Youtube yasağı isyan ettirdi!

Ekşi Sözlük yazarları yasak karşısında ilginç yorumlar yaptı: “Yeter artık vurmayın adam oldu”, “Bırak gitsin, dönerse senindir”, “Herkes kapansın, bir sen açık kal”... Youtube'a erişimin engellenmesi hala devam ederken bir yandan internette yasaklar tart

Youtube yasağı isyan ettirdi!
Ekşi Sözlük yazarları yasak karşısında ilginç yorumlar yaptı: “Yeter artık vurmayın adam oldu”, “Bırak gitsin, dönerse senindir”, “Herkes kapansın, bir sen açık kal”...

Youtube'a erişimin engellenmesi hala devam ederken bir yandan internette yasaklar tartışılıyor diğer yandan Youtube'un tamamen kapatılması bile gündeme geliyor. NTV YouTube'u, yasaklamaları ve çözümsüzlüğü uzmanlara ve hukukçulara sordu.

Leyla Keser Berber (Bilişim Teknolojisi Hukukçusu)
KAPATMA KARARI VEREN TEK AB ÜLKESİ ALMANYA

YouTube'u kapatmakla elbette sadece kendi kendimizi cezalandırıyoruz. YouTube'a erişim engellense de Türkiye'de dileyen herkes YouTube'a erişebildiği gibi, yurt dışında yaşayan herkes zaten yasaklanmış videoları izleyebilmektedir. Bu da zaten, verilen kararın internetin doğası ile ne kadar uyuştuğu konusundaki eleştirileri haklı kılmaktadır.

Sadece Türkiye'de değil, ilgili diğer herhangi bir ülkenin iç hukukuna aykırılık teşkil eden içerik dolayısıyla tamamen sitenin kapatılması kesinlikle doğru bir karar değil. Burada önemli olan site içinde bizi rahatsız eden şey ne ise sadece o içeriğe erişimin engellenmesi şeklinde karar verilmesidir. Bu noktada özellikle mahkeme kararlarının ne şekilde verildiği önem taşımaktadır. Eğer mahkemeler verdikleri kararlarda sitenin kapatılması yönünde görüş bildirmişlerse, bu kararın tebliğ edildiği erişim sağlayıcı mecburen kararın gereğini yerine getirmekte ve siteye erişimi engellemektedir.

Türkiye dışında, Avrupa Birliği içinde site kapatma kararı veren ülke de Almanya'dır. Ancak Almanya bizden farklı olarak site kapatma kararını sadece aşırı sağ içerikle ilgili siteler veya YouTube'da bu konuyla ilgili olarak yer alan görüntüler bakımından yapıyor. Yani çerçeve sınırlı. Almanya, İngiltere ve Fransa da lokal çalışıyor YouTube. Bu ülkelerin dillerinde versiyonları var sadece. Almanya'da verilen erişimin engellenmesi kararları da, aşırı sağ içerikli Nazi videolarını Almanya'ya göstermiyor ama dünyadaki diğer herkes bunu görebiliyor. Fakat Almanya bu noktada, biraz Türkiye gibi soruna yaklaşıyor.

İngiltere ve ABD'de ise gönüllü kuruluşlar bu tür siteleri izliyorlar ve aykırı içeriği ihbar ediyorlar.

YouTube videoları inceliyor ve kullanım şartlarına ve içerik değerlendirdiği 12 farklı kategorisine aykırılık varsa, 2 ila 12 saat arasında kaldırıyor bu dosyaları.

Bilindiği üzere YouTube'a kapatma kararları sonrasında yaşadığı sıkıntıları hafifletmek üzere Türkiye'de ofis açması, vergi mükellfi olması ve lisans alması için daha önce verilen üç aylık süre, altı ay daha uzatılmıştı ve ama bu süre 23 Temmuz'da yani dün itibariyle dolmuştur. Ama şunu belirtmeliyim YouTube dünyadaki hiçbir ülkenin yasaları ile bağlı olmaya niyetli değildir, bir web 2.0 uygulamasıdır ve bu niteliği gereği her şeyin sahibi olan kullanıcıların, bu tür sorunları yine kullanıcı seviyesinde çözmelerini tercih etmektedir ve YouTube ilgili ülkenin verdiği mahkeme kararlarını sadece o ülke için uygulamaktadır, dünyanın başka yerleri için de bu yasağın kapsamının genişletilip genişletileyeceği Türkiye ve Almanya'da tartışma konusudur.

