Anahtar Deliği 11.07.2020
Trabzon kulislerinden yansıyanlar.
OKUL YILLIĞINDA AYASOFYA AYRINTISI
Doktor Yakup Aslan dün Ayasofya ile ilgili 1980 yılındaki okul yıllığını paylaştı.
Oradaki detay ilgimizi çekti.
Çünkü 40 yıl önce Ayasofya’nın üzerine resimlerini yapıştırıp, “bir gün elbet açılacaksın” yazılmıştı.
Yakup Aslan o detayı şöyle anlattı;
“OKUL YILLIĞINDAKİ HAYALİMİZ GERÇEK OLDU
Trabzon İmam Hatip Lisesi 11 C Sınıfı'mızın 1980-1981 mezuniyet yıllığına "BİR GÜN ELBET AÇILACAKSIN" şeklinde nakşettiğimiz AYASOFYA CAMİİ'nin yeniden ibadete açılışı 40 yıl sonra nasip oldu.
Resim eskimiş olabilir ama gönlümüzdeki ateş hala alevli.
Çok daha uzun süre bekleyenler ve bekleyip te bu günü göremeyenlerin var olduğu bir ortamda bu günü görmeyi bize nasip eden Allah'a hamdolsun.
Ayasofya'nın yeniden ibadete açılmasında emeği geçen herkesten, Bizi İmam Hatip'li yapan rahmetli Babam ve Annemden ve İmam Hatip Lisesi'nde bize bu şuuru kazandıran bütün hocalarımızdan Allah razı olsun.
Resimdeki yerim: En alt sırada soldan 1. kişi”
AYASOFYA’YI TRABZONLA NASIL KIYASLADI?
Ayasofya’nın açılmasının yankıları tabiki her kesimce farklı yankı buldu.
Yönetmen Adem Kılıç da Ayasofya’nın açılmasını Trabzon’daki yapımı süren en büyük şehir cami külliyesinin inşaatıyla kıyasladı.
İki fotoğrafı yan yana koyup, “İkisi de bize ait, birini fetihle almışız diğerini 567 yol sonra Trabzonda yapıyoruz! Zevkler, mimari anlayış, kullanılan malzeme! Çoook gerilemişiz, bir adım ilerleyememişiz! Hep özlemle eski eserlere bakıp ahlanıp vahlanıyoruz!” İfadelerine yer verdi.
SESSİZ MODU TERCİH ETMİŞ OLABİLİRLER
MÜSİAD Trabzon Şubesi Yöneticisileri dün Özdemir Kasabı’nda bir araya geldi. Sık sık farklı bir mekanda belirli günlerde bir araya geldiklerini öğrendik. Ali Kaan, Celil Hekimoğlu, Zafer Ofluoğlu, Alper Bektaş gibi isimlerinde olduğu toplantıda, gündeme dair konularda ele alınıyor. AK Parti’nin yaklaşan kongreleri, Trabzonspor konuları da konuşulmuyor değil.
MÜSİAD Trabzon Şubesi yönetimi, son aylarda ‘sessiz’ modu ya tercih ediyor ya da böyle kaldılar!
Bu tercih de olabilir zorunlulukta..
MÜSİAD Trabzon Şube Başkanı Ali Kaan’ın Sakarya’da meydana gelen havai fişek fabrikası patlamasının ardından MÜSİAD Sakarya Şube Başkanlığı’nca bölgede yapılan yemekli toplantı tartışmalarına hiç değinmedi.
Fabrika sahibi ve MÜSİAD Sakarya Şube Başkanı Yaşar Coşkun hakkında da pek konuşmadı.
Ama üzgün olduğunu belirtti.
Yapılan eleştirilere katılmadığını söyledi.
Tartışmalı konu olunca pek girmek istememiştir!
Tartışma sevmiyor.
İŞTE BÖYLE YAPIN CANIMIZI YİYİN
KTÜ İŞKUR üzerinden güvenlik görevlisi ve hastane hizmetlisi personeli alımı için mülakat açtı.
Kura çekimlerinin mülakatı canlı olarak internet üzerinden yayınlandı.
Dün Haber merkezimiz bu detayı manşetine taşıdı.
Personel alımlarında hastane hizmetlisi görevi için 223 kişi başvururken 85 kişi işe alınacak. Güvenlik görevlisi olarak ise 8 kişilik kadroya 849 müracat gerçekleştirildi.
Daha önceki yıllarda alımlar böyle değildi.
Her türlü torpil, kayırma yapıldığı iddiaları günlerce konuşulurdu.
KTÜ Yönetimini bu konuda hassas davrandığı canlı yayınladığı ,için tebrik ediyoruz.
KTÜ’NÜN LOGOSU DEĞİŞTİ TARTIŞMA BAŞLADI
Türkiye’nin 4. büyük üniversitesi olan Karadeniz Teknik Üniversitesi’nin, 1968 yılında yarışma ile belirlenen logosunun, üniversite yönetiminin isteği ile değiştirildi.
Bu logo değişimi neden böyle yapıldı?
Neden değiştirildi?
Tepkiler yükselmeye başladı.
Eski logoyla devam edilmesi gerektiği yönünde eleştiriler geliyor.
Kampüs içinde öğrencilerle anket çalışması da yapılabilirdi.
KTÜ, internet sitesinde eski logonun neden değiştirildiğinİ şöyle anlatıyorlar;
Doç. Dr. Serbülent Vural (Rektör Danışmanı / Proje Üretim Merkezi Sorumlusu) Arş. Gör. Barış Çağlar (Öğretim Elemanı / KTÜ Mimarlık Fakültesi / Mimarlık Bölümü) Öğr. Gör. Belgin İpek (Grafik Tasarımcı / KTÜ Rektörlüğü)’den oluşan Kurumsal Kimlik Tasarım ekibi, ‘eski logonun kaşe logoya dönüştüğünü, arşiv çalışmasında amblemin orijinal çizimlerine ulaşılamadığı için’ yalnız üniversite camiasını değil herkesi güldüren bir gerekçe ile yeni logonun ihtiyaç olduğunu belirttiler.
İnternet sitesinde Kurumsal tasarım ekibinin açıklaması şöyle;
“Karadeniz Teknik Üniversitesi Kurumsal Kimlik Rehberi” KTÜ’nün mevcut tarihsel, kültürel özelliklerine, kuruluş amacına ve vizyonuna uygun olarak aşağıda belirtilen ilkeler ve adımlarla hazırlanmıştır: -Karadeniz Teknik Üniversitesi Ambleminin tasarımı 1968 yılına kadar uzanmaktadır. Bu amblem insan, bilim ve bunları bir araya getiren evren kavramlarını içermektedir. Yıllar içerisinde amblem çeşitli aşamalardan geçerek çevresine üniversite adının ve kuruluş tarihinin yer aldığı yazılarla birlikte bir kaşe logoya dönüşmüştür. Kurumsal Kimlik Çalışması kapsamında gerçekleştirilen arşiv çalışmasında amblemin orijinal çizimlerine ulaşılamamıştır. Bu nedenle kurumsal kimlik çalışmasında amblemin anlamsal özüne sadık kalınarak, geometrik olarak iyileştirilmesi hedeflenmiştir. İnsanların görsel hafızalarında yerleşmiş olan KTÜ amblemi algısını zedelemeyecek fakat görüldüğünde daha rahat algılanabilmesini sağlayacak bir tasarım iyileştirilmesi tercih edilmiştir. Minimal dokunuşlar ile KTÜ amblemi sadeleştirilmiş ve dengelenmiştir. - Mevcut kaşe logonun ana logo olarak kullanımının yerine üniversite amblemi ile kısaltmasının bir arada kullanıldığı, kurumsal kimliği temsil edebilecek yeni bir logo tasarlanmıştır. Burada kuruluş tarihine de yer verilmiştir. Bu tasarımdan hareketle logo ailesi oluşturulmuş ve hangi logonun nerede kullanılacağı tanımlanmıştır. -Kurumsal kimlikle uyumlu ana yazı karakteri ve yardımcı yazı karakterleri belirlenmiştir. Üniversite kurumsal kimliğini yansıtacak yazı karakterlerinin amblemin yalın geometrisi ile uyumlu olması hedeflenmiştir. Birimlerin ve alt birimlerin ifade edilebilmesi için üniversitemiz organizasyon şemasına göre birim gruplamaları esas alınarak bunlara renkler ve birim kısaltmaları atanmış, kimliğin temel esaslarını oluşturan kısım tamamlanmıştır. -Yeni logo, renkler, kısaltmalar ve bunların bir araya geliş şekilleri üzerinden tüm antetli kağıtlar, basılı materyaller, dijital dokümanlar ve tasarımlar oluşturulmuştur. -İnternet sayfaları, promosyon ürünleri, dış ve iç mekân yönlendirmeleri ve mobilya tasarımlarına ait çalışma süreci devam etmektedir. Kısa süre içerisinde aşamalı olarak kullanıma sunulacaktır. -Kurumsal kimlik çalışması çerçevesinde oluşturulan bu rehber ile tüm iletişim organlarında KTÜ’nün kurumsal kimliğinin güncel, etkili ve tutarlı bir şekilde yaşatılması sağlanacaktır.