Tamer Levent Kimdir?
Maria ile Mustafa dizisi oyuncularından olan Tamer Levent kimdir, nerelidir, kaç yaşındadır? İşte tüm detaylar....
TAMER LEVENT KİMDİR?
Tamer Levent, 13 Ekim 1950 tarihinde İzmir'de dünyaya gelmiştir.
TAMER LEVENT'İN KARİYERİ:
Liseyi İzmir Türk Koleji'nde tatamlayan Levent, 25 Mart 1994 yılında Devlet Tiyatrolarında ilk ve son kez yapılan bir uygulama ile seçimle Devlet Tiyatroları Genel Müdürü olmuştur. 10 Ağustos 1994 yılına kadar yürüttüğü bu görev esnasında ülkemizde çok ses getiren Sanata Evet projesini hayata geçirmiştir. Tiyatro kültürünün tanımlanması ve yaygınlaşması doğrultusunda teorik ve uygulamalı çalışmalar yapmıştır. 2003 yılında Çorlu Belediyesi tarafından adına sahne (Çorlu Belediyesi Tamer Levent Sahnesi) açılan Tamer Levent, Türkiye'de eğitimde drama ve yaratıcı drama çalışmalarını başlatmıştır. Sahneye koyduğu, Ülkü Ayvaz'ın Yeniden Yaratma adlı oyunuyla Devlet Tiyatroları'nın ilk Rusya turnesini gerçekleştirmiştir.
Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesinde, Eskişehir Anadolu Üniversitesinde, New York Üniversitesi Tiyatro Bölümünde, Berlin Yüksek Sanat Okulu Tiyatro Bölümünde; İngiltere Yorkshire Bretton Hall College'de ve Warwick Üniversitesinde "Yaratıcı Oyunculuk" dersleri vermiştir. Belçika, Lüksemburg ve Macaristan'da Avrupa Parlamentosu'yla birlikte düzenlenen tiyatro buluşmalarının prensiplerinin oluşturulduğu komitelerde ve organizasyonlarda bulunmuş, seri atölye çalışmaları yönetmiştir. Fransa ve Tunus'ta uzun süreli atölye çalışmaları yaparak sonuçlarını birer gösteri hâline dönüştüren Tamer Levent, radyo ve televizyonlarda da dizi programlar, drama çalışmaları gerçekleştirmiştir. TRT Radyo-1'de Gecenin İçinden programında izleyicilerle canlı iletişim programı yapmıştır. Çin ve Hindistan belgeselleri gerçekleştirmiştir. Dünyanın pek çok ülkesinde drama atölyeleri yönetmiştir. Bernarda Alba'nın Evi isimli tiyatro oyununun baleye uyarlanmasında, Binnaz Aydan'ın koreografisini yaptığı TV programının reji ve tekst çalışmasını yapmıştır. Tamer Levent ayrıca FIA (Uluslararası Aktörler Federasyonu) Türkiye Temsilcisi'dir. IATA (Uluslararası Amatör Tiyatrolar Birliği) yönetim kurulu üyeliğinde bulunmuştur. Yerli ve yabancı dergilerde yazıları yayımlanmıştır. Oyunculuk ve yönetmenlik çalışmalarının yanı sıra TOBAV (Devlet Tiyatro Opera ve Balesi Çalışanları Vakfı) Genel Başkanlığı'nı yürüten Tamer Levent, 1984 yılında kurduğu Sanat Kurumu Deneme Sahnesinde drama çalışmaları başlatmıştır.
TAMER LEVENT'İN ÖZEL HAYATI:
Usta oyuncu, Televizyon Yapımcısı Seynan Levent ile 1982 yılında evlenmiştir. 1984 yılında oğlu Efe ve 1985 yılında kızı Hazel dünyaya gelmiştir.
TAMER LEVENT'İN ROL ALDIĞI OYUNLAR:
İstanbul Efendisi, My Fair Lady, İnsandan Kaçan, Genç W.’nin Yeni Acıları, Billy Budd, Sultan Kız, Monserrat, Özgürlüğüne Kavuşturulan Don Kişot, Arturo Ui’nin Önlenebilir Yükselişi, Keşanlı Ali Destanı, Bir Sabah Gülerek Uyan, Tam Rolünde, Ebedî Koca, Burgonya Prensesi Ivona, Matmazel Helsinka, Karacaoğlan, Sanatçının Ölümü, Tartuffe, Düşler Yolu, Yaşamaya Dair, Ramazan'la Cülide, Mutlu Yıllar, Galileo'nin Yaşamı, Yalancının Resmi, Venedik Taciri, Rain Man, Kuvayi Milliye, Küheylan,
TAMER LEVENT'İN YÖNETTİĞİ OPERALAR VE OYUNLAR:
Bir Elin Nesi Var, Bütün Dünya Oyun Sahnesi, Bernarda Alba'nın Evi, Yeniden Yaratma, Önce İnsan, Masal Kadınları, Carmen, Mança'lı Adam, Yaşamaya Dair, Caligula, Bakhai, Kalpaklılar, Ney Dans Prodüksiyonu, Ferhat ile Şirin, Domuz Ahırı, Midas’ın Kulakları, Yalancının Resmi, Ölümü Yaşamak, Ak Kartalın Oğlu Gılgameş
TAMER LEVENT'İN YAZDIĞI OYUNLAR:
Bütün Dünya Bir Oyun Sahnesi, Ya Tutarsa, Karısına Göre Bir Halk düşmanı, Anla Beni, Masal Kadınları
TAMER LEVENT'İN ROL ALDIĞI DİZİLER VE FİLMLER:
Tatlı Rüyalar, Sam Rüzgarı, Gülpare, Yaralı Yürek, Vazgeç Gönlüm, Akşamdan Kalma, Akşamdan Kalma 2, Kılıç Günü, Akşamdan Kalma 3, Tepenin Ardı, Ayaz, Atlılar, İzzet Kaptan ve Oğlu, Su ve Ateş, Yunus Diye Göründüm, Simindis Kundzuli (Mısır Adası)
Fatih, Kış Uykusu, Bana Artık Hicran De, Misafir, Aşk Yeniden, Ertuğrul 1890, Cesur ve Güzel, İstanbullu Gelin, Çiçero
TAMER LEVENT'İN ULUSLARARASI JÜRİ ÜYELİKLERİ:
7.Asya Pasifik Sinema Akademi ödülleri (APSA) Jüri Üyesi, Ankara kısa film jüri üyeliği
TAMER LEVENT'İN UYARLAMALARI:
Efruz Bey - Ömer Seyfettin, Sıfırdan Yayınları, Ben ki Abdülcanbaz, Sıfırdan Yayınları
TAMER LEVENT'İN KİTAPLARI:
Niçin Tiyatro (Makaleler), Gündoğan Yayınlar, Ya Tutarsa (oyun), Mitos - Boyut Yayınları
TAMER LEVENT'İN ÖDÜLLERİ:
45. Ankara Sanat Kurumu Tiyatro Ödülleri 2009, "En İyi Erkek Oyuncu" ödülü[7] (Galileo Galilei - Galileo'nun Yaşamı)
6. Asya Pasifik Sinema Akademi ödüllerinde (APSA); Tepenin Ardı isimli sinema filminde oynadığı rol ile, diğer iki ülke adayı ile birlikte en iyi erkek oyuncu adayı seçildi.
24. Ankara Film Festivali'nde Tepenin Ardı isimli sinema filminde oynadığı rol ile en iyi erkek oyuncusu seçildi.
3. Malatya Film Festivali'nde, Tepenin Ardı isimli sinema filminde oynadığı rol ile, diğer rol arkadaşları, Mehmet Özgür, Reha Özcan, Berk Hakman, ve Furkan Berk Kiran ile birlikte en iyi erkek oyuncu seçildi.
81.Dil Bayramı Onur Ödülü 2013 Dil Derneği
20. Sadri Alışık Tiyatro ve Sinema Oyuncu Ödülleri Seçici Kurul Özel Ödülü (Kış Uykusu)
4.Yeni Dergi Tiyatro ödüllerinde 2016 Onur Ödülü
2016 İsmet Küntay Onur Ödülü
TAKSAV 21. Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali "Festival Onur Ödülü" 2016