"Devlet bizi ayağa kaldırsın"

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nın (TTSO) aylık meclis toplantısında konuşan Çay Sanayicisi İşadamları Derneği Başkanı Rahmi Üstün çaydaki sorunların her geçen yıl arttığını belirterek “ Ne biz konuşmaktan bıktık ne de siz dinlemekten” dedi.TTSO Meclisin

"Devlet bizi ayağa kaldırsın"

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nın (TTSO) aylık meclis toplantısında konuşan Çay Sanayicisi İşadamları Derneği Başkanı Rahmi Üstün çaydaki sorunların her geçen yıl arttığını belirterek “ Ne biz konuşmaktan bıktık ne de siz dinlemekten” dedi.

TTSO Meclisinin son toplantısında sektörün sorunlarını dile getirmek üzere söz alan Rahmi Üstün, sektörünün gittikçe çıkmazın içine sürüklendiğine dikkat çekerek Devletin acil tedbirler alması gerektiğini aksi taktirde özel sektörün batma noktasına geldiğini söyledi. Üstün konuşmasında şunları söyledi:
“ Geçen yıl bu kürsüden çayın sorunlarını sizlere aktarmıştım. Bu gün yine aynı şeyleri söylüyorum. Çaykur bundan yıllar önce batmıştı. Ama Devlet onu kurtardı. Özel sektöre çay 1984 yılında açıldı. Çaykur battığında Özel Sektör sermayesinden çok şey kaybetti. Biz şu an batma noktasına gelmiş bulunmaktayız. Çaykur aldığımız duyumlara göre 70 trilyon kredi talebinde bulunmuş. Devlet onlara 70 değil 170 trilyon da verir. Bize gelince vermez. Sınırlarını tutamayan bir Devlet özel sektörü batırmış demektir. Biz Devletimizden bizi ayağa kaldırmasını istiyoruz. Biz bedava para istemiyoruz ki..

2003 yılında Kuzey Irak'ta savaş bitti ülkemize giren kaçak çay miktarı da asgariye indi. 2004 yılında Çaykur çayını sattı. Biz Mayıs ayında sezonu açarız. 2004-2005 Mayıs ayında Çaykur çayının tamamını sattı. Ne oldu da 2006 yılında bu sistem bozuldu? Bu ülkede 260 bin ton çay tüketiliyor. Ne kadar çok rakam konuşsak o kadar çok kaçak çay giriyor demektir. Bu sıkıntı özel sektörün sıkıntısıdır. Her gelen hükümet yıllardır Çaykur'a kucak açmış, yardım etmiş ama bize bakan yok. Üstelik geçenlerde Çay ve fındık alanları sınırlandırılmış bile. Bu gün çok şanssız bir ürünü işliyor ve üretiyoruz. Burada da ne yazık ki konuşuyoruz.
Tek şey söylüyorum: “Biz Devletten yardım bekliyoruz”.

Rahmi Üstün ayrıca Türk çayının organik olduğuna da değinerek şu görüşlere yer verdi.
“ Bu gün özel sektörde 3 bilemedin 4 tane organik çay üreten firma var. Bunlardan bir tanesi de biziz. Organik tarımın maliyeti yüksek oluyor. Yoksa bizim çayımız zaten organik. Tek söylediğimiz kaçak ve ithal yollarla ülkemize giren çayın kesinlikle içilmemesidir”.
ÇAYSİAD Başkanı Üstün, çaydaki sorunların çözülebilmesi için kesinlikle kaçak çayın önüne geçilmesinin yanında; Girdi maliyetlerinin yüksekliğinin önlenmesi, Ulusal Çay Konseyi'nin ve Çay Ürün Borsası'nın mutlak suretle kurulması ve Denetleyici bir üst kurulun en kısa sürede faaliyete geçirilmesinde yattığını söyledi ve ekledi:

1- Devlet çok acil tedbirler alacak.
2- Sınırlar kontrol altında tutulacak kaçak çay girdisi önlenecek.
3- Elimizdeki kuru çayı TMO ya da başka bir kuruluş alacak
4- İki yıl ödemesiz 5 yıl vadeli düşük krediye ihtiyacımız var.

Bu arada toplantıya katılan ve 2006-2008 yılı rakamlarıyla birlikte katılımcılara gümrüklerle ilgili bilgiler veren Gümrük ve Muhafaza Baş Müdürü Fikret Erol'a TTSO tarafından bir plaket takdim edildi.


HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler