Gümüşhane'nin ekonomik değerleri görüşüldü

Gümüşhane'de pestil ve köme masaya yatırıldı.
Gümüşhane'nin ekonomik değerleri görüşüldü
Gümüşhane'de Pestil-Köme Üreticileri ve Paydaşları Ortak Akıl Toplantısı düzenlendi.

Toplantıya, Vali Yardımcısı Şenol Turan, Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Erdem, Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Akçay, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ali İsmail Daldaban, ilgili kurum müdürleri, pestil, köme üreticileri ile ceviz yetiştiricileri katıldı.

Gümüşhane Valisi Okay Memiş, Gümüşhane Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü toplantı salonundaki toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Gümüşhane'de yıllık 5 bin ton pestil, köme üretimi yapıldığını belirterek, bunun önemine işaret etti.

Türkiye'de başka illerde de yavaş yavaş üretilmeye başlandığını anlatan Memiş, "Malatya, Elazığ, Bingöl, Artvin gibi. Biz bu konuda en eskisi ve en iyisiyiz. Standartlara ulaşmamız, inovatif ürünler üretmemiz lazım." dedi.

Vali Memiş, pestil ve köme için 50 bin ceviz fidanı dağıtacaklarını ifade ederek, "Bahçeler, damla sulaması, havuzları hazır. Kaynağımızı da bulduk. 5 yıl sonra meyve vermeye başlayacaklar. 5-10 yıl içinde 1 kilogram cevizi bile dışarıdan almayacağız." diye konuştu. Her konuda üreticilerin yanında olacaklarını vurgulayan Vali Memiş, üreticilerden işbirliği yapmalarını istedi.

GÜMÜŞHANE TÜRKİYE BİRİNCİSİ

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Edip Birşen ise pestil, köme üretiminde Gümüşhane'nin açık ara farkla Türkiye birincisi olduğunu söyledi.

Gümüşhane'de pestil ve köme üreticilerinin 5 yıl sonra bir kilogram cevizi dahi dışarıdan almayacağını dile getiren Birşen, şöyle devam etti: "Gümüşhane'mizin toplam yüzölçümünün yüzde 17'si tarım alanı. Var olan toplam tarım alanının da yüzde 65'i Kelkit, Şiran, Köse ilçelerimizde. İklimsel ve coğrafi yapı olarak kısıntılarımız var. Dut da cevizden daha hassas bir bitki olduğu için biz tercihimizi cevizden yana kullandık. Cevizin hem endüstriyel bitki olması, raf ömrünün çok uzun olması ve bölgemizde daha çok tercih edilmesi, işçiliği, hasadı, bakım işleri cevizin duttan daha kolay olmasından dolayı kısıtlı alanımızı cevizden yana kullandık."

Birşen, Özel İdare kaynaklarıyla 50 dönüm dut bahçesi tesisi için proje yaptıklarını ve kimsenin müracaat etmediğini belirterek, vatandaşların daha çok cevizi tercih ettiğini söyledi. Gümüşhane'de ilkbahar geç donlarının olması, cevizin de bu dönemde çiçek açmasından dolayı ceviz hasadı yapılamadığını kaydeden Birşen, şöyle dedi: "Biz bunun üzerine tek tek çeşitleri inceledik. Fernor, fernette çeşidinin 1-15 Mayıs arasında çiçek açtığını, eksi 25 dereceye kadar dayanabildiğini, bin 800 metreye kadar dayanabildiğini tespit ettik ve bu çeşit üzerine yoğunlaştık. Bölgemizde bu çeşidin en uygun olduğunu tespit ettik. Geçtiğimiz pazartesi günü ihale sürecini başlattık. İlk etapta 15 bin taneyi Bandırma'dan alıyoruz. Akabinde 10 bin tane de Trabzon Orman Bölge Müdürlüğümüz karşıladığı zaman 25 bin fidanı mart ayının ilk haftası toprakla buluşturacağız."

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Gıda Şube Müdürü Halil İbrahim Yılmaz'ın Gümüşhane'de pestil ve kömenin gelişimi hakkındaki sunumunun ardından Karadeniz Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oktay Yıldız, "Gümüşhane Pestil ve Kömenin Üretim Yöntemlerinin ve Kalite Parametresinin Belirlenmesi" adlı proje çalışmalarını anlattı. 

Toplantı sonunda üreticiler, görüş ve önerilerini dile getirdi.



 

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir