Cep telefonu faturasında yeni dönem

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu(BTK), cep telefonu faturalarının basit, sade bir şekilde düzenlenmesi ve okunabilir olması, yer alan ücretlerin herhangi bir tereddüde yol açmayacak açıklıkta düzenlenmesi için harekete geçti. BTK, elektronik haberle

Cep telefonu faturasında yeni dönem
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu(BTK), cep telefonu faturalarının basit, sade bir şekilde düzenlenmesi ve okunabilir olması, yer alan ücretlerin herhangi bir tereddüde yol açmayacak açıklıkta düzenlenmesi için harekete geçti.
 
BTK, elektronik haberleşme sektöründe faaliyette bulunan sabit ve mobil telefon işletmecileri tarafından düzenlenen faturalar ile ayrıntılı faturalara ilişkin çalışma başlattı. 30 gün boyunca kamuoyunun görüşüne sunulan çalışma, faturaların daha anlaşılabilir olmasını amaçlıyor. Çalışma ile sabit ve mobil telefon hizmeti sunan işletmeciler tarafından düzenlenen faturaların hazırlanmasında dikkate alınacak ilkeler, faturalar ile ayrıntılı faturalarda bulunması zorunlu unsurlar ve faturaların düzenlenmesinde takip edilecek formata ilişkin uyulması gereken hususlar belirlenecek.
 
BTK'dan yapılan açıklamada, "Faturaların basit, sade bir şekilde düzenlenmesi ve okunabilir olması, faturada yer alan tarifelerin ve ücretlerin herhangi bir tereddüde yol açmayacak açıklıkta düzenlenmesi hedefleniyor. Faturada bulunan ücretlerin aboneler tarafından doğrulanabilmesi için faturada tam ve yeterli bilgi bulunması, tarife ve paket detayları ile ücretlerin açıklanması ilkeleri benimsenmiş olmakla beraber, söz konusu çalışma ile faturalarda asgari olarak, satın alınan paketlere ek hizmetlere ilişkin ücretlerin, paketlerin ek hizmetlerin kullanılabileceği tarih aralıklarının, indirim ve iade var ise bunların gerekçelerinin yer alması gerekiyor. Taahhüt bulunması halinde başlangıç ve bitiş tarihlerinin, taahhüt bitiminden sonra uygulanacak tarifenin adı ve ücretinin, taahhüt verildiği durumlarda aboneliğin feshi halinde uygulanacak cezai ücret veya cayma bedelleri ile bunların hesaplanmasına ilişkin açık ve net bilgi hususların faturada yer alması gerekiyor." denildi.
 
Çalışmanın tamamlanmasıyla faturada aramanın yapıldığı tarih ve saat, her bir arama için arama süresi ve arama ücreti, toplam arama sayısı ve toplam konuşma süresi, uluslararası dolaşımda gelen çağrılara, SMS'lere ücretlendirme olması durumunda her bir gelen çağrının yapıldığı tarih ve saat, arama/aranma süresi ve ücreti yer alacak. Uluslararası dolaşımda ve yurt dışına doğru yapılan çağrılarda aranan numaranın yanında aranan ülkeye ilişkin ülke adı gibi açıklayıcı bilgi ile uluslararası dolaşımda aramanın başlatıldığı ülke bilgisi de faturada yer alacak.
 
Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Mobil telefon aboneliklerinde ücretlendirmenin farklı olması durumunda şebeke içi, şebeke dışı, uluslararası gibi ve sabit telefon aboneliklerinde ücretlendirmenin farklı olması durumunda şebeke içi, şebeke dışı, şehir içi, şehirlerarası, uluslararası gibi yararlanılan her bir hizmetin ayrı ayrı alt kalemlerinin dağılımını gösterir grafik bulunacak. Elektronik haberleşme sektöründe fatura usul ve esasları düzenlemesinin tüketicilerin hak ve menfaatlerinin korunması açısından kapsamlı ve etkin bir koruma sağlayacağı ve tüketici bilincini artıracağı düşünülmektedir." 

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler