Fındık fiyatları hızla yükseliyor
Yeni fındık stratejisinin açıklanmasının ardından serbest piyasada belirlenen fındık fiyatlarının, rekoltenin önceki yıllara göre az olması ve pazara fındığın az gelmesi nedeniyle yükselişe geçtiği bildirildi. Geçen ay sonunda 3,30 liradan alınmaya başlay
Yeni fındık stratejisinin açıklanmasının ardından serbest piyasada belirlenen fındık fiyatlarının, rekoltenin önceki yıllara göre az olması ve pazara fındığın az gelmesi nedeniyle yükselişe geçtiği bildirildi.
Geçen ay sonunda 3,30 liradan alınmaya başlayan Giresun kalite tombul fındık 55 kuruş artışla 3,85 liraya yükselirken, 3,20 lira olarak belirlenen levant kalite tombul fındık ise 3,50 liradan işlem görüyor.
En fazla ürünün pazara indiği ayın Eylül olmasına karşın üreticiler, fiyatların daha da yükseleceğini düşünerek fındıklarını pazara indirmiyor.
Giresun Ziraat Odası Başkanı Özer Akbaşlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl hem fındık rekoltesinin az oluşu hem de üreticinin fındığını pazara indirmemesi nedeniyle fiyatların yükselişe geçtiğini belirtti.
Fındık üreticisinin her sene yaptığını bu yıl yapmamak zorunda olduğunu anlatan Akbaşlı, 'Bu yıl fındık yok. Üretici fındığını pazara indirmemek için kafa tutmak zorunda. Tüccarlar köye gelip alım yapmalı. Üretici de işine gelen fiyata fındığını vermelidir'' dedi.
Üreticinin bu tavrını sürdürmesi halinde fiyatların yükseleceğini savunan Akbaşlı, şunları söyledi:
''Bayram yaklaşıyor, okullar da açılacak. Dolayısıyla ihtiyacı olan üretici, bu dönemlerde pazara fındığını getirebilir. Ama bayramdan sonra ben pazara hiç fındık gelmeyeceğini düşünüyorum. Bayramdan sonra birkaç aylık dönem içerisinde fındığın 5 lira ve üzerinde bir fiyata çıkacağını tahmin ediyorum.''
Akbaşlı, FİSKOBİRLİK'in de piyasaya girmesinin fiyatların artışı konusunda faydalı olacağını ifade ederek, ''FİSKOBİRLİK, piyasaya girip fındığa peşin para verirse fiyatların yükselmesi daha da hızlanır'' diye konuştu.
-PİYASADA SESSİZLİK-
Trabzon'da fındık ticaretiyle uğraşan tüccarlar, Eylül ayı olmasına karşın geçen yıllara oranla piyasaya çok daha az ürün geldiğini belirttiler.
Fındık tüccarı Halil Kılıç, yeni fındık stratejisinde üreticiye büyük iş düştüğünü belirterek, ''Son dönemlerde özellikle ziraat odalarının da telkinleriyle üreticiler bilinçlendi. Bu yıl fiyatların yüksek olacağı beklentisi ve az fındık oluşu nedeniyle üretici pazara fındığını indirmiyor'' dedi.
Bu yıl 500 bin ton civarında rekolte beklendiğini kaydeden Kılıç, ''Bu da ancak ihraç edilen rakamın karşılığı. İç tüketimi de dikkate aldığımızda bu yılki ürün ihracata zor yeter. Üretici de bunu iyi değerlendirmeli'' diye konuştu.
Fındık fiyatlarında artış sürecinin yaşandığını anlatan Kılıç, şöyle devam etti:
''Eylül ayı en fazla ürünün pazara indiği aydır. Ancak piyasada fazla bir hareketlilik yok. Önceki yıllarda ürün de boldu ve pazara daha fazla ürün inmişti. Bu faktörlere bağlı olarak fiyatlar artış gösterdi. Sezon açılışına göre fiyatlar 30 ile 50 kuruş arasında yükseldi. Normalde biz bu dönemlerde fazla fındık pazara ineceğini düşünerek, düşüş olabileceğinden endişe ediyorduk. Eğer böyle devam eder ve fındık bir anda pazara inmezse fındıkta düşüş yaşanmaz. 4 lira üzerindeki bir fiyat da iyi fiyat olarak kabul edilebilir. Çünkü dekar başına devletin destekleme primiyle birlikte üreticinin eline bir kilo fındıkta 5.50 lira para geçmiş olur.''
Fındık üreticisi Ersel Taşdemir ise ürününü pazara indirmek için acele etmeyeceğini kaydederek, ''Her yıl fındığımı Eylül ayında satıyordum. Ancak bu yıl köylüde fındığın 5 lira olacağı beklentisi var. Bu nedenle fındığımı bekletiyorum'' dedi.