D.Karadeniz turizmde iddialı

Son dönemlerde kurak geçen yaz mevsimi nedeniyle yerli ve yabancı turistlerin ilgi göstermeye başladığı Doğu Karadeniz, ziyaretçilerine birbirinden farklı alternatifler sunuyor. Rafting, trekking ve cip safari için oldukça uygun parkurları bulunan Doğu Ka

D.Karadeniz turizmde iddialı

Son dönemlerde kurak geçen yaz mevsimi nedeniyle yerli ve yabancı turistlerin ilgi göstermeye başladığı Doğu Karadeniz, ziyaretçilerine birbirinden farklı alternatifler sunuyor.

Rafting, trekking ve cip safari için oldukça uygun parkurları bulunan Doğu Karadeniz, bozulmamış yaylaları, tarihi güzellikleri yanında önceki yıllara göre daha sıcak geçen yaz aylarında deniz ve güneş turizminde de tercih ediliyor.
Doğal güzellikleri ve tarihi eserlerinin yanında kültürü ile de ilgi çeken Doğu Karadeniz, yaz aylarında her hafta sonu farklı bir yaylada yapılan şenlik ve festivalleri, Artvin ilinde gerçekleştirilen boğa güreşleriyle konuklarına farklı heyecanlar yaşatıyor.
Tatilini tarihi ve kültürel mekanları gezerek geçirmek isteyenler için bölgeye gelenlerin ilk ziyaret ettikleri yer, Trabzon'daki dünyaca ünlü Sümela Manastırı oluyor.

Trabzon'un Maçka ilçesinin Altındere köyü sınırlarındaki Altındere Vadisi'ne hakim Karadağ'ın eteklerinde sarp bir kayalık üzerinde kurulan Sümela Manastırı, halk arasında ''Meryem Ana'' olarak anılıyor. Manastır, varlığını 13. yüzyıldan itibaren sürdürüyor.

Atatürk'ün 1934 ve 1937 yıllarında Trabzon'u ziyaretinde konakladığı, daha sonra müze haline dönüştürülen Atatürk Köşkü, kent merkezindeki Ayasofya ve Trabzon Müzeleri de gezilmesi gereken mekanlar arasında.
Tatilini Doğu Karadeniz'in doğasıyla iç içe geçirmek isteyenler için en ideal yer ise Uzungöl.

Trabzon'a 99, Çaykara ilçesine 19 kilometre uzaklıkta, deniz seviyesinden 1090 metre yükseklikte bulunan Uzungöl, yeşili, yöreye uygun tarzda yapılmış eski ahşap evleri, trekking, kuş gözlemciliği, botanik amaçlı turların yanı sıra, Şekersu, Demirkapı, Yaylaönü gibi yaylalara geziler düzenleme olanağı tanıyor.

Trabzon'un hemen hemen bütün ilçelerine bağlı yaylalarda trekking ve cip safari için uygun alanlar bulunuyor. Çeşitli turizm şirketleri tatilini bu yönde geçirmek isteyenler için tur programları düzenlerken, TEMA Vakfı Temsilciliği ile kentteki sayıları her geçen yıl artan dağcılık kulüpleri de hafta sonları gezi programları gerçekleştiriyor.

-RİZE'DE HELİSKİ VE RAFTİNG-

Dağcılık sporuyla ilgilenenlerin gözde yerlerinden biri olan Kaçkar Dağları, 2005 yılından itibaren heliski tutkunlarının da tercihi haline geldi.
Dünyada Kanada, Alaska, Kafkaslar ve Himalayalar'dan sonra İsviçreli Türkiye Heliski Firmasınca Kaçkar Dağları'nda heliski yapılıyor. Avrupa'dan heliski tutkunlarının geldiği Kaçkar Dağları, muhteşem doğası, buzulları, gölleri, ormanlarından sonra heliski sporuyla da adından söz ettiriyor.
Debisi yüksek ve hızla akan bir dere olma özelliği taşıyan Fırtına Deresi, rafting için oldukça uygun. Ayrıca İkizdere ilçesindeki İyidere Deresi'nde de iki rafting parkuru bulunuyor.

Rize'nin güney kesimindeki yaylalarda özellikle trekking, cip safari gibi etkinler düzenleniyor. Yeşilin binbir tonuyla dereler ve şelaleler arasında yapılan doğa yürüyüşleri, günlük yaşamın stresini atmak isteyenler için ideal.
Çamlıhemşin ilçesinin Ayder Yaylası, 3 bin metreyi aşan doruklar ve 2 bin metreye kadar yükselen ormanlarıyla göz kamaştırıyor. Kaplıcalarıyla ünlü yaylada yerden 50 derece sıcaklıkta çıkan kaplıca suyunun, romatizmal hastalıklar, kadın hastalıkları ve sinir hastalıklarına olumlu etkide bulunduğu belirtiliyor. Ayder kaplıcaları, yılın 12 ayı yerli ve yabancı turistlere hizmet veriyor.

Ayder Yaylası ve çevresindeki birçok yaylayı içine alan 550 hektarlık Kaçkar Milli Parkı ise sadece Doğu Karadeniz'de bulunan ''dağ horozu'' ve çengel boynuzlu dağ keçisinin yaşam alanı olma özelliği taşıyor.
İkizdere ilçesine bağlı Anzer Yaylası, muhteşem doğası ve dünyaca ünlü Anzer balının yanı sıra çok sayıda endemik türde çiçeğe ev sahipliği yapıyor.

-ARTVİN'DE RAFTİNG VE BOĞA GÜREŞLERİ-

Doğu Karadeniz illerinden Artvin, boğa güreşleriyle adından söz ettiriyor. Yaz aylarında hemen hemen her hafta sonu bir şenlik ve festivalin yapıldığı Artvin ve ilçelerinde, festival kapsamında yapılan boğa güreşleri, turistlerin ilgi odağı oluyor.

Şavşat ilçesi, her yıl şubat ayında yapılan Karüstü Karakucak Güreşleri ile de yurtiçi ve yurtdışında ilgi odağı haline geliyor.

Çoruh Nehri, Türkiye'nin debisi en yüksek nehri olma özelliğiyle, yöreye her yıl rafting yapmak üzere yerli ve yabancı turistleri çekiyor. Bayburt'tan başlayarak İspir ve Yusufeli güzergahıyla Artvin'den geçen 260 kilometre uzunluğundaki nehirde, 4 farklı etapta rafting yapılıyor.

Artvin'in Şavşat ilçesine 25 kilometre uzaklıkta bulunan Karagöl, yol güzergahındaki Meşeli ve Veliköy köylerindeki ahşap işlemeli geleneksel Şavşat evleri ve eşsiz manzarasıyla kentlerin kalabalık ve gürültüsünden bunalanlar için ideal mekanlardan biri.

Borçka ilçesine bağlı Camili (Macahel) bölgesi, UNESCO İnsan ve Biyosfer Programı koruma alanı içinde bulunuyor. Zengin endemik bitki türleri ve ormanları ile Kafkas arı ırkının gen merkezi olan doğa harikası bir yöre Camili, doğal yapısıyla bakir, korunması gereken peyzaj, eko sistemler, hayvan ve bitki türleri bakımından oldukça zengin.

-GİRESUN ADASI-

Martı ve karabataklar başta olmak üzere birçok deniz kuşunun doğal üreme alanı olan Giresun Adası, Doğu Karadeniz'de insan yaşayabilen tek ada olma özelliğini koruyor. Kıyıdan 5 mil mesafede bulunan ve yaklaşık 40 dönüm alana sahip adada, manastır, gözetleme kulesi, dev şarap fıçıları ve surlar gibi tarihi kalıntılar bulunuyor. Mitolojide Aretias Adası olarak geçen Giresun Adası, 2. derece doğal ve arkeolojik sit alanı ilan edilerek koruma altına alınmış.

Giresun'da 13 yıl önce turizm merkezi ilan edilen Kümbet, Kulakkaya ve Bektaş yaylaları, doğal güzellikleri ve yayla şenlikleriyle turistlerin ilgisini çekiyor.

Giresun yaylaları da trekking tutkunlarının gözde mekanları arasında yer alıyor.

-GÜMÜŞHANE'DE KARACA MAĞARASI-

Gümüşhane'nin 17 kilometre kuzeybatısında, Torul ilçesine bağlı Cebeli köyünde bulunan Karaca Mağarası'nın, toplam alanı 1500 metrekare, uzunluğu ise 105 metre. Mağarada, sarkıtlar, dikitler, sütunlar, traverten havuzları ve traverten basamakları bulunuyor.

Torul ilçesi Gülaçar Köyü sınırları içindeki Artabel Gölleri, gerek jeolojik ve jeomorfolojik gerekse flora ve fauna yönünden oldukça zengin değerlere sahip. Saha içinde yer alan 18 buzul krater gölü yer alıyor.
Torul'un Zigana köyü Saronay Yaylası'ndaki Limni Gölü, sahip olduğu doğal güzellikleri, zengin flora ve faunasının yanı sıra serin havasıyla da özellikle yaz aylarında ziyaret edilebilecek mekanlar arasında yer alıyor.
Kürtün ilçesi sınırları içerisinde yer alan Örümcek Ormanları'nda ise Avrupa'nın en yüksek köknar ve Türkiye'nin en uzun ladin ağaçları bulunuyor.

Trabzon'a 60, Gümüşhane'ye ise 40 kilometre uzaklıkta bulunan Zigana Kayak Merkezi, 1 metreyi bulan kar kalınlığıyla her yıl Doğu Karadeniz ve çevre illerden gelen kayak severlerin akınına uğruyor.

-DEDE KORKUT DİYARI BAYBURT-

Dede Korkut'un mezarı, Bayburt'un Masat köyünde bulunuyor. Kentte her yıl geleneksel olarak Uluslararası Dede Korkut Kültür-Sanat Şöleni yapılmakta, şölen kapsamında Dede Korkut'un anılmasının yanı sıra çeşitli etkinlikler de gerçekleştirilmekte.

Bayburt'un Aydıntepe ilçesinde 1999-2000 yılları arasında yapılan arkeolojik kazılar sonucu bulunan 2 bin yıllık tarihe sahip Yeraltı Şehri de kentin ön plana çıkan turizm merkezleri arasında yer alıyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler