Hırsızlara Davetiye Çıkartmayın

Emniyet yetkililerinden edinilen bilgilere göre, herkesin başına gelebilecek hırsızlık olaylarına karşı önceden tedbir alınması gerekiyor.İş yerinin kapısının dayanıklı malzemeden yapılmış olmasına dikkat edilmesi gerektiği, mutlaka çift kilit kullanılmas
Hırsızlara Davetiye Çıkartmayın

Emniyet yetkililerinden edinilen bilgilere göre, herkesin başına gelebilecek hırsızlık olaylarına karşı önceden tedbir alınması gerekiyor.

İş yerinin kapısının dayanıklı malzemeden yapılmış olmasına dikkat edilmesi gerektiği, mutlaka çift kilit kullanılmasının önemli olduğuna dikkati çeken yetkililer, ''Anahtarlığınıza isim, adres ve telefon numaranızı kesinlikle yazmayın. İşe alacağınız şahıslar hakkında ön bilgi sahibi olmak için geçmişleri hakkında bilgi toplamaya çalışın. Özellikle yabancı uyruklu şahıslara daha çok dikkat ediniz. Anahtarınızı kullanan işçiniz işten ayrıldıysa kilidi değiştirin'' dediler.

Mümkünse dış yüzeyde kullanılan camların kırılmayacak cinsten seçilmesi gerektiğini ifade eden yetkililer, şunları söylediler:

''Cam, dışarıdan kırıldığında dahi, içeriye girişi veya mal alınmasını engelleyecek demir çubuk veya tellerle uygun tedbir alın. Kapı camı ve diğer camlarda içeriyi görmeyi engelleyecek poster, afiş asmayın. Araba, iş yeri ve ev anahtarlarınızı ayrı ayrı anahtarlıklara takın. Bu önlem anahtarlığınız çalındığında ya da kaybolduğunda eviniz, arabanız ve iş yeriniz için telaşlanmanızı engelleyecektir. İş yerinizde satılan kıymetli mallara alıcının ulaşmasını engelleyecek fiziki düzenlemeler yapın. Kıymetli mallarınızı cam vitrinde değil, iç kısımlarda sergileyin. Çok miktarda nakit para ve değerli eşyayı kasada bulundurmayın.''

Yetkililer, büyük iş merkezlerinde veya hanlarda iş yeri olanların, hırsızların gündüz içeride kalıp gece hırsızlık yapabileceklerinin unutulmaması gerektiği, bu kişilerin saklanabilecekleri yerleri bekçi veya özel güvenlik görevlilerine kapatmadan mutlaka kontrol ettirilmesinin önemli olduğunu vurguladılar.

-''KOMŞUNUZUN İŞ YERİNE ÇAĞIRANLARA İTİBAR ETMEYİNİZ''-

Yetkililer, hırsızların karanlık veya loş ışıklı yerlerden hoşlandığının unutulmaması gerektiğini belirterek, şöyle devam ettiler:

''İş yerlerinin giriş, çıkışı, sokak, bahçe ve merdivenlerinizin, özellikle hırsızın girişi için elverişli olan yerlerin mutlaka ışıklandırılmış olmasını sağlayınız. İnşaatlarda bakır kablo, demir, musluk, batarya gibi inşaat malzemeleri açıkta bulundurulmamalı, bulunduruluyorsa mutlaka bir bekçiyle korunmalı, mümkünse inşaatın alanının aydınlatılması sağlanmalıdır.

Banyo, tuvalet ve diğer havalandırma pencereleri en çok dikkat edilmesi gereken yerlerdendir, iş yerinizin havalandırma boşluğuna açılan yerleri ve çatıya çıkış kapaklarını demirli olarak emniyete almalısınız. İş yerlerinizde bulunan drenaj veya havalandırma ızgaraları betona sağlam bir şekilde tespit edilmelidir. Şüphelendiğiniz kişiler iş yerinize geldiğinde ve özellikle sizinle diyaloğa girmeye çalıştıklarında, mal satmaya kalktıklarında hemen 155 Polis İmdat telefonunu arayarak bilgi verin.''

Kuyumcuların tanımadıkları, şüphelendikleri kişilerden ve 18 yaşından küçüklerden kesinlikle altın satın almamaları gerektiğine işaret eden yetkililer, şunları kaydettiler:

''Unutulmamalıdır ki çaldığını satamayan hırsız bir daha çalmaz. Telefonda sizi komşunuzun iş yerine çağıran şahıslara itibar etmeyiniz. Gitmeniz gerekiyorsa kapınızı mutlaka kilitleyip gidiniz. İş yerinizden çok kısa süreli ayrıldığınızda bile kapınızı kilitleyiniz veya içeride bir yakınınızı bulundurunuz. Kısa süreli de olsa tanımadığınız bir kişi içerdeyken iş yerinizi terk etmeyin. İş yerlerinden ayrılmadan önce pencereleri kapatmayı ve kapıyı kilitlemeyi unutmayınız. İş yerinizin kepenk kilitlerinin sert bir cisimle kırılabileceğini ve duvarların delinebileceğini unutmayınız.''

-''KOMŞULUK İLİŞKİLERİNİ GELİŞTİRİN''-

Yetkililer, çalışma saatleri dışında çelik para kasalarında para ve ziynet eşyası bulundurulmaması, hırsızların her türlü çelik para kasalarını murç, matkap gibi aletlerle rahatlıkla açabildiklerinin unutulmaması gerektiğini söylediler.

Satışı yapılacak ürünlerin toptancı, ana bayi, mağaza, market, dükkan ve benzeri yerlerde satıldığını dile getiren yetkililer, ''Elden satılan eşyaların hırsızlık veya kaçak mal olma ihtimali yüksektir ve fiyatları caziptir. Bilmeyerek de olsa çalıntı mal satın almanın suç olduğu unutulmamalıdır'' dediler.

Alınan tüm önlemlere rağmen iş yerinin soyulması durumunda paniğe kapılmayarak hemen 155 Acil Polis İmdat hattının aranması gerektiğine dikkati çeken yetkililer, şunları kaydettiler:

''Parmak izi ekipleri olay yerini tetkik edinceye kadar suç mahalli karıştırmayın, olay yerini muhafaza altına alın. Gelen ekiplere mümkün olduğu kadar ayrıntılı bilgi vermeye çalışın. Çek ve kredi kartlarınız çalınmışsa ilgili bankalara derhal bilgi verin. Yaşadığınız çevrede komşuluk ilişkilerini geliştirin. Daha huzurlu bir ortamda yaşamak için komşularınız ile birlikte suç ile ve suçlular ile mücadeleye katılın. Eğer siz komşularınızın iş yerine sahip çıkarsanız onların da sizin iş yerinize sahip çıkacaklarını unutmayınız.''

Yetkililer, mümkünse iş yerinin sigorta ettirilmesi gerektiği, iş yerini hırsızlıktan korumak için uygun alarm cihazı veya güvenlik sistemi kurulmasının önemli olduğunu da belirttiler.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir