Samsun’da arıcılıkta kışlatma dönemi başladı

Samsun’da arıcılıkta kışlatma döneminin başladığını duyuran Samsun Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam, uyarılarda bulundu.
Samsun’da arıcılıkta kışlatma dönemi başladı

Samsun Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam, arıcılıkta kışlatma döneminin başladığını belirterek arıcıların dikkat etmesi gereken hususlar hakkında önemli bilgiler paylaştı. Sağlam, “Arılar kış uykusuna yatmazlar, petekler üzerinde kümelenerek kışı geçirirler. Kışlatma dönemi, arıcılıkta başarı için kritik bir süreçtir” dedi.

Samsun’da Arıcılığın Ekonomik Önemi

Arıcılık faaliyetlerinin tarımsal üretimde önemli bir yere sahip olduğunu ifade eden Sağlam, “Arıcılık ekonomik anlamda yapılan bir tarımsal faaliyettir. Bal, polen, propolis, arı sütü gibi ürünlerin yanı sıra ana arı ve oğul arı gibi materyallerin üretimiyle sürdürülebilirlik açısından büyük katkı sağlar. TÜİK 2023 verilerine göre Samsun’da 1.846 işletme arıcılık yaparken, toplam 97.448 arılı kovan bulunuyor” bilgisini paylaştı.

Arıları Kışa Hazırlama Yöntemleri

Kışlatma döneminde dikkat edilmesi gerekenleri açıklayan Sağlam, arıların ya kışlaklarda ya da gerekli tedbirler alındıktan sonra dışarıda kışlatılması gerektiğini belirtti:

Bal ve polen depolama: Kışın kolonilere bal ve polen içeren petekler bırakılmalıdır. Ancak peteklerin alt yarıları boş olmalı, çünkü arılar bu bölgelerde kümelenir.

Ortam ısısı: Arılar, biyolojik faaliyetleri için 33-36 derece, uçabilmek için ise minimum 7-8 dereceye ihtiyaç duyar.

Sağlam, “Kuluçkalıktaki bal hasat edilmemeli, arıya bırakılmalıdır. İlkbahara kadar arılar, yavru yetiştirmek için yeterli besine ihtiyaç duyar” dedi.

Zayıf Koloniler ve Hastalık Mücadelesi

Arıcıların zayıf kolonileri birleştirmesi gerektiğini vurgulayan Sağlam, “Ana arısı yaşlanmış, verimsiz koloniler birleştirilmelidir. Varroa ve diğer zararlılarla mücadele sonbahar döneminde mutlaka yapılmalıdır. Kovanlarda gerekli düzenlemeler yapılarak boşluklar kapatılmalı, kovanlar nem ve rüzgârdan korunmalıdır” ifadelerini kullandı.

Kışlatmada Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Kışlatma sürecinde alınması gereken tedbirleri sıralayan Sağlam şunları belirtti:

Kovan yerleşimi: Kovanlar yerden 30-40 cm yükseğe yerleştirilmeli, rüzgârsız ve nemsiz alanlar tercih edilmelidir.

İzolasyon: Kovan içi sıcaklık korunmalı, nem ve rutubet önlenmelidir.

Uçuş delikleri: Delikler uygun ölçüde daraltılmalı, havalandırma sağlanmalıdır.

Besin takviyesi: Kış süresince arılara yeterli miktarda bal ve polen bırakılmalıdır.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir