Artvin’de dev kabuk böceği ile mücadele! Trabzon’a gönderildi
Artvin'de dev kabuk böceği ile biyolojik mücadele kapsamında 4 milyon terminatör böcek üretildi.
Artvin Orman Bölge Müdürlüğü, zararlı böceklerle biyolojik mücadele kapsamında laboratuvarlarda toplamda 4 milyon 256 bin 234 adet Rhizophagus Grandis (terminatör böcek) üreterek doğal dengeyi sağlamada önemli bir adım attı.
Dev Kabuk Böceği ile Mücadele
Artvin ormanlarına 1970’li yıllarda giriş yapan ve büyük zarara yol açan Dev Kabuk Böceği (Dendroctonus micans), özellikle ladin ormanlarının en büyük tehdidi oldu. Rhizophagus Grandis (terminatör böcek) ise 1985 yılından itibaren bu zararlı böcekle biyolojik mücadelede kullanılmaya başlandı. 2024 yılına kadar Artvin, Ardanuç ve Şavşat’taki laboratuvarlarda üretilen böcekler, Dev Kabuk Böceği’nin zarar verdiği alanlara salınarak doğal dengenin sağlanmasına katkı sundu.
4 Milyon Terminator Böcek Zararlı Böcekle Mücadelede Kullanıldı
1985-2024 yılları arasında laboratuvarlarda toplam 4 milyon 256 bin 234 adet terminatör böcek üretildi. Zararlı böceğin yoğun olduğu sahalara salınan bu böcekler sayesinde ormanlardaki doğal denge büyük ölçüde sağlandı.
2005 yılından itibaren doğal denge sağlanmış olsa da, zararlı böcek popülasyonunun arttığı alanlara takviye amaçlı Rhizophagus Grandis üretimi sürdürüldü.
Üretimden Farklı Bölgelere Takviye
Artvin Orman Bölge Müdürlüğü’nce üretilen terminatör böceklerden:
958 bin 678’i Trabzon’a, 179 bin 250’si Erzurum’a, 71 bin adedi Giresun Orman Bölge Müdürlüklerine verildi.
Üretim Yöntemleri ve Mekanik Mücadele
Rhizophagus Grandis üretiminde larvadan üretim metodu, erginden üretim metodu ve kutu metodu olmak üzere üç farklı yöntem uygulanıyor.
Ayrıca, laboratuvar üretimi için her yıl köylülerden ücret karşılığında yaklaşık 800 bin adet D.micans’ın ergin ve larvaları toplanıyor. Bu yöntemle zararlı böcek popülasyonu hem mekanik hem de biyolojik yöntemlerle kontrol altına alınıyor.
Kaynak: