D.Karadeniz'de Araplardan sonra yeni hedef!

Arap turistlerin ilgi odağı haline gelen Doğu Karadeniz Bölgesi ‘Helal Turizm’ konusunda çalışmalara hız vererek bu yıl Körfez ülkelerinde yapmakta olduğu tanıtımlarda bu kavramı ön plana çıkarmaya başladı.Dünyada hızla gelişen ‘Helal Turizm’ pastasından

D.Karadeniz'de Araplardan sonra yeni hedef!

Arap turistlerin ilgi odağı haline gelen Doğu Karadeniz Bölgesi ‘Helal Turizm’ konusunda çalışmalara hız vererek bu yıl Körfez ülkelerinde yapmakta olduğu tanıtımlarda bu kavramı ön plana çıkarmaya başladı.

Dünyada hızla gelişen ‘Helal Turizm’ pastasından da pay almak isteyen Doğu Karadeniz Bölgesi ‘Helal Turizm’ konusunda öncü olmayı ve bu alanda dünyanın en önemli merkezlerinden biri olmayı hedefliyor.

Konuyla ilgili bilgi veren Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde turizminin daha da gelişmesi, nitelik kazanması ve gelir düzeyi yüksek gruplara hitap edebilmesi için Helal Turizm alanına eğilmesinin kaçınılmaz olduğunu ve bu alanda ciddi yatırımlar yapması gerektiğini söyledi.

Genel Sekreter Kaldırım, dünyada 70 milyon turiste hitap eden ‘Helal Turizm’ alanında bölgenin dünyada lider bölgelerden birisi olması gerektiğini ve bu potansiyelin bölgede fazlasıyla var olduğunu kaydederek, “Dünya helal turizm pazarı 70 milyon turist ve 140 milyar dolar hacme ulaşmış durumda. Yalnızca müslüman ülkeler değil, diğer Avrupa ve Uzakdoğu ülkeleri bu alanda yatırım ve tanıtımlar yaparak hızlı ilerleme kaydediyor. Ülkemizde çok bilinmeyen bu alan uluslararası ve ulusal sertifikasyon yöntemleriyle belirli bir standarda oturtuluyor” dedi.

Helal turizmin yapılan bölge tanıtımlarında talep edildiğini ve özellikle bu yılki tanıtımlarında bu alanda yoğun taleple karşılaştıklarını belirten Genel Sekreter Kaldırım, Helal Turizm’in gelişmesi için bu alanda ihtisaslaşmış tesislere ihtiyaç duyulduğunu ve bu tür yatırımları teşvik ettiklerinin altını çizerek, “İslami yaşam ve inanış tarzına tam anlamıyla uyum anlamına gelen tatil tarzı olan helal turizm yeme içmenin yanı sıra, tesislerden, kullanılan malzemeye, sunulan hizmete, konaklamadan eğlence ve ibadet mekanlarına kadar birçok konuyu kapsıyor. Ülkemize gelen turistlerin çeşitliliği dikkate alındığında hizmet alanının birçok kesimin taleplerine karşılık veren karma bir hizmet türü olduğu görülüyor. Bu açıdan İslami hassasiyetleri yüksek turistlerin ülkemizde rahatça tatillerini geçirebilmelerini sağlamaları, bu alanda ihtisaslaşmış turizm tesislerinin olmasını zorunlu kılıyor” şeklinde konuştu.

HELAL TURİZM PAZARI HIZLA BÜYÜYOR

Dünyada helal turizm Pazarı'nın hızla büyüdüğünü ifade eden Genel Sekreter Kaldırım, bölgenin bu konuda da pastadan büyük pay alabileceğine işaret ederek, “Helal turizmin en büyük müşteri odağı şu anda Körfez Bölgesi. Körfez ülkelerinden dünyada seyahat eden toplam Arap turist sayısı 70 milyona yaklaşmış durumda. Bu turist grubu yaşam tarzları ve inançları gereği helal turizme rağbet ediyor. Özellikle Avusturalya, Yeni Zelanda, Tayland ve Japonya gibi ülkeler bu pazar erişebilmek için Helal Turizm uygulamalarını geliştirmektedir. Helal Turizm alanında en çok tercih edilen ülke dünyada şu anda Malezya’dır. Malezya sahip olduğu Arap turist potansiyelini helal turizm uygulamalarıyla güçlendirmeye çalışıyor. Benzer olarak, Doğu Karadeniz Bölgesi halihazırda 260 bin Arap turisti ağırlamaktayken helal turizm gibi yeni ve akılcı uygulamalarla hem turist sayısını hemde gelir düzeyi yüksek ziyaretçi profilini artırabilir. Zaten Arap turistlerin turizm talepleri bazı helal uygulamaları zorunlu kılarken, Türkiye'nin nüfus yapısının Müslüman ağırlıklı bir ülke olması, sahip olduğu değerler ve özellikle bölgemizin muhafazakar yapısı bu alanda elimizi güçlendirmektedir” biçiminde konuştu.

Doğu Karadeniz Bölgesi’ne her geçen gün artan turistlerin ilgisini daha da yukarılara çekerek gelir düzeyini artırmaya dönük çalışmalara hızla devam ettiklerini belirten Genel Sekreter Kaldırım sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Yaklaşık 5 yıldır Körfez Bölgesi ülkelerine yönelik tanıtımlar ve Doğu Karadeniz Bölgesi genelinde yürütülen turizm çalışmaları sayesinde, bölgemiz ülkemizin en önemli Arap turist destinasyonu haline geldi. Bu yıl bu bölgeden 300 bin turistin gelmesini bekliyoruz. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde bölgeyi ziyaret eden Arap turist sayısını 1 milyonun üzerine çıkarma hedefimiz var. Suudi Arabistan’ın 4 şehrinden Trabzon’a doğrudan uçak seferleri şu anda yapılmaktadır ve Kuveyt ve Ürdün uçuşları da bu yaz itibariyle başlayacaktır. Hedefimiz bütün önemli Arap ülkelerinden doğrudan seferlerin başlaması. Konaklama ve yeme içme tesislerinin sayısı ve kalitesi önemli derecede arttı. Hal böyleyken bu artışın sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için DOKA olarak bu alanda hem yatırımların devamı hem de sektörün gelişmesi için yenilikçi yöntemler peşindeyiz. Bu yeniliklerden biri de helal turizmdir. Bu konuda helal turizmin bölgemizde hızla gelişmesini sağlayacak tedbirler almaya çalışıyoruz.”

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler