2 bin 200 metrede HES protestosu
Trabzon’un Araklı ilçesine bağlı yayla köyü olan Kayacık Köyü sınırları içerisinde özel bir firma tarafından yapılması planlanan HES projesi, köylüler, yayla sakinleri, bazı siyasi partilerin temsilcileri ile çevreciler tarafından protesto edildi. Kayacık
Trabzon’un Araklı ilçesine bağlı yayla köyü olan Kayacık Köyü sınırları içerisinde özel bir firma tarafından yapılması planlanan HES projesi, köylüler, yayla sakinleri, bazı siyasi partilerin temsilcileri ile çevreciler tarafından protesto edildi.
Kayacık Köyü Dayanışma Platformu tarafından yapılan çağrı ile yaklaşık bin 800 metre yükseklikteki Kayacık Köyü merkezinde köylüler ve yayla sakinleriyle buluşan çevreciler, toplu bir şekilde söz konusu firma tarafından inşaat çalışmalarına devam edilen 2 bin 200 metredeki Kerenkaş Yaylası’na çıktı. Yayladaki ufak akarsuları toplayarak Araklı HES projesine aktaracak olan Araklı-1 Regülatörü inşaat alanında düzenlenen eyleme çevre il ve ilçelerden de çok sayıda çevreci destek verdi.
Derelerin Kardeşliği Platformu Yürütme Kurulu üyeleri ile bileşenleri, Mimarlar Odası Trabzon Şubesi, TKP, ÖDP ve Halkevleri üyeleri ile CHP Araklı İlçe Örgütü’nün de destek verdiği eylem öncesinde Kayacık Köyü Dayanışma Platformu sözcüsü Deniz Çeliktaş, bölgedeki çalışmalarla ilgili katılımcılara bilgi verdi. Ülke ve bölge genelindeki HES projeleri ve doğal yaşam alanlarına verilen geri dönüşümsüz zararlar, HES’lere karşı sürdürülen demokratik ve hukuksal mücadele ile HES’lerin bölgedeki sosyal, kültürel ve tarihi değerlere verdiği zararlar konusunda katılımcılara bilgiler veren Derelerin Kardeşliği Platformu sözcüsü Ömer Şan, bölgede yaşanan süreci ve verilen mücadeleyi değerlendirdi.
Konuşmasında HES projelerinin yasalara, hukuk kurallarına, çeşitli yönetmelik ve bilimselliğe aykırılığından söz ederek, projelerin yasa dışılıkla bölgeye ve yöre halkına dayatılmaya çalışıldığını, yapım çalışmaları sırasındaki usulsüzlük ve denetimsizlikleri anlatan Şan, insanların doğal yaşam alanlarını tehdit eden HES projelerinden bir an önce vazgeçilmesi gerektiğini kaydetti.
Derelerin Kardeşliği Platformu Dönem Sözcüsü Şan, uzun bir zamandan beri yürüttükleri HES karşıtı mücadelenin çeşitli nitelemelerle küçümsenmeye çalışıldığını, ‘vatan sevmezlik’, ‘bir takım tipler’, ‘enerji karşıtı’ ve ‘yatırım düşmanı’ gibi gösterilmeye çalışıldıklarını, bir takım lobicilerle bağlantılı şekilde dışarıdan destekleniyormuş gibi yaftalanmaya çalışıldıklarını anlatarak; asıl amaçlarının doğal yaşam alanlarını korumak, ülkemizin derelerine, vadilerine, su ve topraklarına sahip çıkmak olduğunu söyledi.
Kayacık Köyü Karenkaş yaylasında yaklaşık 2 bin 200 metre yükseklikte inşaatı devam eden HES projesi ve Regülatör çalışmasına ilişkin yöre ve köy halkının bilgilendirilmediğini ileri süren Şan, “Bu güne kadar bu projeye ilişkin köyde ne halkı bilgilendirme ve ne de ÇED toplantısı düzenlenmedi. Köylülerimiz bu konuda bilgi sahibi değil. Ne olup bittiğini bilmiyor. Bu aşamadan sonra köylüler adına yasal başvuruların yapılarak hukuki sürecin başlatılması için her türlü girişimin yapılmasına yardımcı olacağız. Araklı’da yapılmakta olan onlarca HES projesi var ve yöre halkı bu projeleri bir devlet yatırımı gibi görüyor. Vadilerinin, köylerine, çayına, fındığına, yaylalarına doğal yaşam alanlarına can veren derelerinde akan suların özel firmaların rant hesaplarına 49 yıllığına devredildiğini bilmiyor” şeklinde açıklamalarını sürdürdü.
Kayacık Köyü Dayanışma Platformu adına konuşan Deniz Çeliktaş ise, “Atalarımızın yaşadığı bu toprakları, bu yaylaları, bu dereleri, bu çimenleri, kısacası bu cennet vatanı sattırmayacağız. Bizleri boğazlamalarına izin vermeyeceğiz. Unutmayalım ki giden geri gelmez, iki üç sene sonra keşke dememek için bu günden harekete geçelim, uyuyanlardan ve uyutulanlardan olmayalım” şeklinde konuştu.