Hidrojenle çalışan yolcu teknesi

İstanbul Teknik Üniversitesinden (İTÜ) bir grup öğrencinin, ''Martı'' adını verdikleri, hidrojenli yakıt pili sistemiyle çalışacak ilk yolcu teknesi projesi, üretim aşamasına geldi. İTÜ Gemi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğrencileri Murat Gürhan ve Tuğrulhan

Hidrojenle çalışan yolcu teknesi

İstanbul Teknik Üniversitesinden (İTÜ) bir grup öğrencinin, ''Martı'' adını verdikleri, hidrojenli yakıt pili sistemiyle çalışacak ilk yolcu teknesi projesi, üretim aşamasına geldi.

İTÜ Gemi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğrencileri Murat Gürhan ve Tuğrulhan Ateş ile aynı üniversitenin Kontrol Mühendisliği Bölümü öğrencileri Burak Gülseren, Emre Tekeli, Kimya Bölümü öğrencisi Ece Ülgen ve Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi Mehmet Akif Ceylan ve Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencisi Sercan Kılıçarslan'ın da aralarında bulunduğu bir grup öğrenci, Türkiye'nin hidrojen enerjili yakıt sistemi ile çalışan ilk teknesini yapmak için 2008 yılında, çalışma başlattı.
''İstiklal Projesi'' adı altında, hocalarının da desteğini alarak projeyi yürüten öğrenciler, yurt içi ve yurt dışından birçok kurum ve kuruluşla görüşmeler yaparak, aradıkları sponsor desteğini buldu.
Öğrenciler şimdi, ''Martı'' adını verdikleri yolcu teknesinin yapım aşamasına geldi.

Takım kaptanlığını Murat Gürhan'ın yaptığı projenin takım kaptan yardımcısı Sercan Kılıçarslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sponsor ve teknik hesaplamaları tamamladıklarını belirterek, ''Teknenin elektrik kısmına ilişkin deneylere fakültemizin laboratuvarında başladık. Yakıt pili siparişini bir firmaya verdik. Bir süre sonra tersaneye son bir sunum yapacağız ve üretim aşamasına geçeceğiz'' dedi.

-''HALİÇ'TE KÜLTÜR GEZİLERİ YAPACAK-

''Martı''nın, İstanbul'da hem kültürel amaçlı, hem de hidrojen enerjisini tanıtıcı gezilerde kullanılacağını, bunun için duraklar konusunda Koç Müzesi'nin de yer aldığı çeşitli kuruluşlar ile görüştüklerini anlatan Kılıçarslan şöyle devam etti:

''Tekne bir kaptan, bir mürettebat ve 6 yolcu kapasiteli olacak. Haliç'te bir gezinti teknesi olarak görev yapması için çalışıyoruz. İstanbul Deniz Otobüsleri A.Ş'nin (İDO) da hidrojenli bir çalışması var. Onlar daha farklı bir konsepte 30 kişilik bir tekne yapmayı planlıyor. Ama Türkiye'de Martı gibi, şu an üretilmiş bir başka tekne yok.''
Kılıçarslan, 2007'de fikri ortaya atılan, 2008'in sonlarına doğru teknik kısmı canlanmaya başlayan projenin son aşamaya yaklaşmasından dolayı heyecanlı olduklarını ifade ederek, ''Sonuçta Türkiye'de bir ilke imza atmak için çalışıyoruz. Hem okulumuzu devam ettirmeye çalışıyoruz, hem de böyle yoğun projenin içinde bulunmak ve bunu başarmak bizim için çok önemli ve gurur verici bir şey olacak''

-HEM ÇEVRECİ, HEM SESSİZ-

Türkiye'de hidrojen enerjisi ile çalışacak ilk deniz taşıtı olacak olan ''Martı'', sıkıştırılmış hidrojeni atmosferdeki oksijen ile birleştirerek elektrik enerjisi üreten ve atık olarak denize sadece saf su bırakan yakıt hücresi teknolojisi ile çalışacak.

Sessizliği ile gürültü kirliliğine yol açmayacak ve çevre dostu olacak olan ''Martı'', 8 kilovatlık yakıt pili, 2 adet 174'er litrelik hidrojen tankına sahip olacak.

Tüpler tam doluyken 10 saat süreyle kesintisiz hareket edebilecek olan ve hidrojen kaçağına karşı da gerekli tedbirler alınan ''Martı''nın boyutları, 6,70 metre boyunda ve 3 metre eninde olacak.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler