Göçmen Balık Palamut Kayıp
Deniz suyu sıcaklığının mevsim normalleri üzerinde olmasının başta palamut olmak üzere balık avını olumsuz etkilediği belirtildi. Balıkçılar bir an evvel havaların soğuyarak mevsim normallerine dönmesini bekliyor.Trabzon'da faaliyet gösteren Denizeri Balı
Deniz suyu sıcaklığının mevsim normalleri üzerinde olmasının başta palamut olmak üzere balık avını olumsuz etkilediği belirtildi. Balıkçılar bir an evvel havaların soğuyarak mevsim normallerine dönmesini bekliyor.
Trabzon'da faaliyet gösteren Denizeri Balıkçılık firmasından Recep Denizeri, küresel ısınmanın etkisiyle şu an deniz suyu sıcaklıklarının mevsim normalleri üzerinde seyrettiğini, başta palamut olmak üzere bazı balık türlerinin bu nedenle avlanamadığını söyledi. Şu an palamut balığının avlanma mevsimi olmasına rağmen tezgahlarda yer almamasının iki önemli sebebi olabileceğini anlatan Denizeri, şöyle konuştu:
"Palamut balığı göçmen bir balıktır. Marmara Denizi'nden Karadeniz'e çıkarak yumurtalarını dökmeye başlar. Bu yumurtaların üremesi için de uygun iklim şartlarının olması gerekir. Bu yıl gerekli üreme şartlarının oluşamama durumu söz konusu olabilir. İkinci bir sebep de, gerekli üreme şartları oluşsa bile deniz suyu sıcaklığının şu an mevsim normallerinin üzerinde olması sebebiyle balık açık denizden kıyıya yaklaşamıyor ve avlanamıyor olabilir. Bu daha güçlü bir ihtimal."
Deniz suyu sıcaklığının şu an 24-25 derece civarında bulunduğuna dikkat çeken Denizeri, sözlerine şöyle devam etti: "Eğer deniz suyu sıcaklığı mevsim normallerine dönerse yani 18-20 derece civarına düşerse palamut açık denizden kıyıya doğru gelecek ve avlanmaya başlanacak."
Palamut avı sezonunun yarısının geride kaldığına ve Ekim ayı sonunda biteceğine dikkat çeken Denizeri, Karadeniz'deki büyük balıkçı teknelerinin palamut ve hamsi avıyla ayakta durduğunu ve sektör açısından bu iki balık avının çok önemli olduğunu söyledi.
Palamut avının beklenen şekilde gerçekleşmemesi durumunda bunun sektörü olumsuz etkileyeceğini anlatan Denizeri, bu yıl şu ana kadar gerçekleşen verimin geçen sene ve bir önceki seneye oranla yüzde 5 civarında olduğunu söyledi.
Büyük balıkçı teknelerinin birçok giderleri bulunduğunu ve şu ana kadar gerçekleşen av itibarıyla bu teknelerin daha yakıt parasını bile karşılayamadığına dikkat çeken Denizeri, yan sektörlerle birlikte 20 binden fazla insanın geçimini sağladığı balıkçılık sektörünün bu durumdan olumsuz etkilenmemesi için deniz suyu sıcaklığının mevsim normallerine dönmesini beklediklerini ifade etti.
"Eğer ÖTV'siz mazot olmasaydı, balık teknelerinin hiçbiri denize açılamazdı" diyen Recep Denizeri, hükümete sağladığı destekten dolayı teşekkür etti. Denizeri, Kasım ayında başlayacak hamsi av sezonunda, palamutta yaşanan olumsuzluğun tekrarlanmamasını diledi.
Öte yandan 1 Eylül'de sona eren balık avı yasağının ardından balıkçı gemileri Karadeniz'e açılırken, Trabzon'da boyutları 3,5 metre ile 47,5 metre arasında değişen bin 167 balıkçı gemisi bulunuyor. Türkiye genelinde balıkçı gemi sayısı 18 bin 542'yi bulurken Trabzon'un toplamda payı yüzde 6.3 oranında bulunuyor. Türkiye su ürünleri üretiminde Doğu Karadeniz Türkiye toplamının ortalama yüzde 50'lik bölümünü sağlarken, Trabzon'da Doğu Karadeniz üretiminin yüzde 20-25'lik bir bölümünü karşılıyor.
Trabzon'un 2006 yılındaki su ürünleri üretimi toplam 36 bin 790 ton gerçekleşmişti.