Arılar ile verim iki kat...
Özel Fatih Eğitim Kurumları tarafından düzenlenen 22. İNEPO Ulusal Çevre Proje Olimpiyatı başladı. Keşan Anadolu Sağlık Meslek Lisesi Öğrencisi Merih Akalın, 'süper arı gübresi’ projesiyle dünyada ilk defa arı dışkılarını toplayarak arı gübresi elde ettik
Yayınlanma:
Özel Fatih Eğitim Kurumları tarafından düzenlenen 22. İNEPO Ulusal Çevre Proje Olimpiyatı başladı. Keşan Anadolu Sağlık Meslek Lisesi Öğrencisi Merih Akalın, 'süper arı gübresi’ projesiyle dünyada ilk defa arı dışkılarını toplayarak arı gübresi elde ettiklerini söyledi. Akalın,
"Organik arı gübresi ile ektiğimiz domates fidanından 8 kilo domates elde ederken, normal gübreden yaklaşık 4 kilo domates elde ettik. Böylece yapılan deney sonuçlarıyla arı gübresinden elde edilen ürünlerdeki verimliliğin iki kat arttığını tespit ettik.” dedi.
Özel Fatih Eğitim Kurumları tarafından düzenlenen 22. İNEPO Ulusal Çevre Proje Olimpiyatları'nda sergilenen projeler arasında, su şişesinden ampul, sesin etkisini kullanarak tarım ürünlerindeki çürümeyi azaltma, kirli suyun güneş enerjisi ile arındırılabilmesi, süper arı gübresi gibi projeler bulunuyor. Öğrenciler, enerji tasarrufundan çevre temizliğine, hava kirliliğinden gıdaların tazeliğini korumaya kadar değişik alanlarda ürettikleri projeleri beğeniye sunuyor.
Keşan Anadolu Sağlık Meslek Lisesi Öğrencisi Merih Akalın, yaptığı ‘süper arı gübresi’ projesiyle dünyada ilk defa arı dışkılarını toplayarak arı gübresi elde ettiklerini söyledi. Akalın, “Organik arı gübresini bitkilerimiz üzerinden denedik olumlu sonuçlar aldık. Diğer organik gübrelerle de karşılaştırdığımız zaman onların üzerlerinde değerlere ulaştığımızı gördük. Bu gübre ile üretmiş olduğumuz domates yaklaşık 1 kilo geliyor. Arı gübreli olarak ektiğimiz domates fidanından 8 kilo domates el ederken normal gübreden yaklaşık 4 kilo domates elde ettik. Böylece yapılan deney sonuçlarıyla arı gübresinden elde edilen ürünlerdeki verimliliğin iki kat arttığını tespit ettik.” ifadelerini kullandı.
Güney Koreli Jun Hon Song ve Han Seul Ryu ‘jel eloktroforezine yeni bir yaklaşım’ projesiyle sulu çamur ve toprağı iyileştirmek ve geri dönüştürmek için ekonomik ve enerji tasarrufu sağladı. Jun Hon Song, "Araştırmaları ile su ile arıtılan çamurun geri dönüşüm için yeni bir yöntem dolayısıyla mevcut çamurun atılması ile ilgili çevre sorunlarının çözümünü önermektedir. Elde edilen çamur yeniden toprağa dönüştürülerek besin olarak diğer bitkilerde kullanılıyor. Bu toprağın kullanıldığı bitkilerde ise iki kat verim alındığı gözle görülüyor.” diye konuştu.
Pakistan’dan gelen Ferişte ‘su şişesinden ampul’ projesiyle elektriğe erişimi olmayan fakir mahallelerde ekonomik ve sürdürülebilir kaynak sağlamayı hedeflediklerini söyledi. Çamaşır suyu, su ve güneş enerjisi ile yürütülen projede az enerji ile çok ışık elde etmek hedefleniyor.
İNEPO Koordinatörü Ahmet Yıldırım, Fatih Koleji 22. İNEPO Ulusal Çevre Proje Olimpiyatı 22’sini gerçekleştirdiklerini söyledi. Yıldırım, “İlk kez 8 ülkede 93 proje ile başlamıştı. Bu yıl 44 ülkeden 105 proje yer alıyor. Bunların ülkenin çeşitli yerlerinden geliyor. Bir kısmı orada önce ön elemeden geçiyor. Bir kısmı da direk bize başvuruyor. Sergilenmeye layık projeleri burada sergiliyoruz. Pazartesi günü yapılacak ödül töreni ile de kazananlara ödülleri ve madalyaları verilecek.” dedi.
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.