Eğitimde 5 yıllık hedefler

Türkiye'nin eğitim alanında önümüzdeki 5 yıla dönük hedefleri belli oldu.2008-2012 dönemini kapsayan 5 yıllık Eylem Planına göre, okul öncesinde      okullaşma oranı, 2012 yılı itibariyle yüzde 50'ye çıkarılacak.Bu hedefe ulaşılması için her yıl yaklaşık

Eğitimde 5 yıllık hedefler


Türkiye'nin eğitim alanında önümüzdeki 5 yıla dönük hedefleri belli oldu.
2008-2012 dönemini kapsayan 5 yıllık Eylem Planına göre, okul öncesinde
      okullaşma oranı, 2012 yılı itibariyle yüzde 50'ye çıkarılacak.

Bu hedefe ulaşılması için her yıl yaklaşık 155 bin öğrenci, okul öncesi eğitime katılacak. Bu talebe yönelik 31 bin derslik ihtiyacı karşılanacak. Okul öncesi eğitimde toplumsal farkındalık artırılacak.

Eğitimin kalitesi iyileştirilecek. Bu amaca dönük olarak kamu harcamalarında en büyük pay eğitime ayrılacak. Derslik, altyapı, öğretmen ve donanım gibi erişim sorunları sıfıra indirilecek. Öğretmen yeterlilikleri artırılacak. İlköğretimde etkin bir yönlendirme sistemi kurulacak. Orta öğretimde ise programlar yenilenecek.

Okullaşma oranı ilköğretimde yüzde 100'e, orta öğretimde yüzde 90'a çıkarılacak. İlk ve orta öğretimde tekli eğitime geçmek kaydıyla sınıflarda en fazla 30 öğrencinin eğitim görmesi sağlanacak.


Bu hedeflere ulaşmak için ilköğretimde okul terkleri ve ilköğretime kayıt olmayan kızların sayısı azaltılacak. Orta öğretim süresinin 4 yıla çıkması nedeniyle öğrenci sayısında meydana gelecek yaklaşık 750 bin kişilik artış derslik başına öğrenci sayısının 32'den 43'e çıkmasına neden olacak. Derslik başına düşen öğrenci sayısının 30'a yaklaştırılması için gerekli altyapı ihtiyacı giderilecek.
     
     ORTA ÖĞRETİM REFORMU
Kaynak ve insan israfını önlemek amacıyla "okul çeşitliliğinden" çok "program çeşitliliğini" esas alan köklü bir orta öğretim reformu gerçekleştirilecek.

Okul türleri azaltılarak aynı okul çatısı altında çeşitli programlar uygulanmasına imkan veren bir yapı kurulmasına çalışılacak.
Bilgi ve iletişim teknolojilerinin eğitimde yaygın olarak kullanması çalışmalarına devam edilecek. İnternetin bağlı olmadığı okul, bilişim okur-yazarı olmayan öğrenci kalmayacak. Eğitim Portalı kurulması çalışmaları sürdürülecek ve okullara eğitim yazılımları sağlanacak.
     
     MESLEKİ EĞİTİM CAZİP HALE GETİRİLECEK
Orta öğretim içinde meslek okullarına devam eden öğrencilerin payı yüzde 50'ye çıkarılacak. Mesleki eğitim kurumlarıyla iş piyasası arasındaki
bağ güçlendirilerek mesleki eğitim cazip hale getirilecek.
     

Mesleki eğitimle yüksek öğretim arasındaki geçişler kolaylaştırılacak.
Mesleki eğitim veren kurumların fiziki altyapı ve öğretmen ihtiyacı giderilecek.


Hızlı teknolojik değişim, uluslararası bütünleşme, artan rekabet ve bilgi ekonomisinin gelecek ihtiyaçlarını dikkate alan bir mesleki ve teknik eğitim sistemi geliştirilecek.
     
     YÜKSEK ÖĞRETİM
2008'de, yerel kalkınmayı desteklemek üzere üniversitelerin bulundukları
bölgenin sorunlarına eğilmesi ve bu bölgelerin ihtiyaçlarını dikkate alarak ihtisaslaşması sağlanacak.

 Mevcut şartlarda öğrencilerin barınma, beslenme, ulaşım ve eğitim giderlerinin karşılanması için gerekli burs ve kredi miktarının asgari 300 YTL olduğu tahmininden hareketle; bütçe imkanları çerçevesinde aylık öğrenim kredisi ve burs miktarı artırılacak. Bu artış yapılırken burs ve krediden faydalanan öğrenci sayısı azaltılmayacak.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler