KİME İNANACAĞIZ?
Hükümet sözcüsü, Başbakan Yardımcısı sayın Bülent Arınç, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun Tasarısı'nın Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldığını bildirdi.
Sayın Arınç özellikle Van Depremi'nden sonra sağlıksız yapılaşmalar ve yıkılabilecek binalar, mimara aykırı ruhsatsız ve kaçak inşaatlarla ilgili olarak sayın Başbakanımız bundan sonra kesinlikle müsaade edilmeyeceği ve mevcutların rehabilite edileceği' konusunda halkımıza taahhütte bulunmuştur dedi .
Öte yandan. Çevre ve Şehircilik Bakanı sayın Erdoğan Bayraktar “Enkaz kaldırmada biz dünyanın en ileri ülkelerinden daha ilerideyiz. Fakat yapı konusunda, denetiminde ve kaliteli yapıda belli bir yere gelemedik’ derken,. Deprem’e dayanıklı binaların yapımı ile mevcut binaların güçlendirilmesi konusunda sektöre teknik destek vereceklerini, bu çerçevede 2 bin 660 inşaat mühendisine eğitim verildiğini belirtiyor. Sayın Bakan ‘çok ciddi kaynak temin etmek suretiyle bu işi bütün Türkiye sathına yayacağız. Bu, Türkiye’mizin genel problemidir. Van depremi bizim nasırımıza basmıştır’ diyor.
Basından derlediğimiz Türkiye’nin en yetkin resmi kişilerinin Türkiye’nin deprem gerçeği ile ilgili yukarıdaki söylemlerinden sonra Doğu Karadeniz Bölgesinin deprem gerçeklerini şu ana başlıklar altında toplamak mümkündür:
BELGE 1: KARADENİZ FAYININ BATISI, BARTIN 1.DERECE, DOĞUSU, TRABZON 4.DERECE DEPREM BÖLGESİ OLUŞU GERÇEKLE BAĞDAŞMAZ
Karadeniz Fayının batısında yer alan Bartın ve doğusundaki Trabzon için tarihi yıkıcı depremler bilinmemektedir. Ancak 1968 M6.6 Bartın depreminden sonra Türkiye Deprem Bölgeleri Haritasında gerçeğe uymayacak şekilde Karadeniz Fayının batısı 1. Derece Deprem Bölgesi, doğusu olan Trabzon 4. Derece Deprem Bölgesi olarak belirtilmiştir.
BELGE 2: 2010 YILINDA TRABZON’UN DEPREMSELLİĞİ BARTINDAN DAHA FAZLA
2010 yılında Karadeniz sahilindeki mikro depremler Karadeniz Fayı üzerinde kümelenir. Bu özellik Karadeniz Fayının aktif olduğunun kanıtıdır.
BELGE 3: BU GÜNKÜ RESMİ DEPREM HARİTASI KARADENİZ FAYINI VE DEPREMSELLİĞNİ YOK SAYAR
Karadeniz Bölgesindeki iller güneydeki kuzey Anadolu Fayından olan uzaklığa bağlı olarak 1, 2,3,4 derece deprem bölgelerine ayrılmıştır.
BELGE 4: KARADENİZ FAYI VE KARADENİZ BÖLGESİ AYNI DEPREM ÇEKİNCESİNE, M6.6 SAHİPTİR.
Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Mustafa Erdik ve diğerleri,1999’a göre tüm Karadeniz Bölgesi eşit olarak M6.6 deprem çekincesine sahiptir.
BELGE 5: DOĞU KARADENİZ VE BÖLGESİ FARKLI ÜÇ DEPREM KUŞAĞI İÇERİR
Mustafa ERDİK ve diğerlerinin(1999) verilerinden yararlanan Osman BEKTAŞ 2009 yılında Doğu Karadeniz ve Bölgesini üç farklı deprem kuşağına ayırarak farklı türdeki A;B;C;D yapıların hasar türlerini belirtmiştir.
Prof. Dr. Osman BEKTAŞ
obektas@ktu.edu.tr
18 Aralık 2011