Yasaklarla bir yere varamayacağımız ve yasakların bizi bir yere getiremeyeceğini ve özellikle internette yasaklamanın bize faydadan çok zarar getirdiğini bilelim.
YouTube veya Türk Hukuku'nun ilgili hükümlerine aykırı içerik barındıran diğer siteleri kendi hukukumuza uymak zorunda bırakmak yerine, benzer veya aynı sorunları yaşayan diğer ülkelerde izlenen demokratik yaklaşımları benimsememiz gerekir.

Doç. Dr. Mustafa Akgül (Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi):

50 KİŞİ ŞİKAYET ETSE SAKINCALI VİDEO ZATEN KALKARDI

Erişimi engellemekle Türkiye'yi cezalandırıyoruz o çok açık. Bir kitap yüzünden tüm kütüphaneyi yakıyoruz. Olan bu. Yapılan hukuki değil. Sadece videonun kendisini yasaklamak mümkünken, diyalogla kaldırmak mümkünken siteye erişimi engellemeyi tercih ediyoruz. Bu da Türkiye'yi cezalandırmak anlamına geliyor.

Hata şurada kitap, dergi, gazete toplama alışkanlığı ile yapılıyor bu iş. İnternetin doğasının, çapının farkında olmamakla yapılan bir uygulamanın bir sonucu bu. Sadece sakıncalı bulunan videoları engellemek mümkün ama bu nedense yapılmıyor. Bu yola hiç gidilmedi. Toptancı anlayışla en kolay olanı yasaklamak yoluna gidiliyor. Ayrıca diyalogla o nesneleri kaldırmakta mümkün. Ayrıca, Türkiye'nin dünya internetine kurallar koyma çabası olarak görüldüğü için de tepki alıyor.

Batıda böyle uygulamalar yok. Kişisel haklara saldırı olduğu zaman mahkeme kararı ile o nesnelerin kaldırılması yoluna gidiliyor. Toptan yasaklama mantığı batıda yok, doğuda var. Çin'de 30 bin kişi çalışıyor bu tip şeyleri yasaklamak için.

YouTube ülkelerin sakıncalı gördüğü şeylere özen gösteriyorlar. O sakıncalı nesneyi alıp inceliyorlar. Mahkeme kararlarını değerlendiriyorlar. Burada sorun Türkiye'nin dünya üstünde kural koyma çabasından kaynaklanıyor. Bu videoları Türkiye'den görmek mümkün değil normal koşullarda. Ama bizimkiler istiyorlar ki tamamen kaldırsınlar bunları.

Her ülke “ben bu videoyu istemiyorum kaldır “derse bunun sonu nereye varacak? Bir tedbir kararı ayrıca kesin kararda değil. Bu işin hukukunda bir sorun var. Halbuki bütün bunları sivil yapılarla kaldırmak mümkün. Örneğin vatandaşlar olarak 20 kişi 50 kişi YouTube'a bunu kaldır diye yazsa YouTube kaldıracak zaten.

Bu biraz güç gösterisine dönüşüyor. Bizim gücümüzü kabul edin anlayışı var. Türkiye'nin internete yaklaşımında bir sorun var. Başkalarına verdiği zarar önemli değil. İnternete zarar verir mi vermez mi hiç önemli değil. Çünkü bizde güvenlik ön planda. Beni rahatsız eden birşey varsa ben bunu hemen yakalayayım, yasaklayım anlayışı olduğu sürece böyle devam eder.

Avukat Özgür Eralp (Bilişim ve Hukuk Dergisi Genel Yayın Yönetmeni):
YOUTUBE TÜRKİYE'Yİ ÖNEMSEMİYOR
Erişimi engellediğimiz zaman sakıncalı bulunan videolarla birlikte yararlı videoları da kapatmış oluyorsunuz. Türkiye'den birinin erişimini engelliyorsunuz ama yurt dışından sakıncalı videoları koyabilecek olanlar yine girmiş oluyorlar.

İnterneti kendi doğasına bırakmak gerekiyor. Yoksa bunun pratik bir çözümü yok. Sakıncalı olan şeylere tepki kendiliğinden gelir. Devlet otoritesini kullanmakla bu işi çözemezsiniz. İnternetin bir doğası bir dengesi var. Kendi kendini temizler.

Yasaklamaların bize sadece zararı var. Örneğin bu bir reklam pazarıdır. Avrupa Şampiyonası'nda bile bunu kullanabilirdik. Diğer ülkeler bu tanıtımı kullandılar. Biz bu fırsatı kaçırdık.

Bunu pratik olarak engelleyemezsiniz. YouTube Türkiye İnternet trafiğinin yüzde 10'unu oluşturuyor. Bence YouTube Türkiye'yi çok önemsiyor. Yüzde 10'a rağmen açmıyorsa önemsemiyor demektir. Çok kaybı olmadığını düşünüyor.

Atatürk'e hakaret görüntüleri ve benzerleri bitmeyecek ki, devamlı olacak. Olay sadece YouTube ile ilgili değil çünkü. Mahekemeler açısından bir çözümsüzlük yok kanun uygulanıyor ama teknik bir çözümsüzlük var.

YouTube için eksisozluk.com'a girilen entry'ler:

Bu kadar entry'yi görünce dirildi sandığım site

Herkes kapansın, bir sen açık kal

Hakkında sadece oturup engellemenin kaldırılması umudu beslenen meşhur site

Who tube?

Gözden ırak olan gönülden ırak olur

YouTube partisi açılırsa oyumu ona vereceğim

O kadar uzun zamandır yoktur ki, artık yokluğuna alıştırmıştır

Uyum engelli kanunların engellediği engelli site

Bugün Ankara'nın farklı yerlerinde bir görünüp bir kaybolmuş gizemli doğa olayı. Acaba görünen YouTube muydu? Yoksa her şey birkaç şakacı kafadarın işi mi? Görgü tanıkları bilgisayarlarını açtıklarında bir ışık hüzmesinin hızla onları YouTube'a yönlendirdiğini söylüyor.

Geri gelmiş diyorlar ama fazla kalamayacakmış, yolu uzunmuş

Açılan site. Hayret

En sonunda yalama olmuş site, açılmıyor. Aç, kapa, aç, kapa. Olacağı buydu. Bozdular siteyi...

Girmek için en sağlam yol: Yurtdışı uçak bileti+vize+don&atlet

Müebbet yediğini düşündüğüm site

Üçüncü mahkeme kararından sonra üstune bir de asma kilit takılmasını bekliyorum

Bir iki üç yetmez dört beş altı olsun

Yeter artık vurmayın adam oldu

Unuttuğumdur

Giremediğimdir

Özlediğimdir

Bir anda karşımda belirendir

Kıyıda köşede kalmış bir sulh ceza mahkemesi olsam direkt yasaklardım

Bırak gitsin dönerse senindir

Hakaret ve aşağılama nedeniyle İstanbul'un bazı semtlerine YouTube verilemeyecek

Bahtsız site. Dava açmayana kız vermiyorlar. Hakkındaki kararları gördükçe Ali Sami'ye seslenme isteği doğuruyor bende

Az gelişmiş ülke refleksi kurbanıdır

Aga geçen gün YouTube'u açmışız

Sol frame'de bu kadar entry'sini görünce Türkiye'ye özgürlük geldi sandım

An itibarı ile açıktır, diye yazılsa milletin kargalar gibi üşüşeceği çekici bir cazibesi olan anlaşılması güç site

Bugün hala YouTube gelmemiş köylerimiz ilçelerimiz var dedirten sitedir

Yasaklandıkça alternatiflerine kaydığım site

Artık önümüzdeki kapatmalara bakacağız
(Savcılık)

Kapandığında bütün memlekette küt diye kapanıveren, açılırken bölge bölge açılan meret. Kapatmayı daha iyi öğrenmişler. “Açma” konusuna daha gelmemişler
(bkz: bu konuyu henüz işlemedik)

Bende “evladım açıp kapama bozcaksın” deme isteği uyandıran site
(bkz: yasaklar bizi yıldıramaz)
(bkz: kapak olsun)

Med cezir

Telekom teknisyenleri için “case study”

Hayret, arkadaşlar şaşırıyorlar YouTube kapatıldı diye

Ne zamandır engellenmeyince beni “mahkemelerimiz uyuyor mu?” diye düşündüren site idi. Tekrar yasaklandı da derin bir oh çektik

Beyaz bir sayfa açtım hayatımda

Never gonna give you up

Neverland

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler