Giresun'da El sanatları gelişiyor
Kumaş ve örgüden ürettikleri eşyaların yanı sıra doğaya katkı ve gelecekteki nesillere temiz bir çevre bırakmak adına başlatmış oldukları atık çöp torbalarından ev eşyaları yapma çalışması oldukça olumlu sonuçlar verdiği görülüyor. Yanmadığı sürece kull
Kumaş ve örgüden ürettikleri eşyaların yanı sıra doğaya katkı ve gelecekteki nesillere temiz bir çevre bırakmak adına başlatmış oldukları atık çöp torbalarından ev eşyaları yapma çalışması oldukça olumlu sonuçlar verdiği görülüyor. Yanmadığı sürece kullanılması oldukça uzun olan ve mağazalarda satılan kumaş ürünlerinden ayırt edilemeyecek kadar şık görünen atık çöp torbalarından yapılan eşyalar arasında plaj çantasından yer paspasına kadar yapılan ürünler bulunuyor.
Zamanlarını evde boşa geçirmek yerine kursa katılarak, üreterek hatta eskiyi yeni yaparak ev hanımlarının kendilerine kazanç sağladığını söyleyen Giresun Belediyesi El Sanatları Yeteneği Kazandırma Kursu Öğretmeni Fatma Ertürk, "Belediyesinin katkılarıyla açılmış olan kursumuzda ki kursiyerler tüketici değil üretici olarak hayatlarını sürdürmeye başladılar. Evlerinde oturup boşa zaman geçirmektense bu zamanlarını üreterek, üstelik eskiyi yeni yaparak daha güzel yaşamak ve evlerine maddi katkıda bulunmak için kursa devam ettiler” dedi.
Çöp poşetlerinin ev eşyası haline dönüştürüldüğünü de kaydeden Ertürk “Ürünlerimizin içinde en göze batanı atık çöp torbalarının geri dönüştürülerek çeşitli ev eşyaları haline getirilmesi.Bunlardan bir tanesini uygulamaya koyduk. Plaj çantası ve paspas ile başladık.Zamanımız elvermediği için aklımızdaki bir çok ürünü yapamadık ama ileride yapmayı düşünüyoruz. Çöp poşeti kesildiğinde bildiğiniz ip haline geliyor ipten her türlü materyal yapıldığına göre çöp torbasının ip haline getirilmiş halinden de her şey yapılabilir. Meyve toplama sepeti,sebze taşımak,koymak için sepet yapılabilir hatta dokunduktan sonra fındık çuvalı bile yapılabilir. Tığ ve şişle aleti ile ip haline geldiği için her şekilde de dokunulabilir. Yanmadıktan sonra son derece kullanışlı bir eşya haline geliyor. İleride bu konuyla ilgili pazar oluşturulabilir. Hem doğayı kurtarmış oluruz çünkü naylon poşetler doğada yok olmuyor. Böylelikle hem gelecekteki çocuklarımızı bu zararlı maddelerden kurtarmış oluruz.Üretime kazandırarak çok güzel bir pazar olacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.
Atık çöp torbasından eşyalar yapma fikrini oluşturan ev hanımı kursiyer Hanife Karabıçak ise "Tamamen kendi hayal gücümüzle modeller oluşturuyoruz. Buradaki en büyük amaç doğamıza zarar veren bu tür maddeleri güzel, kullanışlı hale getirmek. Ben ilk olarak kapı önünde paspas olarak düşünmüştüm ama daha sonra evdeki damacana üzerine, poşetlik olarak,peçetelik olarak hatta terlik bile yapabiliriz tamamen hayal gücüne bağlı bir şey, yani her şey yapılabilir” ifadelerini kullandı.