İklim değişikliğinin etkileriyle birlikte artan düzensiz yağışlar ve taşkın riskleri, özellikle yerleşim yerlerinde ciddi sorunlara yol açıyor. Mevcut dere yataklarının yetersiz kalması nedeniyle taşkın kontrol önlemleri hızla hayata geçiriliyor. Bu kapsamda, Doğu Karadeniz’in en fazla yağış alan bölgelerinden biri olan Hopa ilçesinde, Sundura Deresi’nde taşkın kontrol çalışmaları yoğun şekilde sürdürülüyor.
Sundura Deresi’nde Taşkın Kontrol Duvarları Yenileniyor
Hopa’nın Sundura Deresi Havzası’nda, sık sık yaşanan taşkınların önüne geçmek amacıyla Taşkın ve Rusubat Kontrolü 1. Kısım İnşaatı projesi yürütülüyor. Hidrolik kesiti yetersiz kalan mevcut taşkın kontrol duvarları yıkılarak yenileri inşa ediliyor.
Proje kapsamında şu ana kadar:
Sağ sahilde 600 metre taşkın kontrol duvarı tamamlandı.
Yeni yapılacak duvarlar için beton dökme ve kazı çalışmaları devam ediyor.
Taşkın Önleme Projesi 11 Köy ve 660 Dekar Tarım Arazisini Koruyacak
Projenin tamamlanmasıyla birlikte Hopa ilçe merkezi ve çevresindeki 11 köy, taşkın riskine karşı güvence altına alınacak. Ayrıca, 660 dekar tarım arazisi taşkınlardan korunmuş olacak. Bu çalışmalar, hem yerleşim alanlarını hem de bölgedeki tarımsal üretimi güvence altına alarak ekonomik kayıpların önüne geçmeyi hedefliyor.
Kaynak: