Balıkçılar acil çözüm bekliyor

Karadenizli balıkçılar, büyük balıkçı tekneleri ve kirliliğin denizlerdeki balık türü ve miktarını 25 yıl öncesine göre büyük ölçüde azalttığını ileri sürerek bu tehlikenin önüne geçilmesi için büyük teknelere birkaç yıl avlanma yasağı getirilmesini isted

Balıkçılar acil çözüm bekliyor

Karadenizli balıkçılar, büyük balıkçı tekneleri ve kirliliğin denizlerdeki balık türü ve miktarını 25 yıl öncesine göre büyük ölçüde azalttığını ileri sürerek bu tehlikenin önüne geçilmesi için büyük teknelere birkaç yıl avlanma yasağı getirilmesini istedi.

Her yıl 1 Eylül'de başlayan denizlerdeki avlanma sezonu, balık türü ve miktarına göre 1 Nisan ile 1 Mayıs tarihleri arasında sona eriyor. Avlanma yasağı ile balıkların göç ve üreme dönemlerinde avlanmasının önüne geçilerek denizlerdeki yaban hayatının dengesinin korunması amaçlanıyor.

Küçük balıkçı tekneleri yasak kapsamının dışında tutulurken, Trabzon'da bu yolla geçimini sağlayan balıkçılar, büyük balıkçı tekneleri ve uygulanan avlanma yöntemleri ile denizlerdeki kirliliğin Karadeniz'deki balık türü ve miktarını 25 yıl öncesine göre önemli ölçüde azalttığını dile getirdi. Karadeniz'de balık türlerindeki çeşitlilik ve bolluğun yeniden eski haline dönmesi için özellikle büyük teknelere birkaç yıl boyunca avlanma yasağı getirilmesini isteyen balıkçılar, aksi takdirde yakın gelecekte mevcut balık türlerinin de yok olacağını ileri sürerek şunları dile getirdi:

“Bugün Karadeniz'de balık çeşidi 25 yıl öncesine göre çok azaldı. Yaklaşık 25 yıl önce İspariza, Kötek, Mavroşgil, Kırlangıç, Lüfer, İzmarit gibi balık çeşitleri bolca avlanırdı. Şimdi ise sadece mezgit, istavrit, nadiren barbon, kefal gibi balıkları avlıyoruz. Bu gidişle denizde balık nesilleri tamamen tükenecek. Bunun bize göre en önemli nedeni, trolle avlanma ve denizin aşırı oranda kirlenmesi. Uygulanan avlanma yasağı da yeterli olmamaktadır. Troller, avlanma döneminde denize serdikleri ağlara dipteki yavru balıkların da takılması sonucunda yok olmasını neden olunmaktadır. Bizler, küçük balıkçılar olarak en az 2-3 yıl avlanma yapılmamasından yanayız. Devlet bu yönde acil bir politika belirlemeli. Bu gidişle Karadeniz'de var olan balık çeşitleri de kısa sürede tükenme noktasına gelebilir.”

“BALIKÇILIK MESLEĞİNE İLGİ YOK”

Küçük teknelerle yapılan avcılığın da getirisinin giderek azaldığını ve bu nedenle yeni neslin balıkçılığa ilgi duymadığını belirten balıkçılar, “Artık bu mesleği çocuklarımıza önermiyoruz. Çünkü deniz artık eskisi gibi cömert davranmıyor. Eskiden avladığımız balıkla bir aileyi rahatlıkla geçindirebilirdik, şimdi ise mazot parasını bile karşılayamıyoruz. Bazen evimize balık bile getiremediğimiz günler olmuştur” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler