AFAD'tan Rize açıklamalsı!
AFAD, Rize'deki sel felaketi ile ilgili olarak açıklama yaptı.
AFAD, Rize'de 13-14 Temmuz tarihlerinde etkili olan sel felaketi hakkında açıklama yaptı.
Açıklamada, "Rize ilimizde, Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında yerel düzey çalışma grupları AFAD koordinasyonunda 7/24 esasına göre çalışmalarına devam etmektedir. Meydana gelen sel ve heyelan olayı sonrası gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında; UMKE ve 112 Acil Yardımdan 127 personel ve 39 araç, arama çalışmaları için (AFAD, JAK, AKUT, UMKE, SAHİL GÜV.,DENİZ POLİSİ, ANDA, İHH) 244 personel ve 57 araç, Çevre ve Şehircilik Bakanlığından 150 personel ve 50 araç, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından 90 personel ve 30 araç, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından 38 personel ve 8 araç, Tarım ve Orman Bakanlığından 190 personel ve 83 araç, Hazine ve Maliye Bakanlığından 26 personel ve 4 araç, Kolluk Birimlerinden1.334 personel ve 177 araç, Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığından 150 personel ve 52 araç, Belediyelerden 390 personel ve 187 araç, Kızılay’dan 37 personel ve 17 araç görevlendirilmiştir. TAMP kapsamında görevlendirilen toplam personel sayısı 2.776; toplam görevlendirilen araç sayısı ise 704’tür" denildi.
AFAD açıklamasında şu bilgiler verildi:
1. Arama Kurtarma Çalışmaları
Yürütülen çalışmalar sonucunda 6 vatandaşımızın cansız bedenine ulaşılmış olup; kayıp 2 vatandaşımızı arama çalışmaları 2 noktada 57’si dalgıç olmak üzere 244 personel ile devam etmektedir.
Arama çalışmalarına AFAD ekipleri ile birlikte, JAK, UMKE, SAHİL GÜVENLİK, DENİZ POLİSİ ile AKUT, ANDA ve İHH katılmaktadır. Sahil Güvenlik Komutanlığına ait 1 sahil güvenlik gemisi, 30 gemi personeli, AFAD ve Jandarmaya ait 4 köpekli arama timi de arama çalışmalarına destek vermektedir. Ayrıca, bölgeye keşif amaçlı Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığına ait 2 adet helikopter ve JİKU görevlendirilmiştir.
2. Hasar ve Zarar Tespit Çalışmaları
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı teknik ekipleri tarafından, 18.07.2021 tarihi itibariyle toplam 1.039 bina ve 2.691 bağımsız bölümde yapılan incelemeler sonucunda; 39 ağır yıkık bina, 83 ağır yıkık bağımsız bölüm olduğu tespit edilmiş olup hasar tespit çalışmaları devam etmektedir.
İl Defterdarlığı tarafından Muradiye, Güneysu, Madenli ve Büyükköy belediyelerinde 4’er kişilik 5 ekip ve merkezde koordinasyon için 6 personel olmak üzere toplamda 26 personel ile zarar tespit çalışmalarına devam edilmektedir. Ayrıca İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzce merkezde oluşturulan 21 hasar tespit ekibi ile sahada çiftçilerimiz ile yüz yüze görüşerek hasar tespit çalışmaları devam etmektedir.
3. Ulaşım Alt Yapı Çalışmaları
Karayolları Genel Müdürlüğü 10. Bölge Müdürlüğünce yapılan çalışmalar sonucu, Rize-Çayeli Ayrımı Küçükçayır İl Yolu, Güneysu-Başköy Yolu, Güneysu-Büyükköy-Çayeli Yolu Ve Çayeli-Hemşin Yolu 16 Temmuz itibariyle ulaşıma açılmıştır. Afet bölgelerinde karayolları sorumluluk ağında bulunan yollarda iyileştirme çalışmalarına 52 adet makine grubu, 11 adet ekip ve 150 personel ile devam edilmektedir.
İl Özel İdaresi sorumluluk alanında bulunan; 346 köyün 143’ünde selden dolayı kapanan ana yolların tamamı açılmıştır. 2.894 köy içi bağlantı yolundan 426’sı afetten dolayı kapanmış iken 18 Temmuz itibariyle 342’si ulaşıma açılmıştır. 84’ünde çalışmalar devam etmekte olup köylerimizde 161 makine ve 175 personelle çalışmalara devam edilmektedir.
4. Enerji Çalışmaları
İl genelinde afetten sonra ilk etapta 288 trafo merkezinde toplam 24.000 aboneye enerji verilememiştir. Yapılan çalışmalar sonucunda, trafo hasarları giderilmiş olup tüm abonelere enerji verilmiştir. 24 ekip toplam 83 kişi çalışmalarına katılmıştır.
5. Sağlık ve Psikososyal Destek Çalışmaları
Yaşanan sel afetinde 5 yaralı vatandaşımız hastanelere ulaştırılmış, 4’ü ayakta tedavi edilerek taburcu edilmiştir. 1 yaralımızın tedavisi hastanede devam etmektedir. Sel afetinden etkilenen bölgelerde, toplam 188 vatandaşımıza psikososyal destek hizmeti verilmiş olup çalışmalar devam etmektedir.
6. Tahliye-Yerleştirme, Barınma ve Beslenme Çalışmaları
Çayeli Büyükköy Beldesinde 7 farklı noktada 35 kişi, Güneysu ilçesinde 4 farklı noktada 20 kişi, Muradiye beldesinden 3 kişi, Merkez Karayemiş’ten 30 kişi, Ambarlık Köyü’nden 15 kişi olmak üzere toplam 103 kişi tahliye edilmiştir. Güneysu Merkez Mahallesinden tahliye edilen 15 kişi, Güneysu Spor Lisesi yurduna yerleştirilmiştir.
Türk Kızılay tarafından gerçekleştirilen sıcak çorba, kumanya ve içecek ikramları ile şu ana kadar 28.376 kişiye ulaşılmıştır. Güneysu İlçesinde, Tepebaşı köyünde, Muradiye Beldesinde, Büyükköy Beldesinde ve Spor Lisesi Pansiyonunda toplam 650 kişiye hem öğle hem de akşam sıcak yemek dağıtımı yapılmıştır.
7. Haberleşme Çalışmaları
Sel afetinin yaşandığı ilk saatlerde 9 yerleşim yeri, 11 baz istasyonu ve 73 santralde toplam 3.312 internet arızası ve 2.538 telefon arızası rapor edilmiştir. Yapılan çalışmalar sonucunda, haberleşme kesintisi olan bir bölge bulunmamakta olup; Muradiye beldesine mobil baz hattı yerleştirilmiştir. Güneysu İlçe Merkezine mobil baz istasyonu kurularak ücretsiz internet ve şarj hizmeti verilmektedir.
8. İçme Suyu ve Kanalizasyon Çalışmaları
Güneysu İlçesi ile Muradiye ve Madenli Beldelerinin tamamında içme suyu ve kanalizasyon problemi giderilmiştir. Büyükköy Beldesinin üst kodlarındaki depolara ulaşım sorunu giderilmiş olup 18 Temmuz itibariyle beldenin % 90’ına su verilmektedir.
9. Afet Etüt Çalışmaları
AFAD tarafından Afet Etüt çalışmaları kapsamında 4 ayrı ekip oluşturulmuş olup 140 noktada 205 binada inceleme yapılmıştır. İnceleme yapılan bölgede; 4’ ü yıkık-ağır hasarlı olmak üzere 44 konutun nakledilmesi, 28 konut için afet önleyici istinat duvarı yapılması, 16 konutun ise kontrol etütleri programına alınması önerilmiş olup görevlendirilen ekiplerce sahada çalışmalar devam etmektedir.
RİZE İLİNE GELEN NAKDİ YARDIMLAR
Afete müdahale ve hayatın normalleştirilmesi faaliyetlerinde kullanılmak üzere Rize ilimize Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca 1 milyon, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca 11,5 milyon ve AFAD Başkanlığınca 5 milyon TL olmak üzere toplam 17.500.000 TL gönderilmiştir.