Bıçak parası gibi
KOBİDER Başkanı Nurettin Özgenç, Bankaların kullandırdıkları tüketici ve işletme kredilerinde genelde dosya parası olarak adlandırılan ve kredi kullanımından kaynaklanan masraflar için alınan paralar cep yakıyor. Bu haksız olduğunu düşündüğümüz uygulamaya
KOBİDER Başkanı Nurettin Özgenç, Bankaların kullandırdıkları tüketici ve işletme kredilerinde genelde dosya parası olarak adlandırılan ve kredi kullanımından kaynaklanan masraflar için alınan paralar cep yakıyor. Bu haksız olduğunu düşündüğümüz uygulamaya bir an önce son verilmelidir dedi.
Özgenç, Bankadan bankaya büyük farklılıklar gösteren masraflar bazen kullanılan kredinin yüzde 10'unu da aşıyor. 1 milyar liralık bir tüketici kredisinin masrafı bazı bankalarda 140 milyon liraya kadar çıkabiliyor şeklinde konuştu.
PARA ALMAK ETİK DEĞİLDİR
İşletme sahiplerinin yüzde 2'lik dosya parası talebi ile karşı karşıya kaldıklarını belirten Özgenç, Finansman sıkıntısı çeken KOBİ'ler işletmelerini ayakta tutmak için kredi kullanmak zorunda kaldığından haliyle bankalara başvuruyorlar. İşletme sahipleri kredi işlemleri sonrası %2 dosya parası talebiyle karşı karşıya kalıyorlar. Oysa ticarette yapılan alışveriş sonrası nakliye, koli ambalaj ve paketleme vs. parası istenmediği gibi dosya parası da istenmemelidir.
Banka yetkilileri, söz konusu masraflara ilişkin yaptıkları açıklamalarda;
"Müşterilere kredi verilirken araştırma yapıyoruz. Bu araştırma bankaların veri bankası olan kredi kayıt bürosunun yanı sıra, Merkez Bankası kayıtları ve piyasadan sağlanıyor. Bankalar, söz konusu bu araştırmalar için de belirli miktarlarda ödeme talep ediyoruz diyorlar.
KOBİDER Başkanı Özgenç; bu düşünce ve uygulama yanlıştır! Siz bir ürün satıyorsunuz topladığınız mevduatın veya aldığınız yurt dışı kredisinin üzerine kar oranınızı eklersiniz ürünlerinizi müşterilerinize sunarsınız; beğenirse alır beğenmezse almaz! Üzerine başka değişik isimler altında para almak etik değildir, alınmamalıdır. Bu; Maaşını bağlı olduğu kurumundan alan doktorun ayrıca ameliyat olacak sedyedeki hastasından "bıçak parası' istemesi gibidir dedi.
REHİN KALDIRMA YAZISINDAN ÜCRET ALINMAZ
Rehin kaldırma yazısından da ücret alındığını belirten Özgenç, Kredi çektiği bankadan 'rehin kaldırma yazısı' isteyen KOBİ 40 YTL istenince, tüketici, hakem heyetine şikâyette bulunmuştu. Avukatı aracılığıyla bankaya da ihtarname çeken müşteri bu yüzden toplam 115 yeni lira harcamak zorunda kalmıştı. Heyet, şikâyeti haklı bulmuş ve bankanın 40 YTL' yi iade etmesine karar vermişti.
Bankalar Hesap işletim ücreti, kart kullanım bedeli, havale ücreti, masraf, komisyon diye bir yol tutturmuşlar. Zor durumda olan KOBİ'leri nasılsa "eli mahkûm ödeyecek"tabirinden, geçenden beş geçmeyenden on akçe para alan"deli dumrul" gibi davranıyorlar.
Verilen kararlara rağmen bankaların yanlışta ısrar ettiğini kaydeden KOBİDER Başkanı Nurettin Özgenç, "Uğradığı haksızlığı mahkemeye taşıyan KOBİ, parasını geri alıyor. Bankalar ise kesinleşen mahkeme kararlarına rağmen kesintide ısrar ediyor. Bu yapılan haksızlıktır. BDDK, bu durumu görmezden gelemez. Uygulamada birlik olması için illa herkesin mahkemeye başvurması mı gerekiyor?" ifadelerini kullandı.