Doğu Karadeniz'den ihracat
Doğu Karadeniz İhracatçıları Birliğine (DKİB) bağlı 3 ilden bu yılın altı aylık döneminde yapılan ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 34 azaldı.DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, yaptığı yazılı açıklamada, yetki alanlarında buluna
Doğu Karadeniz İhracatçıları Birliğine (DKİB) bağlı 3 ilden bu yılın altı aylık döneminde yapılan ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 34 azaldı.
DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, yaptığı yazılı açıklamada, yetki alanlarında bulunan Artvin, Rize ve Trabzon'dan, Ocak-Haziran aylarında toplam 431 milyon 752 bin 50 dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini belirtti.
Geçen yılın aynı dönemindeki ihracat rakamının 651 milyon 809 bin 660 dolar olarak gerçekleştiğini ifade eden Gürdoğan, bu yılın ilk altı ayındaki ihracatta, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 34 düşüş yaşandığını kaydetti.
Gürdoğan, ihracatın 322 milyon 909 bin 580 dolarlık bölümünün Trabzon, 93 milyon 882 bin 693 dolarlık bölümünün Rize, 14 milyon 959 bin 776 dolarlık bölümünün Artvin'den yapıldığını, en çok ihracat gerçekleştirilen ürünlerin ise sırasıyla yaş meyve ve sebze, fındık ve mamulleri ile madencilik ürünleri olduğunu bildirdi.
Bölgeden 2009 yılı Ocak-Haziran aylarında 67 ülkeye ihracat yapıldığını belirten Gürdoğan, en çok ihracat yapılan 5 ülkenin ise sırasıyla Rusya Federasyonu, Gürcistan, Çin Halk Cumhuriyeti, İtalya ve Almanya olduğunu ifade etti.
Gürdoğan, ihracatta Türkiye geneline paralel olarak bölgeye yansıyan düşüşe rağmen, özellikle yurt dışı piyasalarda görülen kısmi iyileşme sinyalleri ve hammadde fiyatlarındaki yükselmenin, ihracatın önümüzdeki dönemde artış trendine gireceği yönünde ümitler taşımalarına neden olduğunu belirtti.
Fakat krizden çıkış sinyallerinin alınmaya başladığı bu dönemde, ihracatın bir sekteye daha uğramaması için yapısal sorunların ivedilikle çözümlenmesinin önem arz ettiğine dikkati çeken Gürdoğan, şöyle devam etti:
''İhracatçımızın 4 aydır mağduriyetine sebep olan ve halen çözüm bulunamayan, Rusya Federasyonu'na ihracatta geçiş belgelerinin tükenmesi sorunu nedeniyle yaş meyve sebze ihracatımızda düşüş yaşanmıştır.
Geçiş belgesi olmadığı için limanda araçtan araca aktarım işlemi hem ihracatçıya ekstra maliyet olarak yansımakta hem de ürünlerin bozulmasına neden olmaktadır.
Ayrıca, Sayın Başbakanımızın açıkladığı yatırım teşvikleri ve sayın bakanımızın şahsi gayretleri takdirle karşılanmakla birlikte, doğrudan ihracat sektörüne yönelik desteklerin de bir an önce uygulamaya konulması gerekmektedir.''
Gürdoğan, ihracatın hedeflenen rakamlara ulaşmasının, özellikle girdi ve nakliye maliyetleri ile hammadde temini gibi doğrudan ihracat sektörüne yönelik desteklerin uygulamaya konmasıyla sağlanabileceğinin önemle belirtilmesi gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
''Rusya Federasyonu ile yıllardır tekerrür eden geçiş belgesi sorunları, yaş meyve sebze ihracatına getirilen kısıtlamalar ve analiz kontrol belgesi maliyetleri gibi engeller nedeniyle pazarlarımız her gün biraz daha rakiplerimizin eline geçmektedir.
Yetkililerden dileğimiz ihracatın önündeki engellerin aşılması için gerekli çalışmaların bir an önce yapılması ve yapısal sorunlara kalıcı çözümler getirilmesidir.''