Mars ve Dünya arasındaki benzerlik

Mars'tan gelen gök taşları üzerine yapılan araştırma, Dünya ile bu gezegenin benzer yapı taşlarından oluştuğunu ortaya koydu.NASA'ya ait Johnson Uzay Merkezi, Carnegie Institue ve Lunar and Planetary Institute adlı bilimsel kuruluşlardan bilim adamlarının

Mars ve Dünya arasındaki benzerlik

Mars'tan gelen gök taşları üzerine yapılan araştırma, Dünya ile bu gezegenin benzer yapı taşlarından oluştuğunu ortaya koydu.

NASA'ya ait Johnson Uzay Merkezi, Carnegie Institue ve Lunar and Planetary Institute adlı bilimsel kuruluşlardan bilim adamlarının, Mars'tan Dünya'ya düşen iki gök taşı üzerinde yaptıkları ortak araştırmanın sonuçları açıklandı.

Bilimsel çalışmanın sonuçlarına göre iki gezegende de tıpkı dünya benzeri diğer gezegenlerde olduğu gibi, içlerinde büyük miktarlarda su barındıran kondritik gök taşları bulunuyor.

Ancak iki gezegenin daha sonraki evriminde oluşan farklılıklar nedeniyle Mars'taki, içlerinde su benzeri atmosferik değişkenleri barındıran kayalar, Dünya'da olduğu gibi dönüşüme uğrayarak gezegenin derinliklerinde yeni kaya oluşumları meydana getirmiyor.

Carnegie Institute'dan, Conel Alexander ile Jianghua Wang tarafından hazırlanan, Earth and Planetary Science Letters adlı derginin 1 Aralık sayısında yayımlanacak araştırmada, gök taşlarının içine sıkışmış durumdaki kristallerde bulunan su yoğunlukları ve hidrojen izotop alaşımları üzerinde yapılan incelemelerin sonuçları yer aldı.

Bazalt sıvılar ve Mars'ın değişken element ortamlarına ilişkin eski zamanlardan kalma örnekleri barındıran gök taşlarını inceleyen araştırmacılar, benzer su kaynaklarına sahip, aynı ilkel yapıdaki gök taşlarından birinin, hidrojen gibi elementler açısından zengin, diğerinin ise bu açıdan tükenmiş durumda olduğunu saptadı.

Meteorlardan, izotop alaşımı Dünya'dakinin benzeri olanının, Mars'ın üst tabakalarından koparak dünyaya geldiğini ve çok az değişikliğe uğradığını, diğerinin ise yüzeyin derin tabakalarından koparak Mars atmosferiyle temas ettiğini belirleyen araştırmacılar, buna bakarak meteorlardan birinin gezegenin yüzeyindeki, diğerinin ise gezegenin alt tabakalarındaki su oluşumunu temsil ettiği sonucuna vardı.

İki meteordaki su yoğunluklarında da farklılıklar bulunduğunu saptayan araştırmacılar, az su yoğunluğuna sahip olan meteorun, Mars'ın iç kısımlarının kuru olduğunu gösterdiğini kaydetti.

Araştırmacılar buna karşılık zenginleşmiş bazalttan oluşan diğer meteorun ise diğerine göre 10 kat fazla su barındırdığını, bunun da Mars'ın yüzeyinin bir zamanlar çok nemli olduğuna işaret ettiğini ifade etti.

Araştırmanın sonuçlarını yayımlayan bilim adamlarından Alexander, Mars'ın jeolojik tarihini anlamak açısından Mars'ın hem yüzeyi hem de alt tabakalarına ilişkin daha fazla bilgiye ihtiyaç bulunduğuna dikkati çekti.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler