Anahtar Deliği- Ak Parti Erken seçime gidermi.01.09.2014

ERKEN SEÇİM AK Parti iktidar süresince erken seçime gitmedi, genel ve yerel seçimleri zamanında yaptı.
Anahtar Deliği- Ak Parti Erken seçime gidermi.01.09.2014

ERKEN SEÇİM

AK Parti iktidar süresince erken seçime gitmedi, genel ve yerel seçimleri zamanında yaptı.Olağanüstü genel kurul bile yapmayıp büyük kongrelerini zamanında toplayan AK Parti, doğal lideri R. Tayyip Erdoğan Köşk’e çıktıktan sonra, olağanüstü kongreyi toplamak zorunda kaldı. Büyüklerin bir söz vardır, zor oyun bozarmış. Zorunlu olununca her türlü çareye baş vurmak mübahtır. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun 62. hükümeti güven oyu aldıktan sonra bir erken genel seçimin 2014 yılı içinde yapılması da zorunlu bir hale gelmiş bulunuyor. AK Parti hükümetleri her ne kadar seçim bütçesi yapıp, har vurup harman savurma yapmasalar bile, 2014 yılı içinde 30 Mart yerel seçimi, 10 Ağustos cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından, erken genel seçimi de Ekim veya Kasım ayı içinde yaparak, yeni Türkiye’nin adımlarını atmak için bu yılı seçim yılı yaparak, seçim stresinden hem iktidarı hem de Türkiye’yi kurtarabilirler. Bir erken genel seçim neden olmasın, erken seçim aynı zamanda iktidar partisine de avantaj sağlar, 2015 yılı ile birlikte önümüzdeki süreç de kurtulmuş olur.

ÖZAK’A ÖNEMLİ GÖREV

ÖZAK’A ÖNEMLİ GÖREV

AK Parti’nin üç dönem kuralını takılan Trabzon Milletvekili Faruk Özak’ın milletvekilliği bu dönem sona eriyor.

Vekilliği sona erince ne işle meşgul olacağı merak edilen Özak için farklı ama önemli görevler düşünülmeye başlandı. Birinci ve en önemli görev olarak kendisine Trabzonspor başkanlığını ölçüp biçenler var. Bu göreve ikna edilirse Özak’tan daha iyi bu görevi yapacak başka bir isim camiada gözükmüyor. Dağılmış, bölük pörçük olmuş camiayı derleyip toplayacak ve kulübü her konumuyla ayağa kaldıracak, Trabzon futbolunu gerçek kimliğine kavuşturacak tek isim Özak’tır. Trabzonspor kulüp başkanlığı olmazsa, ikinci görev olarak Özak’ın Türk futbolunu kurtarması için Futbol Federasyonu Başkanı olmasını gönlünden geçirenler söz konusu. Futbolun içinden gelen Trabzon ve Türk futboluna bakanlığı döneminde de Türk sporuna önemli hizmetlerde bulunan deneyimli isim Özak’ın TFF Başkanı olması halinde büyük katkıları olacağından kimsenin şüphesi yok. Ancak, TFF Başkanı olması halinde yapısal değişikliklere gidip, Türk futbolunu yeniden yapılandırmak ve uçurmak için yapacağı çalışmalar için hükümet ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın desteği şarttır.

TRABZONLU DAMARI

TRABZONLU DAMARI

Her dönem kabineye bir bakan sokmasıyla bilinen Trabzon, Milletvekili Erdoğan Bayraktar’ın bakanlıktan istifa etmesinin ardından ilimiz bakansız bırakıldı.Ahmet Davutoğlu başkanlığında kurulan 62. hükümette de Trabzon’dan seçilmiş bir isme bakanlık verilmezken, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın Rize Milletvekili eski Bakan Hayati Yazıcı’dan Giresun Milletvekili Nurettin Canikli’yi geçmesi Trabzon siyasetinde gerilime yol açtı. Kabinede Trabzon Trabzon kökenli tek isim Başbakan Yardımcısı koltuğuna oturan Yalçın Akdoğan. Aslen Düzköy ilçesinden olan ve uzun yıllar önce ailesiyle birlikte gurbete çakın Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan aynı zamanda Ankara milletvekili. Başbakanlığı döneminde şimdiki Cumhurbaşkanımız R. Tayyip Erdoğan’ın da siyasi danışmanlığını yapan Başbakan Yardımcısı Akdoğan’ın yeni göreviyle birlikte Trabzonlu damarı kabarıp şehrimize nasıl bakacağı ve iktidar partisinin Trabzon siyasetçileri arasına mesafe koyup koymayacağı merek ediliyor.

MHP BİLDİĞİNİZ GİBİ

MHP BİLDİĞİNİZ GİBİ

30 Mart yerel seçimlerinde Trabzon’da beklentinin üzerinde oy alarak AK Parti’nin ardından ikinci parti konumuna yükselen MHP, 10 Ağustos’ta yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminde bu başarısını gösteremedi.

İktidar partisi cumhurbaşkanlığı seçiminde yüzde 70’in üzerinde oy alarak, çıtayı hayli yükseğe taşımış olması seçimin ardından ana muhalefet partisiyle birlikte MHP’yi de karamsarlığa itti. Milletvekili Koray Aydın haftalarca Trabzon’da kalıp muhalefetin adayı Ekmeleddin İhsanoğlu’na destek istemesine rağmen bu çalışma temposunun oya tahvil olup sandığa yansımamış olması Milletvekili Aydın gibi MHP teşkilatını da karamsarlığa ittiği görülüyor. Cumhurbaşkanlığa seçiminin ardından adeta inzivaya çekilerek eski bildik sert açıklamalarla iktidar partisini hırpalamaya çaba göstermemeleri MHP’nin teslim olduğu anlamına da gelmiyor.

STÖ’LER VE SİYASET

30 Mart yerel seçimleri öncesi dönemin AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Erdoğan Aralık ayının ortasında Trabzon’a geldi.

Erdoğan Trabzon’a geldiğinde Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak Ankara’da Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta isminde karar verilmiş, Gümrükçüoğlu neredeyse auta çıkmış vaziyetteydi. Gümrükçüoğlu ile Trabzon Belediye Başkanlığı döneminde birlikte çalışan ve kendisinin yaptığı çalışmalardan memnun olan sivil toplum örgütleri Başbakan ile Zorlu Otel’de buluşarak Gümrükçüoğlu’nun neden Büyükşehir’e aday gösterilmesi üzerine yapılan istişareler sonucunda şekil değişti. Dönemin Başbakan’ı Erdoğan Ankara’da Muhammet Balta’dan yana dönüştürülen Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı Gümrükçüoğlu’na dönerken, iktidar partisinde siyaset yapmanın nihai karar vermek için yeterli olmadığı, yerelde sivil toplum örgütlerinin görüşlerinin nihai kararda daha etkin olduğu ortaya çıktı. Önümüzdeki yerel seçimde Trabzon’dan milletvekili adayı olmak isteyenlerin sivil toplum örgütlerinin kantarından geçmenin vekillik yolunun açılmasında ne kadar etkin olduğu anlaşılmış olmalı. Özellikle vekillik yolunda önemli mesafe almış gözüken Bakan Yardımcısı Muhammet Balta ile vekillik hayali içinde olan İl Başkanı Adnan Günnar’ın 17 Aralık sürecini ve o sıralarda Erdoğan’ın Trabzon temaslarını iyi okumaları lazım.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Anahtar Deliği