Dünyanın en iyi süper bilgisayarı
Almanya’nın Leipzig kentinde düzenlenen Uluslararası Süperbilgisayar Konferansı’nda açıklanan listede, adı ‘Samanyolu 2’ anlamına gelen bilgisayar sürpriz yaptı. Bilim insanları, bilgisayarın 2015 yılına kadar olmayacağını düşünürken, Çünlü mühendisler 20
Yayınlanma:
Almanya’nın Leipzig kentinde düzenlenen Uluslararası Süperbilgisayar Konferansı’nda açıklanan listede, adı ‘Samanyolu 2’ anlamına gelen bilgisayar sürpriz yaptı. Bilim insanları, bilgisayarın 2015 yılına kadar olmayacağını düşünürken, Çünlü mühendisler 2013’te birincilik kazandı.
Üniversitenin yer aldığı Changsha kentinde kurulan Tianhe-2, saniyede 33,860 trilyon hesap yapabiliyor.
Tianhe-2’nin unvanını elinden aldığı ABD’nin Titan bilgisayarı ise saniyede 17,590 trilyon hesap yapma kapasitesine sahip.
Çin, Tainhe-2 ile Alman ve ABD’li bilim insanlarının hazırladığı en iyi 500 süperbilgisayar listesinde yeniden birinci sıraya yükseldi. Tianhe-2’nin selefi Tianhe-1A, Japonya’nın K bilgisayarından önce birkaç ay en hızlı süperbilgisayar unvanını almıştı.
‘EKONOMİK GELİŞME BAŞARI GETİDİ’
Teknoloji dünyası, Çin’in başarısını ekonomik gelişmeye bağlarken, Pekin’in son yıllarda Avrupa, ABD ve Japonya ile arasındaki farkı kapattığına dikkat çekti.
Exaflop işlem gücüne sahiop olan bilgisayarların ardından, 2008 yılında hayata geçen petfalop kullanan süperbilgisayarlar, işlem gücünü ciddi ölçüde artırdı.
Tek bir petfalop’a dayanan işlem gücü, saniyede 1000 trilyon hesaplamaya denk geliyor. Tianhe-2, ikinci sıraya ittiği Titan’ın sahip olduğı 560 bin çekirdeğe kıyasla, tam 3.12 milyon çekirdeğe sahip.
ABD, ilk 500 listesindeki bilgisayarların 252’sine sahipken; Asya 119; Avrupa 112 süperbilgisayara sahip.
Independent’ın haberine göre, Tianhe-2 Guangzhou’daki üniversitede ‘araştırma ve eğitim’ amaçlı olacak kullanılacak.
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.