İlginç yangın merdiveni

Trabzon'un Akçaabat ilçesinde çift daireli 5 katlı bir binaya yaptırılan yangın merdiveni görünümü kadar, olası bir yangında yan dairelerin kullanamaması, zemine kadar uzanması gerekirken birinci katta bitirilmesi, içeriden ancak anahtarla açılabilmesi gi

İlginç yangın merdiveni

Trabzon'un Akçaabat ilçesinde çift daireli 5 katlı bir binaya yaptırılan yangın merdiveni görünümü kadar, olası bir yangında yan dairelerin kullanamaması, zemine kadar uzanması gerekirken birinci katta bitirilmesi, içeriden ancak anahtarla açılabilmesi gibi özellikleriyle de dikkat çekiyor.

Binanın görünümünü bozmasın diye bir taraftaki dairelerin balkonlarından geçirilen yangın merdivenine, yangın çıkması halinde diğer taraftaki dairelerden ve merdiven boşluğundan ulaşılacak kapı ise bulunmuyor.
Bina tamamlandıktan sonra bir cephedeki dairelerin balkonlarının içinden geçecek şekilde yapıldığı belirtilen yangın merdiveni, yine yönetmeliğe göre yere kadar uzanması gerekirken, birinci katta bitiyor.

Bina sahibi Münir Asan (54), A.A muhabirine, 35 yıl Almanya'da çalıştığını, geçen yıl emekli olarak Türkiye'ye kesin dönüş yaptığını, bu modeli de orada gördüğünü söyledi.

Almanya'da bulunduğu dönem içerisinde inşaatlarda usta olarak çalıştığını belirten Asan, ''Avrupa'nın yapı kültürünü, imardaki modern yapılaşmayı ve görüntü kirliliğinin engellenmesi için yapılması gerekenleri orada kaldığım süre içerisinde iyice özümsedim'' dedi.

Yurt dışındayken oluşturduğu birikimleriyle memleketi olan Akçaabat'ta ev yaptırdığını ifade eden Asan, ''yaklaşık 10 yıl önce, Söğütlü beldesinde bulunan arsa üzerinde 5 katlı, toplam 10 daireden oluşan binanın temellerini attık. Binayı, 2006 yılında tamamladık'' diye konuştu.

Binada yer alan yangın merdivenini, Türkiye'de uygulanan yapı sistemlerinin aksine, binanın dışarısından değil de balkonlarının içerisinden geçirmeye karar verdiğini anlatan Asan, şöyle devam etti:
''Almanya'da bu şekilde yapılan yangın merdivenleri gördüğüm için kendi binama da bunu uygulamaya karar verdim. Binanın bir cephesinin tüm balkonlarının içerisinde 70x70 ebadında boşluk bıraktık. Buraya, yangın merdiveni monte ettik. Çevrede gördüğüm kadarıyla tüm yangın merdivenleri, binaların dışına monte edilmiş. Binamdaki merdiven ise görüntü kirliliğinin oluşturduğu hantal yapıyı engelliyor. İnsanlar da merak ediyor.''

-''DİĞER TARAFTAKİLER HAVALANDIRMA PENCERESİNDEN''-

Münir Asan, olası bir yangında, daire sahiplerinin balkonlarına çıkarak, kendilerine dağıttığı anahtarla kapıları açarak merdiveni kullanabileceğini, böylece üzücü sonuçların ortaya çıkmayacağını söyledi.

Asan, yangın çıkması halinde, diğer taraftaki dairelerden yangın merdiveni açılan kapı olmadığı için bu dairelerde yaşayanların nasıl kurtulacağına ilişkin soru üzerine ise şunları söyledi:
''Bu dairelerden yangın merdivenine çıkış yok. Bu dairelerdekilerin, giriş kapılarından dolaşarak, merdiven boşluğundaki havalandırma penceresinden geçmeleri gerekiyor, ya da karşı komşunun evini kullanarak yangın merdivenine ulaşabilirler. Bu şekilde yangından korunabilirler.''

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler