Sertab Erener Kimdir?
Sertab Erener kimdir, nerelidir, kaç yaşındadır? İşte Erener'e ait tüm detaylar...
SERTAB ERENER KİMDİR?
Sertab Erener,Yücel Erener ve Nizamettin Erener çiftinin iki çocuğunun küçüğü olarak 4 Aralık 1964'te İstanbul'da dünyaya gelmiştir. Çocukluğunu Pierre Loti'de geçiren güzel sanatçı, annesinin ailesi Yugoslavya'da yaşarken buradaki savaşlardan kaçıp Ayvalık, Balıkesir'e yerleşmişlerdir. Annesi Yücel Erener, 1957'de Güzel Sanatlar Akademisi'nde resim eğitimi almış ancak evlenince resimle uğraşmaya ara vermiştir. Baba tarafı Doğu Anadolu tarafındandır. Dedesi Muşludur. Babaannesinin Arap kökenleri vardır ve Siirtlidir. Babası Nizamettin Erener, Diyarbakır'da doğmuş. Şerif İçli'den ses eğitimi alarak kendini geliştirmiş ve bir ay İstanbul Radyosu'nda solistlik yapmıştır. Müzik alanında da yetenekleri olmasına rağmen avukat olmayı tercih etmiştir. Abisinin adı Serdar'dır ve Erener'i çocukken büyük ölçüde etkilemiştir. Sertab Erener, babasının söylediği Türk sanat müziği şarkılarını dinleyerek büyümüştür. Babası, "Ey Şûh-i Sertab" şarkısını sevdiği için kızına "baş ışık" anlamına gelen ismini koymuştur.
Başarılı şarkıcı, İlkokuldan sonra İtalyan Lisesi'ni kazanmış ancak buraya gitmek yerine Işık Lisesi'ne gitmeyi tercih etmiştir. Bu yıllarda sarılık geçirmiş ve 11 yaşındayken ülseratif kolit hastalığına yakalanmıştır. Kolit yüzünden lise yılları hastanelerde geçirmek zorunda kalmıştır. Lise ikinci sınıftayken, sürekli müzikle uğraşmayı istediği için "operacı olmak amacıyla" İstanbul Belediyesi Konservatuvarı'na başlamıştır. Burada şan bölümüne bir süre devam ettikten sonra İstanbul Devlet Konservatuvarı'nda dersler almıştır. Mimar Sinan Üniversitesi Opera Ana Sanat Dalı Opera ve Konser Şarkıcılığı Bölümü'nde de kısa süre eğitim almış ancak bölümü tamamlamadan okulu bırakmıştır. Klasik müzik eğitimi alarak kariyerine opera dalında devam etmek istemiş fakat öğrencilik yıllarında operadan beklediğini elde edemediği için onun dinleyicisi olmayı tercih ederek sahne solistliği yapmaya başlamıştır.
Sertab Erener'in ses aralığı 3 oktavdır ve türü koloratur sopranodur.
ÖZEL HAYATI:
Sertab Erener, ilk evliliğini 21 yaşındayken yapmıştır. Evliliği üç yıl sürmüştür.
1990 yılında ise kendisi gibi sanatçı Levent Yüksel ile nikah masasına oturmuştur. Erener, Yüksel ile evlenmesini şöyle anlatmıştır: "Levent çok yakın arkadaşımdı; dosttuk. Onun sevgilileri vardı, benim sevgililerim vardı. Hep aynı orkestrada çalıştık. Ben boşandıktan sonra nasıl oldu bilmiyorum, adını koyamıyorum ama bir yakınlık oldu falan böyle sevgili durumuna geçtik. Birçok arkadaşım vardı benim ama Levent hep özeldi, hep ayrı bir yeri vardı. Özel bir şey hissediyormuşum demek ki. Hiç zorlamaya vermeden kendiliğinden oldu." Çift, 1996 yılında boşanmıştır.
2015 yılının temmuz ayında altı aydır beraber olduğu sevgilisi Emre Kula ile Seferihisar, İzmir'de dünyaevine girmiştir.
Güzel sanatçı geçmişte, Demir Demirkan ile uzun bir birliktelik yaşamıştır.
KARİYER HAYATI:
Sertab Erener, Sezen Aksu'nun Memduh Paşa Yalısı'nda düzenlenen 1987'deki doğum günü partisine, partiyi organize eden kişi aracılığıyla solist olarak katılmıştır. Sezen Aksu, Erener'i ilk gördüğünde onun rüküşlüğüne takılmış ancak sesini çok beğenerek ona geri vokal olmasını teklif etmiştir. Sanatçı, başta vokalist olmayı istememiş ve bunu şöyle anlatmıştır: " Bana vokalistlik teklifi yaptı. Kabul etmedim. Çünkü kendim zaten solisttim. Bir küme düşme olayı gibi geldi. Pozisyonum gereği, vokalist olmamam lazım diye düşünüyordum." Daha sonra, arkadaşı Levent Yüksel'in Aksu'yla yakınlığı üzerine Erener, Aksu'nun yanında geri vokallik yapmayı kabul etmiştir.
1987 Kuşadası Altın Güvercin Müzik Yarışması'na Sertab Altın (ilk eşinin soyadı) adıyla katılarak yarışmada "Akdeniz" şarkısını seslendirmiştir. 1989'da yine aynı adı kullanarak Klips grubuyla birlikte 1989 Eurovision Şarkı Yarışması Türkiye Elemeleri'ne "Hasret" şarkısıyla katılmıştır. Ancak elemelerde üçüncü olduğu için ülkeyi 1989 Eurovision Şarkı Yarışması'nda temsil edememiştir. 1990'da elemelere ise Sertab Erener adını kullanarak katıldı ve seslendirdiği "Sen Benimlesin" şarkısıyla altıncı olmuştur.
Sertab Erener, 1990'ların başında Sezen Aksu'nun desteği ile adını duyurmaya başladı. İlk stüdyo albümünü Aksu'nun yanı sıra Uzay Heparı, Aysel Gürel ve Garo Mafyan gibi isimlerle birlikte hazırlamıştır. Özellikle Aksu, Erener'in albümü için fazlasıyla emek harcamıştır. Erener bu durumdan şöyle bahsetmiştir: "Sezen'le bu ülkenin, bu toprağın müziğini öğrendim. Ondan sonra burada yapılan müzikle ilgilenmeye başladım. Bu yüzden Sezen bana kaset yaparken çok zorlandı, beni nereye oturtacağını çok düşündü. Çünkü 'Sertab iyi İngilizce söyler, Türkçe söyleyemez.' diyorlardı. Kafasını, beynini ikiye böldü." Sakin Ol! adı verilen albüm, 1992'de çıkarılmıştır. Sertab Erener, albüme adını veren şarkı ile ses getiren bir çıkış yaptı. Şarkının klibinde Aksu ve Uzay Heparı da oynayarak şarkıcıya destek olmuştur. Erener, Sakin Ol! ile birlikte Türk pop müziğine yeni bir ses ve yeni bir soluk getirmeyi amaçlamıştır. Çıktığı 25 gün içinde 300 bin kopya satan albüm, toplam 750 bin de kopya satmıştır. "Sakin Ol!"un yanı sıra "Aldırma Deli Gönlüm", "Ateşle Barut", "Vurulduk", "Oyun Bitti", "O, Ye" ve "Suçluyum" şarkılarına video klip çekilmiştir. 1992'nin sonunda Erener, TRT 1 ve Kanal 6'nın 1993 yılbaşı için hazırladığı kutlama programlarında sahneye çıkmıştır.
Şarkıcı 13 Mart 1993'te, 1993 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Türkiye adına yarışacak şarkıcının belirlendiği ulusal elemelerin ara gösterisinde konser vermiştir. Haziran'da Hey Girl dergisinden Yılın Ümit Veren Şarkıcısı ödülünü alan Erener, Temmuz'da Rumeli Hisarı'nda konser vermiştir. 11 yaşından beri acılarını çektiği ülseratif kolitten kurtulmak için 1993'te ve 1994'te ABD'ye giderek üç kez ameliyat olmuştur. Hastalık yüzünden çektiği acıları "Bağırsağımda bir yara vardı ve yıllarca iyileşemedi. Hastaneler, diyetler, sokağa çıkamamalar, yataklar... Günde 35 kere tuvalete gidiyordum. Bağırsaklar hiçbir şey tutmuyordu." sözleriyle hastalığını anlatmaya çalışmıştır. Ameliyatlar sonucunda kalın bağırsağının tamamı alınmış ve bağırsağını dışarı çıkardıkları için bir yıl boyunca elinde torbayla dolaşmak zorunda kalmıştır. Hastalık yüzünden öleceğini düşündüğünde kendi varoluşunu sorgulamaya başlamış ve kafasında "Ben niye buradayım? Niye ben?" gibi soruların cevabını aramıştır. Böylece felsefe kitapları okuyarak meditasyona başlamıştır.
26 Ağustos 1998 tarihinde Sertab Erener, "Haydi Güneydoğu" kampanyası kapsamında düzenlenen "Güneydoğu Eğitim Seferberliği Konserleri"nde sahneye çıkmıştır. Aynı ay Sony Müzik Türkiye'den Melih Ayraçman, Sertab Erener'i Avrupa'da tanıtmayı amaçladıklarını ve bunun için projelerinin olduğunu duyurmuştur. Aralık'ta Erener, Bizim Lösemili Çocuklar Vakfı yararına verilen konserde José Carreras ile aynı sahneyi paylaşarak şarkı söylemiştir. Müzikal projelerinin yanı sıra, Müjdat Gezen Sanat Merkezi'nde bir yıl öğretmenlik de yapmıştır.
Ocak 2003'te TRT, 2003 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Türkiye'yi Sertab Erener'in temsil edeceğini duyurmuştur. Şubat'ta şarkının adının "Everyway That I Can" olduğu ve tamamın İngilizce sözler içerdiği de açıklanınca bu duruma tepkiler gelmiştir. Türk Dil Kurumu, Türkiye'nin ve kültürünün tanıtımı açısından İngilizce bir şarkı yerine Türkçe bir şarkıyla katılma çağrısı yapmıştır. Erener, yaptığı açıklamada eleştirilere "Dünya standartlarına uymak için İngilizce sözler olması gerekiyor. Dünyanın yarısı İngilizce dinliyor, neden bir Türk sanatçısını İngilizce dinlemesinler? İnsanlar Türkçe anlamıyor. Kendi dilimizle anlatmakta zorlanıyorsak, neden boşuna zorlanalım? TRT bana şarkı yaz getir dediğinde, ben de şartlarımı ortaya koydum. 'Şarkıyı İngilizce söylemek istiyorum' dedim." sözleriyle çıkan tepkilere cevap vermiştir. 8 Mart'ta tanıtılan "Everyway That I Can", 24 Mayıs'ta Riga'da yapılan yarışmada 167 puan toplayarak birinci olmuştur. Böylece Türkiye, Eurovision Şarkı Yarışması'nda ilk birinciliğini elde etmiş ve yarışma bir sonraki yıl İstanbul'a taşınmıştır. "Everyway That I Can", Avrupa'daki pek çok ülkede listelere girmiş, İsveç ve Yunanistan resmî listelerinde bir numaraya yükselmiştir. Bu iki ülkede de ticari başarı yakalaması üzerine ilkinden altın, ikincisinden platin sertifika kazanmıştır.
Sertab Erener, Türkiye'ye döndükten sonra Eurovision birinciliği sayesinde çeşitli ödüller elde etmiştir. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmüş, kendisinin başarını kutlamak adına bir resepsiyon düzenlenmiştir. Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti Devlet Üstün Hizmet Madalyası'na layık görülmüştür. MÜ-YAP Müzik Ödülleri ve Kral TV Video Müzik Ödülleri de Erener'e Onur Ödülü verilmiştir. Şarkıcı, Temmuz 2003'te gösterime giren Masked and Anonymous filmi için Bob Dylan'in "One More Cup of Coffee" şarkısını seslendirmiştir. Ağustos'ta, UNICEF ve MEB iş birliğiyle başlatılan "Haydi Kızlar Okula" kampanyasının tanıtım filmlerinden birinde oynamıştır. 26 Eylül'de, Irak'taki lösemili çocuklara bağış için Royal Albert Hall'de düzenlenen gecede pek çok şarkıcıyla birlikte sahneye çıkmıştır.
DİSKOGRAFİSİ:
Sakin Ol! (1992), Lâ'l (1994), Sertab Gibi (1997), Sertab Erener (1999), Turuncu (2001), No Boundaries (2004), Aşk Ölmez (2005), Painted On Water (Demir Demirkan ile) (2009), Rengârenk (2010), Ey Şûh-i Sertab (2012), Sade (2013), Kırık Kalpler Albümü (2016)
ROL ALDIĞI TELEVİZYON PROGRAMLARI:
Ti Show, Star Akademi, Yalan Dünya, Arkadaşım Hoşgeldin, Sesi Çok Güzel, Jet Sosyete
ÖDÜLLERİ:
- En İyi Pop Kadın Sanatçı (1.Kral Tv Video Müzik Ödülleri, 6.Kral Tv Video Müzik Ödülleri, 8.Kral Tv Video Müzik Ödülleri, 14.İstanbul Fm Altın Ödülleri)
- En İyi Türk Pop Müziği Kadın Solist (28.Altın Kelebek Ödülleri)
- Yılın Şarkısı / Everyway That I Can (10.Kral Tv Video Müzik Ödülleri)
- En Sevilen Kadın Sanatçı (2.Anket Şöleni Ödülleri)
- En İyi Kadın Sanatçı (17.Kral Tv Müzik Ödülleri)
- En İyi Türk Sanat Müziği Kadın Solist (39.Altın Kelebek Ödülleri)
- En İyi Mesaj İçeren Klip & Şarkı / Kız Leyla (1.Gossip Time. Yıl Sonu Ödülleri)
- En İyi Albüm / Kırık Kalpler Albümü (14. Radyo Boğaziçi Müzik Ödülleri)