Türk Havacılık ve Uzay Sanayii'nden Yeni Nesil İnsansız Hava Aracı: ANKA III
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii'nin geliştirdiği ANKA III, 3. test uçuşunu 2 saat havada kalarak tamamladı. 160 knot hız ve 10 bin fit irtifa ile yeni bir dönemin sinyalini verdi.
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii'nin geliştirme süreci devam eden yeni nesil insansız hava aracı ANKA III, üçüncü test uçuşunu başarıyla tamamladı. İlk uçuşunu 28 Aralık 2023'te gerçekleştiren ANKA III, son test uçuşunda 2 saat boyunca havada kalarak 160 knot hıza ulaştı ve 10 bin fit irtifada uçuş gerçekleştirdi. Bu test, aracın otopilot ve uçuş mekaniği gibi önemli sistemlerinin değerlendirildiği bir süreç oldu.
2022 yılında başlayan geliştirme çalışmalarıyla birlikte, Türkiye'nin insansız hava aracı teknolojisinde yeni bir dönem başladı. ANKA III, sistem gereksinimlerinin dondurulması, dış geometri tasarımının belirlenmesi ve aviyonik mimari tasarımının hızlı bir şekilde tamamlanması gibi önemli aşamalardan geçti.
Jet motoru sayesinde daha hızlı, yüksek taşıma kapasitesine ve radarda daha az görünürlüğe sahip olan ANKA III, Türk savunma sanayisinin yeteneklerini bir üst seviyeye taşıyor. İlk detay parça üretiminin Kasım 2022'de yapıldığı ANKA III, yapısal montaj ve ekipman yerleşimlerinin tamamlanmasıyla Nisan 2023'te taksi testlerine başladı.
ANKA, AKSUNGUR ve ANKA III, Türkiye'nin savunma sanayisindeki "3 avcı" olarak nitelendiriliyor ve bu sistemler birbiriyle uyum içinde çalışarak ortak görevleri yerine getirecek. Bu üç sistemin entegrasyonu, yaklaşık 200 bin saatlik uçuş tecrübesine dayanan yazılımlarla destekleniyor.
ANKA III, iç ve dış mühimmat istasyonları sayesinde çeşitli silah ve mühimmatları taşıyabilme kapasitesine sahip. Gelişmiş iniş takımı ile zorlu koşullarda bile kalkış ve inişleri sorunsuz bir şekilde gerçekleştirebilecek. Bu yetenekleriyle ANKA III, keşif, gözetleme, istihbarat, taarruz ve elektronik harp gibi çok çeşitli görevlerde ön plana çıkacak.
Kaynak: