Youtube'un zincirleri kırıldı

Türkiye'de 109 gündür kapalı olan Youtube, nihayet açıldı. Uzun süreli bu yasak sebebi ile forum ve bloglarda tepkiler yer alıyordu. Yasağa tepki için kendi sitelerini kapatanlar bile olmuştu. Türkiye'de Youtube yasağı 3.5 ayı geçti! YouTube.com, içeriğin

Youtube'un zincirleri kırıldı
Türkiye'de 109 gündür kapalı olan Youtube, nihayet açıldı. Uzun süreli bu yasak sebebi ile forum ve bloglarda tepkiler yer alıyordu. Yasağa tepki için kendi sitelerini kapatanlar bile olmuştu.

Türkiye'de Youtube yasağı 3.5 ayı geçti!

YouTube.com, içeriğinde Atatürk'e hakaret bulunan videolardan dolayı ilk kez geçen yılın mart ayında yasaklanmıştı. Sitede zararlı içeriğin temizlenmesinin ardından yasak ortadan kalkmıştı. Ardından yine Atatürk'e hakaret ettiği belirtilen videoların bulunmasıyla, site yeniden kapatıldı. Bu kez Youtube'a üç farklı yasak kararı çıktı. 24 Nisan 2008, 30 Nisan 2008 ve son olarak da 5 Mayıs 2008 tarihli mahkeme kararları kapatmaya hükmetti.

Bu üç kapama kararının ikisi zararlı içeriğin kaldırılmasının ardından ortadan kalktı. 5 Mayıs'ta Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi'nin aldığı yasak kararı ise bugün itibarı ile kaldırıldı.

Video devi mercek altında!

İçeriğinde milyonlarca videoyu bulunduran Youtube'a uygulanan yasak, dünyanın farklı bölgelerinde de uygulanıyor. Brezilya, Fas, Tayland ve Pakistan'ın da aralarında bulunduğu ülkelerde, çeşitli videolar dolayısıyla giriş yasağı alan Youtube, ilgili ülkelerin zararlı gördüğü videoları içeriğinden temizledikten sonra yayınlarına devam ediyor.

Youtube'a konan yasak konusunda daha sert davranan ülkeler de bulunuyor. Zararlı gördüğü içerikten dolayı Youtube'a uzun süreden bu yana engel koyan ülkeler ise şöyle sıralanıyor: Çin, İran, Ermenistan, Tunus, Endenozya, Suriye, Birleşik Arap Emirlikleri. Suudi Arabistan'da ise otomatik engelleme uygulaması var.

Youtube cephesinden neden ses çıkmıyor?

ABD'li yeni ekonomi devi Google'ın satın aldığı video sitesi Youtube, Türkiye'de uygulanan engellemeyle ilgili olarak henüz etkili bir adım atmadı. Önce Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, ardından da Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Tayfun Acarer'in Youtube'un Türkiye'de yetki belgesi alıp, ofis kurararak çalışması gerektiğini açıklamasının ardından konuyla ilgili bir beklenti oluşmuştu.

Hatta Youtube'un bazı ülkelerde olduğu gibi, yerelleştirme çalışması yaparak 'youtube.com.tr' adresinden, zararlı içeriği başlangıçta engelleyerek yayın yapacağı belirtiliyordu. Google Türkiye ofisinden konuyla ilgili detaylı bilgi verilmiyor. Telekomünikasyon Kurumu'nun üst düzey yetkililerinden alınan bilgiler ise, Youtube'un kurum tarafına bu konuda henüz bir yanıt vermediğini ortaya koyuyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler