Artvinli arıcılara AB'den destek

"TR90 Düzey 2 Bölgesi Kalkınma Programı" kapsamında Artvin Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından hazırlanan “Artvin Arı Ürünleri Verimlilik ve Ürün Çeşitlendirme” ve Merkezi Finans ve İhale Birimi'ne sunulan proje kabul edildi. TR90 Düzey 2 Bölgesi Kalkı

Artvinli arıcılara AB'den destek

"TR90 Düzey 2 Bölgesi Kalkınma Programı" kapsamında Artvin Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından hazırlanan “Artvin Arı Ürünleri Verimlilik ve Ürün Çeşitlendirme” ve Merkezi Finans ve İhale Birimi'ne sunulan proje kabul edildi.

 

TR90 Düzey 2 Bölgesi Kalkınma Programı" kapsamında Artvin Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından hazırlanan “Artvin Arı Ürünleri Verimlilik ve Ürün Çeşitlendirme” ve Merkezi Finans ve İhale Birimi'ne sunulan proje kabul edildi Projeye ait sözleşme 5 Aralık 2007 tarihinde Ankara'da imzalandı. Artvin Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından imzalanan 60 bin Euro tutarındaki projenin yüzde 90'ı Avrupa Birliği tarafından finanse edilecek.


Projenin imzalanmasıyla ilgili açıklamada bulunan Artvin Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı A. Necmi Yazıcı proje hakkında şu bilgileri verdi; “TR 90 Düzey 2 Bölgesi Yerel Kalkınma Girişimleri Hibe programı çerçevesinde Artvin ili Arı Yetişticileri Birliği olarak, Merkezi Finans İhale Birimine iki proje ile başvuruda bulunduk. Bunlardan “Artvin Arı Ürünleri Verimlilik ve Ürün Çeşitlendirme” projemiz, hibe almaya hak kazanmıştır.

 

Bilindiği gibi, İlimizin zengin bitki örtüsü, arıcılık faaliyeti açısından doğal sermaye niteliğindedir. Arı yetiştiriciliği işi, doğayı koruyarak kullanan müstesna bir faaliyettir. Bu proje ile arıcılık faaliyetinin ekonomik kayıplarının önlenmesi ve arıcılık sektörüyle ilgili yan faaliyet alanlarının gelişmesi hedeflenmektedir. İlimizdeki arı yetiştiricilerinin bal dışında, polen, propolis, arı sütü, balmumu gibi arı ürünlerini de paketleyerek üretimlerini çeşitlendirmesi yeni gelir kaynakları yaratacaktır.

 

Artvin'de birliğimiz üyesi 200 adet arı yetiştiricisi projeden doğrudan yararlanacaktır, ancak paylaştıkça çoğalanan tek şey “bilgi” olduğuna göre, projenin çoğaltan etkisi; toplam faydayı katlayarak aktaracaktır. Eğitimden yararlanan arıcılarımız edindikleri bilgiyi paylaşarak; ilimizdeki tüm arıcıların eğitilmesini sağlayacaktır. İşin bu yönü bizi heyecanlandırmakta ve şevkimizi artırmaktadır.

 

Arıcılar, faaliyetleri gereği sektörün ana sermayesi olan doğal kaynakları ve çevreyi korumanın garantisidir. Bu proje, ilimizin özgün ürünleri olan kestane balının ve kumar balının ülke ve hatta dünya çapında tanınmasını da sağlayacaktır. Bal ve diğer arı ürünlerinde dünya standartlarında üretim anlayışını geliştirecek olan projemizin, yeni gelir kaynakları ve istihdam olanakları yaratmasını beklemekteyiz.

 

“Artvin Arı ürünleri verimlilik ve ürün çeşitlendirme” projesi, bal ve diğer arı ürünleri yanı sıra, kovan, petek, balmumu, ilaç, ambalaj gibi pek çok yan sanayi kollarında da geliştirici etki yaratacaktır.  Bu da Artvin'de yeni gelir kaynakları ve istihdam olanakları yaratacaktır. Projenin sağlayacağı üretime bağlı gelir artışı, hane halkı harcamalarını artıracak, dolayısıyla ilimizin ekonomik hayatı canlanacaktır. Üretim sorumluluğu olan bir sivil toplum örgütü olarak Birliğimiz, sektörün ekonomik getirisini yükseltecek her türlü faaliyetin içinde yer almayı görev kabul etmektedir.

 

Arıcılık sektörüne eğilimli ve profesyonel girişimciler kazandırmayı amaçlayan bu proje, ilimiz arıcılarının deneysel bilgi birikimini eğitimle bütünleştirerek yüksek bir sinerji yaratacaktır.

 

Artvin ilinin yerel kalkınmasında önemli bir katkı sağlayacağına yürekten inandığımız bu projenin gerçekleştirilmesi sırasında başta Tarım İl Müdürlüğü olmak üzere ve destek verecek olan bütün kuruluşlara ve değerli hemşerilerimize şimdiden teşekkür ederim”.

 

Hayati Akbaş

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler