Çamburnu Tersanesi bitiyor
AK Parti Trabzon Milletvekili, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl, Trabzon'un Sürmene ilçesinde yapımı devam eden Çamburu Tersanesi'nde incelemelerde bulundu. Yaklaşık beş bin insanın çalışacağı Çamburnu Tersanesi'nd
AK Parti Trabzon Milletvekili, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl, Trabzon'un Sürmene ilçesinde yapımı devam eden Çamburu Tersanesi'nde incelemelerde bulundu.
Yaklaşık beş bin insanın çalışacağı Çamburnu Tersanesi'nde 200 metrelik gemilerin inşa edileceğini ifade eden Erdöl, burasını tamamen eğitim alt yapısı tamamlanmış bir şekilde hizmete açacaklarını söyledi.
Tersane inşaatının bitme aşamasına geldiğini belirten Erdöl, şöyle konuştu: "Rıhtım dahil mendireğin tamamı yapılmış durumda. Arka dolgu alanında çalışmalar devam ediyor. Bu da yaklaşık 1 ya da 1 buçuk aylık bir mesafedir. Taş ocağı ile bir sorun olduğu için iş gecikti, şimdiye kadar bitmiş olması gerekirdi. Yüklenici firma büyük bir hızla bu işi bitirdi. Gerçekten bu hızla bu derinlikte bitmiş olan başka bir mendirek Türkiye'de yok. Yaklaşık beş bin kişinin direkt olarak çalışacağı bir istihdam alanı olacak. Direkt çalışanın yanı sıra indirekt olarak epeyce kişinin iş alabileceği çalışabileceği, Doğu Karadeniz'in en büyük toplu istihdam alanı olacak diyebiliriz."
DENİZCİLİK MESLEK LİSESİNİ HAYATA GEÇİRDİK
Tersane yapımında eğitimi ön planda tuttuklarını belirten Erdöl, sözlerine şöyle devam ett: "Biz bunu sadece tersane ya da mendirek alanı yapmak gibi görmedik. Bu işi yapmak için eğitimin şart olduğunu bilen insanlardanız. Dolayısıyla ilk yaptığımız iş 2004 yılında Denizcilik Meslek Lisesi'ni hayata geçirmek oldu. 2005'den itibaren öğrenci almaya başladık. Bu yıl ikinci mezunlarını verdi. Denizcilik Meslek Lisesi'nin binası maalesef bitmediği için öğrenciler başka bir binada eğitimlerini tamamladı. Bu dönem Denizcilik Meslek Lisesi öğrencileri kendi binalarında okuyacak. İnşaat bitti, bir ay içinde yeni eğitim sezonuna yetişecek. Meslek Yüksek Okulu'da bizim eğitimimizin bir sonraki durağı, basamağı. Gemi inşaat sektörümüzün ihtiyaç duyacağı ara elemanı, teknikerler yetiştirecek bir okul. Temelini attıktan bir süre sonra vefat eden Abdullah Kanca beye ve ailesine teşekkür ediyorum. Bu kadar güzel bir okulu, böyle bir sektörü tamamlayan okulu burada inşa ettiler. Burada birçok öğrenci yetişip ekmek bulacak."
Tersanede 200 metre uzunluğunda gemilerin inşa edileceğini belirten Erdöl, şunları söyledi: "Burada yaklaşık 200 metre uzunluğunda gemiler yapılacak, asıl düşündüğümüz bu. Yatlar, kotralar, her türlü deniz taşıtı yapılacak. Buradaki ustalar Türkiye'nin en maharetli ustalarıdır. Tamamen eğitim alt yapısı tamamlanmış bir şekilde bu tersaneyi hizmete açıyoruz. Burası Doğu Karadeniz'in en büyük tersaneler bölgesi olacak. Bununla ilgili tamamlayıcı olarak kaymakamımız ve üniversitemizin iş birliği ile AB projesi hayata geçirilmeye çalışılıyor. Yaklaşık 9 milyon TL bütçesi olan bir proje, onun için de çalışılıyor. Gayretler sonucunda hayata geçtiğinde burada çok önemli bir gemicilik araştırma ve eğitim merkezi kurulmuş olacak. Burada çalışanlar mutlu, ustalarımız mutlu, öğrencilerimiz mutlu, ustalarımız mutlu olacak diye düşünüyorum."
Çamburnu'nun yüzyıllardır gemilerin yapıldığı bir yer olduğunu anlatan Erdöl, sözlerini şöyle tamamladı: "Gerek ahşap gerek sac gemi bakımından bölgenin merkezidir. Çevre illerden buraya tamirat, bakım için gelindiği gibi Gürcistan, Rusya ve Yunanistan gibi pek çok ülkeye gemi yapılıp ihraç edilmiş bir yerdir. Çamburnu aslında bir marka. Biz de bu markayı geniş çok daha üst bir marka haline getirmeye çalışıyoruz. İnşallah başaracağız."