Bankacılık sektörü kâr rekoru kırdı
Amerikan bankaları kâr rekoru kırdılar. Bu rekorun kırılmasında büyük bankaların rolünün büyük olduğu belirtiliyor Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC) raporunda, sektörün ilk çeyrekte 40,3 milyar dolar kar ettiği, bu rakamın şimdiye kadar çeyreklik bazd
Yayınlanma:
Amerikan bankaları kâr rekoru kırdılar. Bu rekorun kırılmasında büyük bankaların rolünün büyük olduğu belirtiliyor
Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC) raporunda, sektörün ilk çeyrekte 40,3 milyar dolar kar ettiği, bu rakamın şimdiye kadar çeyreklik bazda görülen en yüksek miktar olduğu vurgulanırken, bunun geçen yılın ilk çeyreğine göre yüzde 15,8'lik bir artışa denk geldiği kaydedildi.
Raporda, bankacılık sektöründeki karın, bankaların 2008 krizinden bu yana ilerleme kaydettiğini gösterdiği, ancak sektörde resesyon yaşayan ekonomileri geri kazanmak için hala geniş kapsamlı bir mücadele verildiğinin altı çizildi.
Bir yıldan az sürede kazançlarını iyileştiren bankaların, Amerikan bankalarının yarısı olduğu ve bu oranın 2009’dan bu yana en düşük seviyeyi işaret ettiği belirtilen raporda, bunun sektördeki büyümenin büyük finansal kuruluşlar tarafından desteklendiğini gösterdiği kaydedildi.
Fed'in eski danışmanı olan ve şu anda Boston Üniversitesi finans, hukuk ve siyaset merkezini yöneten Cornelius Hurley, “Büyükler ve diğerlerinin arasındaki uçurum dev gibi” dedi.
Büyük bankaların müşterilerine sattıkları ürünlerden gelir elde ettiğini ve daha az borçlandığını belirten Hurley, bu borçlanmanın, yeni iş alanların yaratılmasında ve ekonominin ısınmasında hayati önem taşıdığını söyledi.
FDIC Başkanı Martin Gruenberg de bankacılık sektörünün 3 yıl öncesine göre daha güçlü hale geldiğini ifade etti. Faiz ve borçlanma talebinin nispeten azalmasıyla, kar marjlarının düştüğünü kaydeden Gruenberg şöyle konuştu:
"Fed’in düşük faiz politikaları, borçlanma ve harcamayı hareketlendirip, ekonomik büyümeyi hızlandırma amacı taşıyor. Çoğu banka, mali kriz sonrasında borç verme politikalarında daha iyi kredi puanları, yüksek meblağlarda peşinat ödemeleri gibi daha katı standartlar uyguladılar. Böylece krediler pazarlık konusuna dönüşürken, kredileri sadece bu şartları yerine getirebilenler alabildi."
ABD'de bankacılık sektörünün sağlıklı olduğunun başka bir göstergesi ise, az sayıda bankanın başarısızlık riski taşıması. FDIC’in ‘sorunlu bankalar’ listesindeki bankaların sayısı geçen yıl sonunda 651’den 612’ye düştü. Bu yıl ise listeye 13 banka eklendi. Geçen yıl 51 banka kapatılmıştı, 2001 yılında 92 ve 2010 da ise 157 bankanın faaliyetleri sona ermişti. 2010’da kapatılan bankaların sayısı, 1992 krizinden bu yana bir yıl içinde görülen en fazla kapatılmaydı.
Uluslararası derecelendirme kuruluşu Moody’s, geçen salı günü Amerikan bankacılık sektörünün not görünümünü ‘negatif’ten ‘durağan’a çevirmişti. Bu 5 yıl içinde gözlenen ilk artış oldu.
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.