Anahtar Deliği 12.09.2020

TRabzon kulislerinden yansıyanlar.

Anahtar Deliği 12.09.2020

Konak tünelleri ve Kemerkaya projesi?

Trabzon’un gündemine oturan Kemerkaya’dan geçen tünel projesi ile alakalı bir çok konuda eleştiriler gelirken destek de geliyor. Mesela dün yine bu köşede yazdığımız yoruma bir okurumuz şunu yazdı;
“Ben İzmir’de yaşıyorum. Aynı olay Konak Tünelleri için yaşandı. Bütün ‘muhalefet yaptırmayız ettirmeyiz uygun değil’ dedi. Ancak mükemmel oldu. Şimdi en çok onlar kullanıyor.” 
İlginç bir benzetme yaptı.
Bu benzetmeyle karşı çıkanlara göndermede bulundu. Sizce haklı mı? 

O yasağı uygulayan ne var bunda?

Ordu’da sigara içme yasağı tüm ana caddelerde getirildi. Daha önce Of Kaymakamlığı yapan ve buradaki başarıları sonrası Vali makamına oturan Tuncay Sonel Ordu Valiliğine oturur oturursan yaptığı önemli hizmetlerle Trabzon’a rüzgarını estiriyor. İşte sigara yasağı da bunlardan biri. Trabzon kent gündeminde aldığı kararlar konuşuluyor, tartışılıyor, hatta örnek alınması gerekir deniyor. Bu sigara yasağı da Trabzon’un ana caddelerinde olması gerektiğini söyleyenler arıyorlar, fikirlerini söylüyorlar. Trabzon kentini yönetenlerinde bu kararları alması gerektiğini vurgulayanlar olduk.a fazla. Sadece vatandaşlar, kentte yaşayanlar bunları söylemiyorlar. Mesela AK Parti yöneticileri de bile ‘evet şunu yapmalı Trabzon’ demeye başladı. AK Parti’nin il başkan yardımcısı aradı. Halil Ibrahim Demirtaş dediki, “Ben bu sigara yasağının Kahramanmaraş Caddesi, Uzunsokak, meydan civarında yapılması gerektiğini aylar önce kamuoyu ile paylaştım. Ama umursayan olmadı. Neden?”
Sigara yasağı doğru karar Trabzon’da da uygulanabilir. “Aman o yaptı şimdi kopya çekmiş olmayalım” demeye gerek yok. Örnek alınacak kararlar Trabzon’da da uygulanabilir.
Meydan civarının ciddi şekilde kendine özgü yasakları olmalı buna bizde katılıyoruz.

Trabzon’da medikalciler ve TTSO’daki toplantı

Trabzon ticaret ve Sanayi Odası'nın (TTSO) medikal sektörü temsilcilerinden oluşan 18. Meslek Komitesi üyeleri, dün TTSO’da basın toplantısı düzenledi.
TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu açılış konuşmasını yaparken, "Sektördeki sorunların çözümüyle ilgili meslek komitesi ve meclis üyesi arkadaşlarımızla sürekli görüşmelerimiz oluyor. Bu sorunlar bize geldiğinde çözüm önerileriyle birlikte TOBB'a iletiyoruz. Oradan ilgili bakanlıklara gidiyor. Sizlerin esas sorunu geçmişten beri ödemelerle ilgiliydi. Gelinen noktada hepimiz biliyoruz ki özellikle pandemi döneminde ekonominin sıkışık olduğu günlerde siz değerli üyelerimizin bu yükün altından kalkması zor gözüküyor. Sektör olarak gerekli özveriyi bugüne kadar göstererek vadelerdeki aşımlara hoşgörüyle baktınız. Ayrı bir indirim ve uzatma istenmesinin siz üyelerimizi ne kadar zor duruma düşüreceğini biliyoruz. Sorunun yukarıya iletilmesi ve çözümü konusunda elimizden geleni yaptık bundan sonra da yapacağız" dedi.
Bu arada toplantıya katılımın düşük olması bazı medikalcileri sinirlendirdi.
Çünkü gerçekten mağdur kesim var ve birlikte hareket etmek istiyorlar.
Birlikte seslerini güçlü çıkarmak istiyorlar ama bir türlü yapamıyorlar.
MHP Trabzon eski İl Başkanı Muhammet Öztürk de aynısını söyledi. Konuşmasında yeterli birlikteliğin sağlanamadığını bu nedenle haklarını savunamadıklarını ifade etti.
Hatta bir ara TTSO Yönetimini, yanlarında durmadıkları için suçladı ve eleştirdi. 
Neyse biz toplantıya tekrar dönelim. 
Toplantıda daha sonra 18. Meslek Komitesinden TTSO Meclis Üyesi Şaban Doksanoğlu, medikal sektörünün sorunlarının dile getirildiği basın açıklamasını okudu. Açıklamasında şunları kaydetti; " Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası 18. Meslek Komitesine bağlı yaklaşık 120 firmanın ortak ve öncelikli sorunu tahsilat sorunudur. Firmalarımız üniversite hastanelerinden sözleşme ödeme gün süresi üzerinden 36 ay, kamu hastanelerinden 16 ay geçmiş olmasına rağmen tahsilat yapamamaktadır. Sektörümüzün bu kadar fedakârlığına rağmen Hazine ve Maliye Bakanlığımız bizlerden; 2018 yılı için yüzde 40, 2019 yılı için yüzde 50, 2020 yılı için yüzde 60 oranında alacaklarımızdan feragat etmemiz koşuluyla ödemelerin hemen gerçekleştirilebileceğini, aksi takdirde 2022 veya 2023 yıllarının beklememizi istemiştir. Sektörümüzden geçmiş alacakları için feragat beklenmesi zaten zor geçinen sektörümüzün tamamen bitmesine sebep olacaktır. Birçok meslektaşımız bankalardan kredi kullanarak hem aldıkları ürünlerin ödemelerini gerçekleştirmiş, hem de resmi yükümlülüklerini yerine getirmiştir. Tıbbi cihaz endüstrisi Türkiye'de yüzde 100 kayıtlı tek sektördür. Bütün bunlar devlet yetkililerimizce de bilinmektedir. Devletimizden de beklentimiz bu sabrı ve öz veriyi gösteren sektörümüze hak etmiş olduğu, sözleşmelerce akit altına alınan ödemelerin herhangi bir kesintiye mahal vermeden ivedilikle yapılmasıdır. Aksi takdirde birçok firma kapanma tehlikesi ile karşı karşıya gelecek, bu durum ülkemizin istihdam sorununa da büyük bir olumsuz etki yapacaktır. Tıbbi cihaz sektörü olarak kamu kurumlarına ürün ya da hizmet sunarken fiyatları bizler belirlemiyoruz. Satışlarımızı Devletimizin yetkili kurum ve kurulları tarafında titizlikle hazırlanan MKYS ve SUT fiyatlarını baz alarak gerçekleştiriyoruz ve bazı ürünlerde bu fiyatlar en son 2012 yılında güncellenmiştir. Bunun yanında bu ürünlerin yüzde 86'sı ithal ürünler olması sebebiyle kur artışını göz ardı edemeyiz. Bütün bu gerçeklere rağmen bizlerden yüzde 60'lara varan feragat istenmesi sektörümüzdeki birçok firmayı kapanmaya zorlayacaktır. Ülke olarak zor günler geçirdiğimizin farkındayız. Bir taraftan pandemi süreci, diğer taraftan güncel ekonomik sorunlarımız mevcut. Ancak bizler bu süreçlerin çok daha ötesinde ödemelerimiz için 16 ay veya 36 ay bekleyen buna rağmen kimi zamanlarda ödemelerimizi alamayan bir sektörüz. Yani zor dönemlerde Devletimizin her zaman yanında olduk ve olmaya devam ediyoruz. Bu süreçte bütün meslektaşlarımız elinden geleni fazlasıyla yapmıştır. Birçok meslektaşımız ödeneksizliğe rağmen hastane ve sağlık kuruluşlarında kesintisiz hizmet vermeye devam etmektedir. Bu hizmetin devam edebilmesi ancak bu işletmelerin ayakta kalması ile mümkündür. Bu nedenle Sayın Hazine ve Maliye Bakanımızın bu konuyu tekrar değerlendireceğine ve sözleşmeye bağlı geçmiş alacaklarımızın herhangi bir kesintiye uğramaksızın en kısa sürede ödeneceğine inanıyoruz."

 Trabzon’da medikalcilerin sorunu çok ciddi. Hatta ödeme yapılmadığından batanlar oldu. İntihar girişiminde bulunanlar oldu. Bu konuda ne yaptıysalar mağduriyetleri giderilmedi. Toplantı sonunda bazı medikalciler, “Bu açıklamalar yetersiz bizi anlatmıyor” eleştirileri getirip salondan çıktılar.


İlginç bulduğumuz detayı buraya yazalım dedik


AK Parti Ortahisar İlçe Kongreleri nedeniyle yapılan görüşmeler sürüyor. AK Parti Trabzon İl Başkanlığı ilçe kongrelerini titizlikle takip ediyorlar. AK Parti Trabzon İl Başkanı Haydar Revi, Ortahisar İlçe Başkanlığı için çıkan adayları dinliyor. 
Teşkilatta Ortahisar ilçe başkanı kim olacak? Sorusu da gündem güne belirmeye başladı. Dündar Ayyıldız, teşkilatın kurmaylarını dolaşmaya başladığı bilgisini aldık.
Bir teşkilat mensubu şöyle bir soru sordu, “Haydar Revi ile Dündar Ayyıldız birlikte çalışır mı?”
Bu soruya biz daha cevap vermeden kendisin, “Çalışır hemde uyumlu şekilde” diye yanıt verdi.
Neden böyle bir şey söyledin diye sorduğumuzda,”Genel merkez il ve ilçede uyum istiyor. Eski kuşlukları kavgalar, soğuklukları istemiyor” dedi.
İlginç bulup buraya not edelim istedik. 

Ömer Hacısalihoğlu Kemal Kılıçdaroğlu’na neyi anlattı

CHP Trabzon İl Başkanı Ömer Hacısalihoğlu, İl Yöneticileri ve Akçaabat İlçe Başkanı Mustafa Bak ile birlikte Trabzon İl Jandarma Komutanlığını ziyaret ettiler. 
Pandemi süreci ve İl asayişi üzerine görüş alışverişinde bulundular. Kendilerine gösterdikleri misafirperverlik adına teşekkür ederek çalışmalarında başarılar dilediler. 
CHP Trabzon İl Başkanı Ömer Hacısalihoğlu, bu ziyaretleri gecikmiş ziyaretler, pandamı nedeniyle ötelenmiş ziyaretler olarak yapıyor. Geçenlerdede İl Başkanı Ömer Hacısalihoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun il başkanları ile yaptığı video konferans yöntemiyle toplantıya katıldı. Burada dikkat çekici olan pandamı nedeniyle Trabzon’daki verileri anlatması oldu. Trabzon’da artış gösterdiğini vurguladı.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Anahtar Deliği