Tek yatırımla hem ısıtma hem soğutma

Bursa’daki çeşitli kurum ve kuruluşlarda görev yapan mühendislere, yenilenebilir ısı kaynakları arasında kullanımı hızla yaygınlaşan ‘Toprak-Su Kaynaklı Isı Pompaları Sistemi’ hakkında bilgi verildi. Bursa ve çevresinde 29 yıldır ısıtma, soğutma, havaland

Tek yatırımla hem ısıtma hem soğutma
Bursa’daki çeşitli kurum ve kuruluşlarda görev yapan mühendislere, yenilenebilir ısı kaynakları arasında kullanımı hızla yaygınlaşan ‘Toprak-Su Kaynaklı Isı Pompaları Sistemi’ hakkında bilgi verildi. Bursa ve çevresinde 29 yıldır ısıtma, soğutma, havalandırma uygulamaları yapan BİYTAŞ firmasınca her ay düzenlenen ‘Mühendis Bilgilendirme Toplantıları’nda tanıtımı yapılan sistemin, binalarda ısıtma ve soğutma maliyetlerini önemli ölçüde düşürdüğü ve çevreci bir teknoloji olduğuna vurgu yapıldı.
 
Bursalı mühendislere sistem hakkında bilgi veren Form Endüstri Ürünleri firması Bursa Bölge Müdürü Ferhan İster, fosil yakıt rezervlerinin hızla tükenmesi, pahalılaşması ve dünyadaki çevre felaketlerinin artması sonucunda yenilenebilir enerji kaynaklarına duyulan ilginin arttığını söyledi. Ferhan İster, toprak ve su kaynaklı ısı pompalarının düşük enerji tüketimi, atık ısıyı değerlendirmesi, çevreye zarar vermemesi, yüksek performans avantajlarıyla otoriteler tarafından geleceğin teknolojisi olarak tanımlandığını vurguladı. İster, "Sistem hem ısıtma hemde soğutma amaçlı kullanıldığı için ilk yatırım maliyeti de oldukça uygundur. Dünyadaki en iyi yalıtkanın toprak ve su olduğunu biliyoruz. Bize düşen görev sadece doğada var olan bu enerjiyi açığa çıkarmaktır. Bunu da ısı pompaları ile sağlıyoruz. Klima sistemleri, yüksek ve düşük ısılarda verimli çalışmazken ısı pompası sistemleri hava kaç derece olursa olsun, verimli çalışırlar ve sürekli sabit bir ısıyı transfer ettikleri için enerji sarfiyatını düşürürler." dedi. 
 
Türkiye’nin bu sistemlerin kullanılması için coğrafi açıdan çok avantajlı konuma sahip olduğunu da vurgulayan Ferhan İster, şöyle devam etti: "Örneğin Stockholm güneşi yılda 1000 saat görürken, Bursa 2 bin 300 saat görüyor. Güçlü ekonomisi olan İsveç sadece 1000 saatlik enerjiyi açığa çıkarıp tasarruf sağlarken bizim 2 kattan fazla olan enerjiyi kullanmamız gerekir." 
 
BİYTAŞ Şirketler Grubu Başkanı Suat Gülçimen de üretim maliyetleri içinde enerjinin ilk sırada geldiğini belirterek Türkiye’de hem özel, hem kamu sektörünün giderek azalan ve pahalılaşan fosil enerji kaynakları yerine, yenilenebilir enerjiye yönelmesi gerektiğini söyledi. Bu bilinçle Bursa’daki özel ve kamu sektör temsilcilerine yenilebilir enerji kaynaklarının kullanımındaki sistemleri tanıtmayı amaçladıklarını belirten Gülçimen, "İlk seminerde güneş enerji sistemlerini tanıtmıştık. Bugün de toprak-su kaynaklı ısı pompalarını tanıttık. Türkiye, dünyadaki enerji sistemlerindeki gelişmeleri yakından takip etmelidir." şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler