Günde 63,2 litre süt veriyor!
Çumra Patates ve Zirai Ürünler Pazarlama A.Ş. (ÇUMPAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı Dede Ülker, yaptığı yazılı açıklamada, dana kreşine 9 Şubat 2007 tarihinde katılan “Gözde” ismini verdikleri ineğin o tarihten sonra yaptığı her doğumda süt veriminin katlanarak
Çumra Patates ve Zirai Ürünler Pazarlama A.Ş. (ÇUMPAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı Dede Ülker, yaptığı yazılı açıklamada, dana kreşine 9 Şubat 2007 tarihinde katılan “Gözde” ismini verdikleri ineğin o tarihten sonra yaptığı her doğumda süt veriminin katlanarak arttığını belirtti.
İlk doğumunu yaptığı 2007 yılında pik verimi 28,85 litre olan Holstein ırkı ineğin, 2008 yılındaki pik veriminin 43,55 litreye, 2009 yılı pik veriminin ise 49,40 litreye çıktığını dile getiren Ülker, şunları kaydetti:
“O bizim kreşimizin yıldızı. 12 Aralık 2010'da yaptığı doğumdan bu yana geçen bir buçuk aylık sürede günlük ortalama süt verimi 60,4 litre olarak gerçekleşti. 12 Ocak 2011 tarihindeki sağımda 63,2 litre süt verdi. Bu süt verimi bölgemiz ölçeğinde karşılaştığımız bir durum değil. Hatta bu verime yaklaşan bir örnek bile yok. Bu verim, ÇUMPAŞ bünyesindeki dana kreşinde iyi bakımın sonucu alınmıştır. Çiftliğimiz süt verimi açısından Konya'da bir rekora imza atmıştır. Ancak, bu rekor verimden daha çok bizi sevindiren husus ise aynı ineğin 3 yılda gösterdiği aşamadır. Çiftliğimize ilk dahil olduğundaki pik verimini, aynı inek hemen hemen üçe katlamıştır.”
Çiftçilerin genelde ahırlarına bağladıkları üç beş hayvanla hayvancılık yapmaya çalıştığını dile getiren Ülker, onların bakımına ayırdıkları zamanın kısıtlı olduğunu, genelde de bu bakım yükünün hanımların üzerine kaldığını bildirdi.
Ülker, bu tür bir hayvancılığın aileye ek geçim kaynağı olmaktan da öteye geçemediğini vurgulayarak, şöyle devam etti:
“3-5 hayvanlık ahırdan alınan toplam sütün, bakımı iyi yapılan sadece bir inekten alınabileceğini biz gösterdik. Aynı ırk, aynı yaşta ineği olan üreticilerimiz, verim açısından karşılaştırmayı yapacaklardır. İyi bakımın farkı şudur; geleneksel süt hayvancılığında aldığınız süt parası masrafları ya karşılar ya karşılamaz. Bu işi bilimsel yaparsanız sütten kazanacağınız farkla yılda bir inek sahibi daha olacak kadar gelir elde edersiniz. Biz kreşimizdeki diğer ineklerde de aynı seyri gözlüyoruz. Çiftliğimize dahil olan her ineğin süt verimi ilk yılın sonunda dikkat çekici şekilde artıyor. Mesela bölgemizdeki süt verimi ortalaması günlük yaklaşık 15-20 litre civarında. Dana Kreşindeki randımana oturttuğumuz sağmal ineklerin ortalaması ise 37-38 litre civarındadır.”
“DANA KREŞİNDE BİRKAÇ YIL İÇİNDE DÜNYA REKORU BEKLİYORUZ”
PANKOBİRLİK, Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi, AB Holding ve Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Recep Konuk ise dana kreşi projesini üreticilerin benimsediğini ve yeni çiftliklerle yaygınlaşacağını bildirdi.
Çiftlikte çalışan personelin artık tecrübe kazandığını dile getiren Konuk, dana kreşinden birkaç yıl içinde dünya rekoru beklediğini, bu işletmenin dünya rekortmeni bir inek çıkardığı zaman hedefine ulaşılmış, kuruluş gayesini gerçekleştirmiş olacağını belirtti.