İş dünyasının dikkatine

Sanal korsanın yeni hedefi, patron ve genel müdürlerin bilgisayarları Banka şifreleri ve kredi kartı bilgilerini internet üzerinden çalarak hesapları boşaltan hacker'lar (bilgisayar korsanları), rotayı şimdi de şirketlerin güvenlik kameralarına çevirdi. Ö

İş dünyasının dikkatine
Sanal korsanın yeni hedefi, patron ve genel müdürlerin bilgisayarları

Banka şifreleri ve kredi kartı bilgilerini internet üzerinden çalarak hesapları boşaltan hacker'lar (bilgisayar korsanları), rotayı şimdi de şirketlerin güvenlik kameralarına çevirdi.

Özellikle genel müdürlerin kişisel bilgisayarlarına 'özel yazılım kodu' ile giriş yapan sanal korsanlar, kamera kayıtlarına ulaşıyor. Şirkete giriş-çıkış yapanları, elektronik ortamda yapılan özel yazışmaları, odaların durumunu, çalışan sayısına kadar tüm detayları inceleyerek kayıt altına alıyor. Bilgiler daha sonra milyonlarca dolar karşılığında suç örgütlerine satılıyor. Başta Amerika ve Avrupa'da sıkça görülen bu soygun türünü yerli bir yazılım engelliyor. Yaklaşık 1,5 ay önce piyasaya çıkan güvenlik yazılımı, internet üzerinden satışa çıktığı anda Amerikalı ve Avrupalı şirketler tarafından satın alınmaya başlandı. Türk mühendisler tarafından hazırlanan yazılım, içinde gizli bir şifreleme teknolojisi barındırıyor. Asıl güvenlik sorununun kullanıcının bilgisayarından kaynaklandığını belirten Zemana Bilişim Genel Koordinatörü Orhan Akyürek, bilgi transferini kontrol altına almayı başardıklarını söylüyor. Böylece hacker kodu çözse bile anlamsız ve bozuk karakterli bir şifreye ulaşıyor. Son beş yılda beş kat artan bilgi hırsızlığının boyutu 100 milyar dolara ulaştı. Zararlı kod yazılımları ise on kat arttı. Hacker'ların çoğunluğu artık bilgi hırsızlığına yöneliyor. Koordineli ve ekipler halinde çalışan bilgisayar korsanları, sıkı güvenlik tedbirlerine rağmen şirketlerin güvenlik kameralarına sızıyor. Özellikle üst düzey yöneticilerin bilgisayarlarına girerek kamera görüntülerini ve gizli bilgileri çalarak şirketi büyük zarara uğratan hacker'ları, yeni yazılım zorluyor.

Türkiye'nin ilk bilgi güvenliği yazılımı Zemana AntiLogger, zararlı yazılımları 'sezgisel' olarak fark edip, ciddi bir güvenlik sağlıyor. Yazılım, virüs programlarından farklı biçimde, 'sezgisel koruma yöntemi' ile çalışıyor. Yaygın olarak kullanılan ve dünyaca tanınmış çeşitli güvenlik yazılımlarının bile yakalayamadığı, henüz ortaya çıkmamış, bilinmeyen saldırı yöntemlerine karşı, bilgisayar kullanıcılarına yeni bir güvenlik duvarı sağlıyor. Elektronik ticaret siteleri üzerinden satışa sunulan paket, sadece güvenlik kameralarından değil, webcamdaki görüntünün de çalınmasını engelliyor. Görüntü hırsızlığının çok profesyonel yapıldığını belirten Zemana Bilişim Genel Koordinatörü Orhan Akyürek, sanal klavyelerin de izlendiğine dikkat çekiyor. Hacker'ların, ekranın her santimetrekaresini fotoğraflayarak klavyenin hareketlerinden tuşlanan rakamların ortaya çıktığına işaret eden Akyürek, farenin (mouse) takip edildiğini vurguluyor. 'Kopyala-yapıştır' yöntemiyle şifrenin çözüldüğünü aktaran Akyürek, hacker'ın 'gönder' tuşuna basıldığı anda bilgiyi servis sağlayıcılar üzerinde yakaladığını anlatarak, yeni yazılım sayesinde kullanıcı bilgisayarının güvence altına alındığını kaydediyor. Böyle bir teknolojinin şimdiye kadar olmadığını ve piyasa değeri 5 milyar doları bulunan rakiplerinin dahi bu türden bir yazılım geliştirmediğini öne sürüyor.

Facebook ve MSN'de özel bilgi paylaşmayın

Zemana Bilişim Genel Koordinatörü Orhan Akyürek, Facebook, MSN gibi son dönemin popüler haberleşme sitelerindeki güvenlik açıklarına da dikkat çekerek, özel bilgilerin bu tür ortamlarda kesinlikle paylaşılmaması uyarısında bulunuyor. Kullanılan yazılımların yüzde 75'inin korsan olduğuna işaret eden Akyürek, Zemana'nın test imkanı sunduğunu belirtiyor. Test edildiği takdirde güvenlik açıklarının farkına varacaklarını anlatan Akyürek, bilgisayar kullanıcılarına şu uyarılarda bulunuyor: "Bilmediğiniz e-postaları sakın açmayın. Bilmediğiniz sayfalarda gezinmeyin. Bedava diye sunulan programları bilgisayarınıza indirmeyin. Mutlaka yasal bir yazılım kullanı

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler