Genç kızlar intihara daha meyilli

Trabzon'da intihar girişiminde bulunan 7-16 yaş grubundaki çocuk ve ergenler üzerinde yapılan bir araştırmada, en fazla kızların intihar teşebbüsünde bulunduğu, 15-16 yaş grubunun intihar için riskli bir yaş grubu olduğu, en çok intiharların kent merkezle

Genç kızlar intihara daha meyilli

Trabzon'da intihar girişiminde bulunan 7-16 yaş grubundaki çocuk ve ergenler üzerinde yapılan bir araştırmada, en fazla kızların intihar teşebbüsünde bulunduğu, 15-16 yaş grubunun intihar için riskli bir yaş grubu olduğu, en çok intiharların kent merkezlerinde yaşandığı ve intihar teşebbüslerinde genellikle ilaç içme yönteminin kullanıldığı belirlendi.

Trabzon ve yöresinde intihar girişiminde bulunan çocuk ve ergenler üzerinde bir süre önce gerçekleştirilen araştırmada, önemli verilere ulaşıldı. Araştırmada, intihar girişiminde bulunmuş çocuk ve ergenlerin sosyodemografik, ailesel ve psikiyatrik özelliklerinin belirlenmesi, risk faktörlerinin değerlendirilmesi amaçlanırken, intihar girişimi nedeniyle hastanelere başvuran 7-16 yaş grubundaki 58 hastanın poliklinik dosyaları cinsiyet, yaş, yerleşim bölgesi, girişim sayısı, eğitim durumu, okul başarısı, psikiyatrik tanıları, intihar girişimi için kullanılan yöntem ve tetikleyici faktörler, ailenin sosyoekonomik düzeyi ile anne-babanın psikiyatrik tedavi öyküleri incelendi.

Yapılan inceleme sonucunda vakaların büyük çoğunluğunu (%89.7) kızların oluşturduğu, en fazla vakanın 15-16 yaş ( yüzde 46.6) grubunda gerçekleştiği, vakaların yüzde 87.9'unun kentte yaşadığı ve intihara teşebbüs çocuk ve ergenlerin yüzde 94.8'inin ilaç içme yöntemini kullandığı tespit edildi.

Kentsel bölgede yaşayan, eğitim başarısı düşük, alt-orta sosyoekonomik düzeye sahip ailelerden gelen 15-16 yaş ergen kız grubunun intihar girişimi açısından riskli grup olduğu gözlenirken, gençlerin sorunlara karşı tahammülsüz oluşu, baş etme ve yetilerinin yetersiz olmasından yola çıkılarak tedavi ve intiharları önlemede problem çözme becerilerinin kazandırılması özellikle ailesel problemlerin çözümünde ergenlere yardımcı olunmasının etkili olabileceği sonucuna varıldı.

En fazla intihar girişimlerinin yaz mevsiminde ( yüzde 34,5) yaşandığı, bunu ilkbahar mevsimi (yüzde 29,3) ve kış ve sonbahar mevsimlerinde ise girişim sıklığı sırasıyla yüzde 22,4 ve yüzde 13,8 ile izlediği kaydedilirken, intihar girişiminde en fazla kullanılan ilaçların ise antidepresanlar (yüzde 41,4) olduğu, bu ilaçları diğer ilaç türlerinin izlediği görüldü. İntiharların büyük bölümünün dürtüsel tarzda geliştiği, bunu depresyon ve strese bağlı intihar girişimlerinin izlediği ortaya çıktı.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler