Koray Aydın, Yomra'daki yol sorununu Meclis gündemine taşıdı

Bağımsız Ankara Milletvekili Koray Aydın; Yomra-Özdil-Oymalı-Yağmurdere yolunu Meclis'e taşıdı.
Koray Aydın, Yomra'daki yol sorununu Meclis gündemine taşıdı

Bağımsız Ankara Milletvekili ve Eski Bayındırlık ve İskân Bakanı Koray Aydın, Bakanlığı döneminde kendi takibi ve onayıyla 2000 yılında karayolları ağına alınan ve yaklaşık 20 km’lik kesimi o dönem asfaltlanan Yomra-Özdil-Oymalı-Yağmurdere yolunun, 24 yıldır yılan hikayesine dönen yapım sürecini yazılı soru önergesiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşıdı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun cevaplandırması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi veren Koray Aydın, önergesinde yolun inşasıyla ilgili bir dizi sorunun yanı sıra özellikle yöre halkı ve bu yolu kullanan tüm yolcuların kâbusu haline gelen taş ocakları sorununa da geniş yer verdi.

Yomra-Özdil-Oymalı-Yağmurdere yolunun yıl sonunda tamamlanacağına dair Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2019, 2021 ve 2022 yıllarında Trabzon’da aynı cümlelerle 3 ayrı açıklaması olduğunu da hatırlatan Ankara Milletvekili Koray Aydın, bizzat Cumhurbaşkanı tarafından verilen bu sözlere rağmen yolun halen tamamlanmamış olması nedeniyle Cumhurbaşkanını, Trabzon ve Yomra halkını yanıltan yetkili ve sorumlular hakkında bugüne kadar hangi işlemlerin yapıldığını da sordu.

Yomra-Özdil-Oymalı-Yağmurdere yolunun karayolları standartlarına uygun olarak yapım süreci ve taş ocakları sorunlarıyla ilgili bugüne kadar yerel basının, sivil toplum kuruluşlarının, muhtarların, belediye başkanlarının ve Milletvekillerinin yaptığı girişim ve çalışmalara da değinen Koray Aydın, önergesinde konunun etraflıca anlaşılması ve sorunların tümüyle çözülmesi için akla gelen tüm soruları açık ve net bir şekilde ifade etti.

Bağımsız Ankara Milletvekili Koray Aydın’ın yazılı soru önergesinin tamamı şöyle:

57. Cumhuriyet Hükümetinde Bayındırlık ve İskân Bakanı olduğum dönemde, 2000 yılında bizzat takibim ve onayımla Karayolları Genel Müdürlüğü karayolu ağına dahil edilen yaklaşık 75 km uzunluğundaki Yomra-Özdil-Oymalı-Yağmurdere karayolu, aradan geçen yaklaşık 24 yılda bir türlü karayolu standartlarına uygun olarak inşa edilememiş ve ne yazık ki yolun sağlıklı bir şekilde ulaşıma açılması sağlanamamıştır.

Karayolları ağına dahil edilen bu yolun Yomra-Özdil-Oymalı arasındaki yaklaşık 20 km’lik kesimi de Bakanlığım döneminde süratle asfaltlanmıştır. Asfaltlanan kesime bu yolun yapım güzergahı kapsamında, iktidarınız dönemi boyunca 22 yıldır bir metre bile asfalt ilave edilmediği gibi, yolun geriye kalan kesimi de ne yazık ki çoğunlukla toprak ve ham yol niteliği taşımakta, kış aylarında da ulaşıma kapanmaktadır.

İktidar döneminizde aradan geçen 22 yıl boyunca Yomra-Özdil-Oymalı-Yağmurdere yolunun karayolu standartlarına uygun bir şekilde inşa edilmesi bir yana, doğru düzgün bakımı ve onarımı bile yapılamamıştır.

Öte yandan yolun Yomra-Özdil-Oymalı güzergahında bulunan ve halen faal olan taş ocakları trafik güvenliğini ve dolayısıyla can ve mal güvenliğini açıkça tehdit etmektedir. Geçmiş yıllarda kaya düşmesi sonucu 3 vatandaşımızın hayatını kaybettiği, bugüne kadar çok sayıda yaralanmalı ve hasarlı kazanın meydana geldiği taş ocakları mevkii, yöre halkının ve bu yolu kullanan tüm yolcuların kâbusu haline gelmiştir.

Yomra-Özdil-Oymalı-Yağmurdere yolunun karayolları standartlarına uygun şekilde inşa edilerek ulaşıma açılması ile yöre halkının ve yolcuların can ve mal güvenliğini açıkça tehdit eden taş ocakları sorununun ortadan kaldırılması için sivil toplum kuruluşları bir araya gelerek platformlar kurmuş, açıklamalar yapılmış, basın toplantıları düzenlenmiş, Belediye Başkanları, STK temsilcileri, siyasi partiler ve muhalefet Milletvekilleri tarafından konu defalarca gündeme getirilmiş, ancak ne yazık ki bu güne kadar bir arpa boyu yol alınamamıştır.

Hatta Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, 2019 yerel seçimleri öncesinde Trabzon’da yaptığı konuşmada “Yomra, Özdil, Oymalı, Yağmurdere Karayolunu da bu sene tamamlıyoruz” demiş, bu tarihten 2 yıl sonra 16 Şubat 2021 tarihinde partisinin il kongresinde yaptığı açıklamada “Yomra, Özdil ve Yağmurdere yolunu, bu yıl inşallah nihayete erdiriyoruz” diye söz vermiş ve nihayet Sayın Cumhurbaşkanı 30 Ocak 2022 tarihinde Trabzon’da yapılan toplu açılış töreninde “Yomra, Özdil, Yağmurdere yolunu da bu sene tamamlıyoruz” demiştir.

Bu çerçevede;

1- Sayın Cumhurbaşkanına 2019, 2021 ve 2022 yıllarında tam 3 kez “Yomra-Özdil-Oymalı-Yağmurdere yolunu tamamlayacağız” sözünü verdirecek bilgilendirmeyi yapan, böylece hem Sayın Cumhurbaşkanını hem de Trabzon ve Yomra halkını açıkça yanıltan ama yolu da bir türlü tamamlamayı beceremeyen yetkili ve sorumlular hakkında Bakanlığınızca herhangi bir işlem yapılmış mıdır?

2- Sayın Cumhurbaşkanının tam 3 kez aynı konuda söz vermesine rağmen bir türlü tamamlanmayan bu yolla ilgili kendisine herhangi bir sunumunuz veya bilgilendirmeniz oldu mu? Bilgilendirmeniz olmadıysa kendisini ne zaman bilgilendirmeyi düşünüyorsunuz? Bilgilendirmeniz olduysa Sayın Cumhurbaşkanı tarafından bu konuyla ilgili tarafınıza bir uyarı veya talimat verilmiş midir? Verilmişse bu uyarı ve talimat üzerine hangi işlemleri yaptınız ve hangi adımları attınız?

3- Yomra-Özdil-Oymalı-Yağmurdere yolu ne zaman tamamlanacak ve güvenli bir şekilde hangi tarihte ulaşıma açılacaktır?

4- Hem taş ocaklarının işletmeye açık olması hem de yolun kesintisiz olarak trafiğe açık olması aynı anda mümkün müdür? Mümkünse neden yol sık sık trafiğe kapatılmaktadır? Mümkün değilse yıllar yılı yöre halkını ve yolcuları canından bezdiren bu soruna yönelik çözümünüz nedir?

5- Taş ocakları kapatılmayacaksa dinamit patlatılması, kaya düşmesi, heyelan ve diğer tehlikelere karşı yolun çoğunlukla önceden haber vermeksizin sık sık trafiğe kapatılması dışındaki çözümler ne zaman devreye alınacaktır?

6- Taş ocağı işletmeleri ve Bakanlığınızca bugüne kadar alınan ancak yöre halkının ve yolcuların sorunlarına asla çözüm ve çare olmayan tedbirlere ilave olarak, yolu sürekli olarak açık tutacak ve yolcuların can ve mal güvenliğini de en üst düzeyde temin edecek şekilde yeni ve kalıcı tedbirler alınması ne zaman sağlanacaktır?

7- Mevcut taş ocaklarının yola cephe olan sınırları karayollarındaki kanuni sınır ölçülerine uygun mudur? Uygun değilse nasıl işletme ruhsatı almışlardır? Uygunsa yol neden sık sık trafiğe kapatılmaktadır? Taş ocaklarının denetimi görevi hangi kurumlara aittir? Bugüne kadar mevzuata aykırı işlem ve eylemler için kesilen cezalar var mıdır? Varsa miktarları ne kadardır?

8- Mevcut taş ocaklarında yolun üst seviyesindeki patlatmalardan kaynaklı olarak askıda bulunan ve yolcuların can ve mal güvenliği açısından tehlike arz eden kaya kütlelerinin düzenli olarak tespiti, takibi ve temizlenmesi işleri, gereğince ve yeterince yapılmakta mıdır? Gereğince ve yeterince yapılmıyor ise meydana gelecek kazalarda yaşanacak can ve mal kayıplarının hesabını kim verecektir?

9- Yomra ilçe merkezi, Namıkkemal, Gürsel, Yokuşlu, Çamlıca, Yenice, Kayabaşı, Kömürcü, Gülyurdu, Taşdelen, Kıratlı, Ocak, Özdil, Tepeköy, Oymalı, Demirciler, Tandırlı, Çamlıyurt ve Maden mahalleleri olmak üzere toplam 19 yerleşim yeri ile Trabzon ve Gümüşhane illerine bağlı çok sayıda yaylaya ulaşım hizmeti veren, on binlerce yolcunun kullandığı Yomra-Özdil-Oymalı-Yağmurdere yolu güzergahında seyahat yolcuların can ve mal güvenliğini açıkça tehdit eden taş ocakları, ne zaman kapatılacaktır?

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir