KTÜ'de araştırma yapıldı
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı tarafından, Sağlıkta Dönüşüm Projesinin Türkiye'deki hastanelerde verilen sağlık hizmetlerini nasıl ve ne yönde değiştirdiği araştırıldı. Doç. Dr. Taner Acuner'in danışman
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı tarafından, Sağlıkta Dönüşüm Projesinin Türkiye'deki hastanelerde verilen sağlık hizmetlerini nasıl ve ne yönde değiştirdiği araştırıldı.
Doç. Dr. Taner Acuner'in danışmanlığında, Öğr. Gör. Sedat Bostan tarafından yürütülen araştırmayı, KTÜ Bilimsel Araştırmalar Fonu destekledi.
Doç. Dr. Bostan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, araştırma anketinin 80 ilde, Sağlık Bakanlığına bağlı, üniversite ve özel olmak üzere 498 hastaneye gönderildiğini belirterek, 75 ildeki 284 hastaneden, 2 bin 642 geçerli anketin geri dönüş yaptığını söyledi.
Araştırmaya, hastane yöneticilerinden 779, hastane çalışanlarından, hekim, hemşire, eczacı, biyolog, kimyager, sağlık teknikeri ve teknisyen olmak üzere 774, hastalardan ise bin 89 kişinin katıldığını belirterek, ''Böylece örneklem sayısı ve çeşitliliği itibariyle konunun bütün taraflarına ulaşılmış oldu'' dedi.
Araştırma verilerinin geçerliliğinin çeşitli yöntemlerle sınandığını ve oldukça yüksek bir güvenilirlik katsayısının elde edildiğini kaydeden Doç. Dr. Bostan, şöyle devam etti:
''Araştırma kapsamında, Sağlıkta Dönüşüm Projesi uygulamalarıyla ilgili olarak, sağlık ve hastane sisteminin değişim ihtiyacı, değişimin alt yapısı, değişim sürecinde uygulanan hizmet içi eğitimler, yönetsel değişenler, sayısal değişenler, önemsel değişenler, sağlık çalışanları açısından değişenler, hastaneleri doğrudan etkileyen proje uygulamaları ve kişisel görüşler sorgulandı.''
-ANKET SONUÇLARI-
Ankette, sağlık sektöründeki yönetici ve çalışanlar ile hastalara yöneltilen ve olumlu ya da olumsuz cevap seçeneklerine verilen yanıtlara göre çıkan sonuçlar şöyle:
-Yöneticilerin yüzde 44.9'u, sağlık çalışanlarının yüzde 35'i, hastaların yüzde 47.6'sı, Sağlıkta Dönüşüm Projesi öncesinde sağlık sisteminin köklü bir değişim ihtiyacının büyük ölçüde olduğunu belirtti.
-Yöneticilerin yüzde 49.8, sağlık çalışanlarının yüzde 46'sı, hastaların yüzde 37.3'ü, Sağlıkta Dönüşüm Projesi öncesinde, hastanelerin yapısal sorunları olduğunu bildirdi.
-Kamu hastanelerinin Sağlık Bakanlığı bünyesinde birleştirilmesinin iyi olduğunu ifade eden yöneticilerin oranı yüzde 42.7, sağlık çalışanlarının oranı yüzde 44.1 ve hastaların oranı ise yüzde 48.9 olarak gerçekleşti.
-'Hastalara hekim seçme hakkının tanınması çok iyi oldu' diyen yöneticilerin oranı yüzde 63.2, sağlık çalışanlarının oranı yüzde 42 ve hastaların oranı ise yüzde 56.9.
-Yöneticilerin yüzde 50.3'ü, sağlık çalışanlarının yüzde 33.1'i ve hastaların yüzde 42.5'i ,hekimlerin muayenehanelerinin kapatılmasının teşvik edilmesinin çok iyi olduğunu kaydetti.
-Sağlık sigortalarının Sosyal Güvenlik Kurumu şemsiyesi altında toplanmasının iyi olduğunu belirten yöneticilerin oranı yüzde 42.9, sağlık çalışanlarının oranı yüzde 45.9 ve hastaların oranı ise yüzde 44.4 oldu.
-Devlet hastanelerinin, yerel hastane birliklerine devredilmesinin iyi olmayacağını ifade eden yöneticiler ankette yüzde 51.9, sağlık çalışanları yüzde 70.8, hastalar ise yüzde 32.8'e olarak yer aldı.
-Yöneticilerin yüzde 77.8'i, sağlık çalışanlarının yüzde 59.6'sı, hastaların yüzde 66'sı Sağlıkta Dönüşüm Projesi'nin, sağlık sistemindeki sorunları kısmen çözdüğüne inanırken, yöneticilerin yüzde 77.77'si, sağlık çalışanların yüzde 55.4'ü ve hastaların yüzde 66'sı da projenin, hastanelerdeki sorunları kısmen çözdüğünü söyledi.
-'Sağlıkta Dönüşüm Projesi en fazla hastalara yarar sağladı' diyenlerin oranı ise yöneticilerde yüzde 69.3, sağlık çalışanlarında yüzde 57 ve hastalarda yüzde 60.6 oldu.