Doğu Karadeniz lojistik merkez oluyor

Kalkınma Bakanlığına bağlı Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı'nın (Doka) Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, Doğu Karadeniz'e kurulacak lojistik merkezin bölgeyi Kafkaslar'a, İran'a, Rusya Federasyonu'na, Türk Cumhuriyetlerine ve deniz yoluyla da Avrupa'nın

Doğu Karadeniz lojistik merkez oluyor

Kalkınma Bakanlığına bağlı Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı'nın (Doka) Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, Doğu Karadeniz'e kurulacak lojistik merkezin bölgeyi Kafkaslar'a, İran'a, Rusya Federasyonu'na, Türk Cumhuriyetlerine ve deniz yoluyla da Avrupa'nın belirli bölgelerine bağlayacak büyük bir hinterlanda sahip olacağını söyledi.

Kaldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda Türkiye genelinde pek çok alanda olduğu gibi lojistikte de hızlı planlama dönemine girildiğini belirtti.

Türkiye lojistiğinin, dolayısıyla ihracatının, rekabet gücünün artmasının lojistik alanında ulusal ve yerel ölçekte projelerin geliştirilmesine bağlı olduğunu ifade eden Kaldırım, şöyle devam etti:

"Kara, deniz, demir ve hava yolu ağına sahip uluslararası mal taşımacılığı ve mal üretiminin kullanılan katma değeri yüksek ekonomik merkezler olarak tanımlanan lojistik merkezler, bünyesinde bir çok yapıyı barındırmaktadır. Nitelikli bir lojistik merkezde bulunan yapıları, lisanslı depolar, dağıtım merkezleri, taşımacılık türü hatları, paketleme tesisleri, aktarma terminalleri, gümrük idareleri, sosyal tesisler ve tedarikçilere yönelik servis alanları olarak sıralanmaktadır. Dünya üzerindeki başarılı örneklerde de görüldüğü üzere lojistik merkezin etkin ve verimli işlemesi tamamıyla sayılan yapıların uyumlu ve zaman tasarruflu çalışmasına bağlıdır."

Kaldırım, Doğu Karadeniz'in geçmişten gelen derin bir taşımacılık kültürüne sahip olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Tarihi İpek Yolu'nun Anadolu'ya varış noktasında Karadeniz'e en yakın güzergah olarak kara yoluyla gelip, deniz yoluyla Karadeniz üzerinden Avrupa'ya devam eden ticaret hareketinin önemli kapılarından biri olagelmiştir. Böylece, bölge şehirlerinde ticaret ve taşımacılık kültürü yaygınlaşmış ve bölge tüccarı ticaret ve taşımacılık yetkinliği ile anılır hale gelmiştir. Zamanla eksik altyapılarının giderilmesi amacıyla önemli kara yolu bağlantılarının yanında bölge bir çok deniz taşıma altyapısına kavuşmuştur. 2000'li yılların başı itibariyle deniz limanlarının tamamının özelleştirilmesi, uluslararası standartlarda yeni karayolu altyapı projelerinin hayata geçirilmesi, hava taşımacılığı yatırımlarının artırılmasına rağmen bazı konjonktürel sebeplere bağlı olarak bölge taşımacılığı, bölge illerindeki sosyo ekonomik gelişmenin aksine beklenen gelişmeyi gösterememiştir. Bölge coğrafi yapısının sanayi yatırımlarını engellediği bölge illerinde son yıllarda hizmet sektörünün geliştirilmesine ağırlık verilmiştir."

LOJİSTİK MERKEZ,ORTA VADEDE 2 BİN KİŞİLİK İSTİHDAM SAĞLAYACAK

Doka'nın kurulduğu günden itibaren üzerinde durduğu alanların turizm ve lojistik olduğuna dikkati çeken Kaldırım, şunları söyledi:

"Lojistikte amaç, bölgede var olan deniz yolu taşımacılık avantajının, taşımacılık kültürünün ve sektörünün yanı sıra Avrupa'nın en doğusu olarak Asya-Avrupa arası, Karadeniz ticaretinde önemli bir transit nokta olabilme gibi stratejik avantajları ekonomik değere dönüştürmek ve ülkemizin 2023 yılı ekonomik hedefleri doğrultusunda bölge illerinin hedeflenen noktaya gelmesine katkıda bulunmaktadır. 2023 yılına kadar taşımacılık altyapısının geliştirilmesi ve Türkiye'nin bir lojistik ülkesi olması için ülke genelinde bir çok lojistik merkez kurulması hedeflenmektedir.

Doka kurulduğu günden itibaren bölge kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının desteği ve ortak çalışmalarıyla lojistik alanında yoğun çalışmalar yürütmektedir. Bu amaçla ilk olarak bölgede var olan lojistik sektör ve altyapısı incelenmiş, veri toplanmış, yerel ve ulusal toplantı ve tanıtımlar yapılmış, yurt içi ve yurt dışı örnek lojistik merkezler inceleme gezileri düzenlenmiş, analiz ve raporlamalar hazırlanmış ve master plan ve fizibilite çalışmaları tamamlanmıştır. Çalışmalar neticesinde bölgede lojistik merkez kurulması hem yerel hem de merkezi düzeyde kabul görmüş ve yakında uygulamaya geçecektir."

İKİ BİN KİŞİLİK İSTİHDAM SAĞLAYACAK

Kaldırım, gelinen noktada lojistik merkezinin bölge ekonomisi için olmazsa olmaz projelerden kabul edildiğini dile getirerek, "Ovit, Cankurtaran, Zigana geçitleri, demir yolu, Ordu-Giresun Havaalanı gibi büyük ölçekli  yatırım ve projelerin tamamlanmasının yanı sıra lojistik merkezinin hayata geçirilmesi ile bölgenin ulaştırma ve lojistik altyapısı tamamlanmış olacak. Erişilebilirliğinin artması, ulaştırmanın bileşenlerinden olan sanayi ve ticaret ile lojistik, turizm, eğitim, sağlık ve benzeri alanlarda hızlı bir gelişme ivmesinin yakalanması ön görülmektedir" dedi.

Kurulacak muhtemel lojistik merkezin orta vadede yaklaşık 2 bin kişilik istihdam sağlayacağını belirten Kaldırım, şunları kaydetti:

"Avrupa örnekleri dahilinde 2 milyar avro ekonomik değer oluşturması, üretim maliyetlerini azaltması, bölgeyi ekonomik cazibe merkezi haline getirmesi ve firmalara hız, verimlilik ve zaman tasarrufu yönünden katkı sağlaması tasarlanmaktadır. Bölgede kurulacak lojistik merkez, Doğu Karadeniz Bölgesi'ni Kafkaslar'a, İran'a, Rusya Federasyonu'na, Türk Cumhuriyetleri'ne ve deniz yoluyla da Avrupa'nın belirli bölgelerine bağlayacak büyük bir hinterlanda sahiptir."

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler