Hamsi Karadenizli balıkçıları üzdü
Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Osman Samsun, avcılığı yoğun olarak gerçekleşen hamsiden bu aylarda istenilen verimin alınamadığını söyledi. Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Avlanma ve İşleme
Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Osman Samsun, avcılığı yoğun olarak gerçekleşen hamsiden bu aylarda istenilen verimin alınamadığını söyledi.
Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Avlanma ve İşleme Teknolojisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Osman Samsun, Karadeniz Bölgesi'nde havaların mevsim normallerinin üzerinde gitmesi ve deniz suyu sıcaklığının artmasının hamsi avcılığını olumsuz etkilediğini belirtti. Prof.Dr.Samsun şunları anlattı:
"Hamsiyle ilgili bilimsel faaliyetlerden söz ederken bir endişemizi gündeme getirmiştik ve 'hamsi inşallah bu sene bizim Türkiye'deki karasularımızı erken terk etmez. Gürcistan sularına öncelikle gitmez' demiştik. Bu temennimiz maalesef gerçekleşmedi ve Ekim ve Kasım aylarında Sinop, Ordu, Giresun sahillerinde belli oranda av veren ve asgari avlanabilir 9 santimlerin üzerinde av veren hamsi, Aralık ayı içerisinde hızla Gürcistan sahillerine Hopa'ya kadar ulaştı. Şu an Türkiye karasularında gırgır avcılığı yapan balıkçılarımız bundan çok muzdaripler. Hamsiden bu aylarda istenilen verim alınamadı. Çünkü ekonomik bir avcılık yapamadıklarından yakınıyorlar. Balıkçılar hamsinin denizde Karadeniz sahillerinde olduğunu fakat asgari avlanabilir yasal boy sınırlarından daha küçük olduğunu söylüyorlar."
'GÜRCİSTAN'DA SINIRLAMA YOK'
Gerekli denetimlerin fazlasıyla yapıldığı için küçük boy hamsilerin avlanma şansının olmadığını dile getiren Prof. Dr. Osman Samsun, "Peki Gürcistan da ne oluyor. Gürcistan'da böyle bir yasal sınırlama olmadığı için orada kurulmuş olan balık unu işleme fabrikaları bizden giden bu hamsiyi alıyorlar. Sonuçta Türk balıkçısı Türkiye'nin en büyük balık yakalama potansiyeline sahip olan gırgır tekneleri gerçekten mağdur oluyor" dedi.
'ÜLKELER İSTİŞAREDE BULUNSUN'
Türkiye'nin avlanma periyodunun kısalması, balığın boyundaki küçülmelerin bilimsel manada aşırı avcılık denilen olumsuz bir olayın göstergesi olduğunu ifade eden Prof. Dr. Osman Samsun şöyle konuştu:
"Maalesef bu sene bizde de iklim değişiklikleri de dahil olmak üzere bir çok faktörün ortak birleşkesi olan, özellikle Türkiye su ürünleri üretiminin yarıdan çoğunu sağlayan hamsi balığı üzerinde aşırı avcılığın artık iyice belirgin olduğunu ortaya çıkarmış olduk. Umut ediyorum hükümetimiz diğer ülkelerin hükümetleri ile karşılıklı istişarelerle, sadece bir ülkenin balığı olmayan hamsinin Bulgaristan'dan itibaren Türkiye, Gürcistan bölgelerinde bir sürkilasyonu var. Buna çözüm getirmesini o ülkelerde de avlanılmamasını, gerek Türk balıkçıları gerekse bilimsel akademik camia olarak bizler istiyoruz."
'BUZHANELER GEÇEN YIL DOLMUŞTU'
Hamsinin, daha sonraki aylarda piyasaya sunulmak üzere tazayken dondurulduğu balık buzhanelerinin depolarının geçen yıl bu vakit hamsiyle dolduğunu anlatan Prof. Dr. Osman Samsun sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ama bu sene buzhanelerin üçte birinin anca dolu olduğunu biliyoruz. Karadeniz’de su sıcaklığına ve akıntılara bağlı olarak bir sürkilasyon var. Hamsi ve palamutun bir çıkışı var, bir de inişi var. İnşallah iklim değişiklikleri uygun olursa hamsi dönüş noktasında belki tekrar sahillerimize uğrayabilir. Bilimin ışığı altında Türk insanının en çok sevdiği, tükettiği hamsi stoklarının gelecek nesillere aktarılması, daha verimli olarak bu balıktan istifade edilmesi için sadece Türkiye'nin değil komşu ülkelerin de bu ortak stoktan birlikte istifade edeceğimiz bilincini bir şekilde aktarmamız gerekiyor."