Bakanlık Balıklar için alarma geçti
Trabzon'da on binlerce kırmızı benekli alabalığın ölümüne yol açan olayda, 2014 yılında orman içi sulara yerleştirilecek 6 milyon yavru da yok oldu Trabzon'da on binlerce kırmızı benekli alabalığın ölümüne yol açan olayda, 2014 yılında orman içi sulara ye
Trabzon'da on binlerce kırmızı benekli alabalığın ölümüne yol açan olayda, 2014 yılında orman içi sulara yerleştirilecek 6 milyon yavru da yok oldu Trabzon'da on binlerce kırmızı benekli alabalığın ölümüne yol açan olayda, 2014 yılında orman içi sulara yerleştirilecek 6 milyon yavru da yok oldu. Olay sonrası derhal harekete geçen Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, anaç yakalama programı oluşturarak işe başladı.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Ahmet Özyanık, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, 16 Ağustos 2013 tarihinde Trabzon Maçka Altındere Alabalık Üretme ve Yetiştirme İstasyonu'nda meydana gelen olayda yalnızca anaç alabalıkların değil, milyonlarca alabalık yavrusunun da telef olduğunu söyledi. Altındere Deresi'nden Maçka Altındere Alabalık Üretme ve Yetiştirme İstasyonu'na gelen sularda, çimento kokusu yayılması ve suyun renk değiştirmesi sonucu yapılan kontrolde, anaçların tutulduğu havuzlarda balık ölümlerine rastlandığını anımsatan Özyanık, 8 yıllık çalışmalarla elde edilen yaklaşık 12 bin adet anaç balığın tamamının telef olduğunu kaydetti. Özyanık, "Burada sadece anaç doğal alabalıklar ölmemiş, 10 bin anaç balık ile 2014 yılında üretilmesi planlanan 6 milyon doğal alabalık yavrusu da zayii olmuştur" dedi.
EYLEM PLANI HAZIRLANDI
Aynı su kaynağını kullanan özel sektöre ait iki istasyondaki tüm balıkların da ölümüne yol açan olaya dereye dökülen grobeton ile katkı maddelerinin neden olduğunu kaydeden Ahmet Özyanık, "Tesisimizde bulunan yavru balıklar ise farklı bir su kaynağından beslendikleri için herhangi bir ölüm gerçekleşmemiştir. 2013 yılı yavru alabalık salım programında herhangi bir aksaklık yaşanmayacak olup, yıl sonuna kadar 3 milyon 72 bin yavru doğal alabalık, anaçlarının alındığı orman içi su kaynaklarına bırakılacaktır. Projenin önümüzdeki yıllarda da devam etmesi ve kaybedilen zamanın en kısa sürede kazanılması için eylem planı hazırlanmış, bu kapsamda; 10 ilde (Trabzon, Rize, Giresun, Artvin, Gümüşhane, Tunceli, Ardahan, Bayburt, Bolu, Zonguldak) 40 su kaynağından yeniden anaç balık yakalama çalışmalarına başlanmıştır" şeklinde konuştu.
MAÇKA'DA AÇIK KAPATILACAK
Bu eylem planıyla; çalışma kapsamındaki illerdeki DKMP Şube Müdürlükleri'nden de destek alınarak Maçka Altındere Alabalık Üretme ve Yetiştirme İstasyonu'nun en kısa sürede yavru üretiminde istenilen seviyeye ulaşması sağlanacak. DKMP Genel Müdürü Ahmet Özyanık, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın, "Doğal Alabalık Üretilmesi, Yetiştirilmesi ve Orman İçi Suların Balıklandırılması Projesi" kapsamında 2014 yılı yavru doğal alabalık salım programının aksamadan devam edeceğini de bildirdi. Özyanık, "Türkiye'de Trabzon-Maçka Altındere Alabalık Üretme İstasyonu dışında Mersin'de, Mersin-Çamlıyayla- Bahçe Alabalık İstasyonu vardır. Bunlara ilave olarak orta ve batı bölgeleri ile Bolu Abant ve Yedigöller'in doğal alabalıklarından üretim yapmak için Bolu'da Doğal Yavru Alabalık Üretim İstasyonu yapımına başlanmıştır. Bolu Abant'ta İnşası devam eden istasyonun bu yılsonunda tamamlanarak, 2014 yılında üretime başlaması planlanmaktadır. Tabiata daha fazla destek sağlayarak memleketimizin biyolojik çeşitliliğinin artırılabilmesi için genel Müdürlüğümüz çalışmalarına devam etmektedir" dedi.
"ORMAN İÇİ SULAR BALIKLANDIRILIYOR"
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü; bilinçsiz ve aşırı avlanma sonucu nesilleri tehlike altına giren doğal (kırmızı benekli) alabalıkların çoğaltılması amacıyla 2005 yılında "Doğal Alabalık Üretilmesi, Yetiştirilmesi ve Orman İçi Suların Balıklandırılması Projesi" başlatmıştı. Söz konusu proje kapsamında DKMP 12. Bölge Müdürlüğü'ne bağlı Trabzon Şube Müdürlüğü Maçka Altındere Alabalık Üretme ve Yetiştirme İstasyonu'nda yavru üretimine başlanmıştı. Bugüne kadar 6 milyon 326 bin adet yavru alabalığın doğaya bırakıldığı projeyle; Türkiye'nin doğal alabalık türlerinin üretimi ve üretilen bireyler ile orman içi su kaynaklarındaki tahrip olan alabalık popülasyonlarının optimum düzeye ulaştırılması, sportif balık avcılığının geliştirilmesi planlanıyor.